Skocz do zawartości
jakubpuchatek

Programowanie do 2500 PLN

Rekomendowane odpowiedzi

Witam, 

chciałbym skompletować tani zestaw (do 2500 PLN wraz z monitorem i obudową)  przede wszystkim do programowania, przeglądania internetu i sporadycznej gry w LoLa i inne niezbyt wymagające gry. Z tego powodu planuję używać póki co grafiki zintegrowanej. Dysk mam już kupiony (kilkuletni, no ale jest), więc nie potrzebuję kolejnego w zestawie.

Procesor Intel CORE i5-4460 3.20GHz LGA1150 BOX BX80646I54460 - Haswell Refresh

Płyta główna MSI B85-G43 Sc LGA1150 Intel B85, 4xDDR3, VGA, GbLAN, ATX HASWELL

Pamięć Crucial Ballistix 16GB (2x8GB) DDR3 1600MHz 1.5V (BLS2CP8G3D1609DS1S00CEU)

Razem wyszło: 2333 PLN

Co myślicie o takim zestawie?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Uwierz mi, potrzebujesz SSD, choćby 128GB Sandisk, bo przy odpalaniu jakiegoś poważnego IDE nerwicy dostaniesz (mówię o Visualu czy tam każdym innym InteliJ w tym Android Studio). No i zasilacz można słabszy wziąć trochę słabszy ale na lepszych bebechach ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

programować to i na lapku można, 16Gb ramu przerost formy nad treścią ...

Zależy co chce programować. Bo jako student nauczyłem się wszystkie projekty na zaliczenia robić na osobnych wirtualkach, coby syfu nie robić. A nawet na Debianie jak zaczniesz bawić się Android Studio + podstawowe narzędzia już nie masz 3+ GB. Nie wiem jak autor, ale nawet do zastosowań "studenckich" lepiej już brać 16GB. Do gier/neta 8GB starczy, ale do zabawy już potrzeba lekko więcej :)

Co do SSD to nawet nie ma co gadać, bez tego można nabawić się nerwicy.

Co do zestawu @Yogi311 to też spoko ale... wydajność mniej więcej taka sama jak podany przez autora na Haswell, ale płyta o wiele gorsza (okrojona wersja). Więc ja bym jednak proponował ten na B85 :)

Edytowane przez Bonusso3

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

http://www.morele.net/inventory/info/NbTWFa/

ew mozna wymienić na pamieci w dualu skoro zamierzasz uzywac igpu

Spodobała mi się ta konfiguracja. Myślałem, że za te pieniądze nie uda się zrobić nic ciekawego na 1151, ale to wygląda nieźle :) 8GB może być chwilami za mało na wirtualki, android studio i 30 kart w chrome, więc kiedyś sobie dokupię drugą taką kość, ale na początek powinno być w porządku :D

Dzięki :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jeśli jeszcze nie zrobiłeś zakupów...

Zainwestuj w porządny monitor 16:10 1920 x 1200 albo 1440p, który jest równomiernie podświetlony i można go całkiem mocno przyciemnić. Różnica między 16:9, a 16:10 jest kolosalna (ponad 10% więcej miejsca na kod albo na jakiś toolbar). Sam to przerabiałem. Wywalając tego Samsunga i dorzucając zapas do 2500 z używanych pewnie można by coś upolować. Z nowych po nagięciu budżetu może http://www.morele.net/monitor-dell-u2412m-3lata-gwarancji-next-business-day-412374/

120GB będzie mało jak chcesz korzystać z wirtualek... 250 to nie dużo w takim przypadku. 8 GB ramu na początek starczy. Dołożyć zawsze można niewielkim kosztem.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi