jakubpuchatek Opublikowano 21 Lutego 2016 Zgłoś Opublikowano 21 Lutego 2016 Witam, chciałbym skompletować tani zestaw (do 2500 PLN wraz z monitorem i obudową) przede wszystkim do programowania, przeglądania internetu i sporadycznej gry w LoLa i inne niezbyt wymagające gry. Z tego powodu planuję używać póki co grafiki zintegrowanej. Dysk mam już kupiony (kilkuletni, no ale jest), więc nie potrzebuję kolejnego w zestawie. Procesor Intel CORE i5-4460 3.20GHz LGA1150 BOX BX80646I54460 - Haswell Refresh Płyta główna MSI B85-G43 Sc LGA1150 Intel B85, 4xDDR3, VGA, GbLAN, ATX HASWELL Pamięć Crucial Ballistix 16GB (2x8GB) DDR3 1600MHz 1.5V (BLS2CP8G3D1609DS1S00CEU) Zasilacz Be Quiet! SYSTEM POWER 8 500W (BN241) Monitor BenQ GW2270 Obudowa Zalman Z3 PLUS CZARNA mATX ATX OKNO USB 3.0 Razem wyszło: 2333 PLN Co myślicie o takim zestawie? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bonusso3 Opublikowano 21 Lutego 2016 Zgłoś Opublikowano 21 Lutego 2016 Uwierz mi, potrzebujesz SSD, choćby 128GB Sandisk, bo przy odpalaniu jakiegoś poważnego IDE nerwicy dostaniesz (mówię o Visualu czy tam każdym innym InteliJ w tym Android Studio). No i zasilacz można słabszy wziąć trochę słabszy ale na lepszych bebechach ;) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TSRules Opublikowano 21 Lutego 2016 Zgłoś Opublikowano 21 Lutego 2016 programować to i na lapku można, 16Gb ramu przerost formy nad treścią ... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Yogi311 Opublikowano 21 Lutego 2016 Zgłoś Opublikowano 21 Lutego 2016 (edytowane) http://www.morele.net/inventory/info/NbTWFa/ ew mozna wymienić na pamieci w dualu skoro zamierzasz uzywac igpu Edytowane 21 Lutego 2016 przez Yogi311 1 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
oser92 Opublikowano 22 Lutego 2016 Zgłoś Opublikowano 22 Lutego 2016 8gb ramu (2x4gb w DC) tańszy, dobry zasilacz i SSD min128gb, ale z racji ze też programuje to wiem że te 250gb to jest optimum coby móc wszystkie "programistyczne" rzeczy robić na SSDku i nie dostawać pier*olca Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bonusso3 Opublikowano 22 Lutego 2016 Zgłoś Opublikowano 22 Lutego 2016 (edytowane) programować to i na lapku można, 16Gb ramu przerost formy nad treścią ... Zależy co chce programować. Bo jako student nauczyłem się wszystkie projekty na zaliczenia robić na osobnych wirtualkach, coby syfu nie robić. A nawet na Debianie jak zaczniesz bawić się Android Studio + podstawowe narzędzia już nie masz 3+ GB. Nie wiem jak autor, ale nawet do zastosowań "studenckich" lepiej już brać 16GB. Do gier/neta 8GB starczy, ale do zabawy już potrzeba lekko więcej :) Co do SSD to nawet nie ma co gadać, bez tego można nabawić się nerwicy. Co do zestawu @Yogi311 to też spoko ale... wydajność mniej więcej taka sama jak podany przez autora na Haswell, ale płyta o wiele gorsza (okrojona wersja). Więc ja bym jednak proponował ten na B85 :) Edytowane 22 Lutego 2016 przez Bonusso3 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jakubpuchatek Opublikowano 22 Lutego 2016 Zgłoś Opublikowano 22 Lutego 2016 http://www.morele.net/inventory/info/NbTWFa/ ew mozna wymienić na pamieci w dualu skoro zamierzasz uzywac igpu Spodobała mi się ta konfiguracja. Myślałem, że za te pieniądze nie uda się zrobić nic ciekawego na 1151, ale to wygląda nieźle :) 8GB może być chwilami za mało na wirtualki, android studio i 30 kart w chrome, więc kiedyś sobie dokupię drugą taką kość, ale na początek powinno być w porządku :D Dzięki :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Chlebu Opublikowano 26 Lutego 2016 Zgłoś Opublikowano 26 Lutego 2016 Jeśli jeszcze nie zrobiłeś zakupów... Zainwestuj w porządny monitor 16:10 1920 x 1200 albo 1440p, który jest równomiernie podświetlony i można go całkiem mocno przyciemnić. Różnica między 16:9, a 16:10 jest kolosalna (ponad 10% więcej miejsca na kod albo na jakiś toolbar). Sam to przerabiałem. Wywalając tego Samsunga i dorzucając zapas do 2500 z używanych pewnie można by coś upolować. Z nowych po nagięciu budżetu może http://www.morele.net/monitor-dell-u2412m-3lata-gwarancji-next-business-day-412374/ 120GB będzie mało jak chcesz korzystać z wirtualek... 250 to nie dużo w takim przypadku. 8 GB ramu na początek starczy. Dołożyć zawsze można niewielkim kosztem. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...