Skocz do zawartości
Grimmer

Upgrade procesora z Athlona II x2 250 na 4-rdzeniowy AM2+/AM3 95W

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,
Mój stary procesor stał się dość uciążliwym wąskim gardłem mej bardzo budżetowej platformy i przyszedł czas na wymianę. Problem w tym, że nie wiem który model będzie najrozsądniejszym wyborem - wrzucanie FX'a 6300 do środka chyba mija się z celem. Co wybrać pod moją platformę?
Tutaj specyfikacja sprzętowa:
CPU - Athlon II X2 250 OC na 3.3Ghz
GPU - Gigabyte GeForce GTS 450 1GB
MoBo - ASRock nc68c-s ucc
RAM - 2x2GB GoodRam PC1333 CL9
Zasilacz - coś od SilentiumPC bronze 500W

Z góry dzięki :).
Pozdrawiam, Grimmer.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Płyta obsługuje procki z TDP do 95W , szukaj jakiś Phenomów II X4 - 910/925/945 , PII X4 955 nie widzę w zestawieniu , zresztą wersję z TDP 95W ciężko znaleźć .

Opcjonalnie jakiś Athlon II X4 - zależy co robisz .

Phenom II*  przy takim samym zegarze da jakieś 20% więcej wydajności niż identycznie taktowany Athlon II .

* - Tyczy to się pełnych PII a nie kastratów z 4mb cache L3 ( 810/825 ) czy rebrandowanych Athlonów II ( 840/850 ) .

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dzięki za odpowiedzi - ograniczenie TDP do 95W okazało się większą bolączką niż myślałem bo np. taki Phenom II X4 965 BE chodzi kilka zł drożej (od kompatybilnych modeli) a z tego co widzę jest zauważalnie lepszy.

Opcjonalnie jakiś Athlon II X4 - zależy co robisz .

Net, gry, jakieś prace biurowe. Mam masę trochę starszych bardzo dobrych gier (Dark Souls 2:SotFS, GTA IV, Mafia 2, Tomb Rider, Far Cry 3 itd.) w których mój procek już sobie totalnie nie radzi. Stąd pomysł na jego upgrade. Oczywiście jak najniższym kosztem bo reszta sprzętu nie jest wiele warta i przydałaby się całkowita zmiana platformy na nową.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi