Skocz do zawartości
pisaciel

5500-7500 - komputer do gier i pracy

Rekomendowane odpowiedzi

Cześć

Nie jestem specem od hardware, więc nie hejtujcie od razu... :-)

Szykuje się do złożenia komputera do gier, ale również do pracy

Obecnie wygląda tak: http://www.morele.net/inventory/info/OOzKkv/

W skrócie: i7-6700K, msi gtx970 gaming, 16GB RAM, 256SSD

Chciałbym byście ocenili i ew. doradzili z:

- CPU

- GPU

- płytą główną

- RAM

Mógłbym zainwestować bardziej w GPU, ale skoro mają wyjść nowe układy nvidii to teraz trochę oszczędzę na nim - za rok kupie GPU za ~3k  ;-)

SSD raczej nie bede zmieniać(a hdd mam). Obudowa: 400-500zł, Zasilacz będe celował z bequiet

Jeśli możliwe to chce by komp był cichy :-)

Mam trochę wątpliwość jednak co do dwóch, najważniejszych  rzeczy:

1) Procesor Skylake

a) Czytałem, że jest problem z błędnymi obliczeniami w Prime95 oraz przegrzewaniem się niektórych modeli... to prawda? Będzie to miało jakieś skutki uboczne... ?

b) Czy przyszła edycja procesorów będzie kompatybilna z płytą główną z chipsetem z170? 

Zastanawiam się nad oszczędzeniem obecnie na procku(np. i5-6500), by wymienić za rok na i7 z najnowszej architektury... :-)

2) Karty graficznej 

a) Jak to jest z tą pamięcią na niej? Pamiętam że była grubsza akcja że nie ma 4GB tylko 3.5...

b) "piszczące cewki" - czy to już naprawiono / dalej występuje? U wszystkich producentów ?

Ps. Moje preferencje: intel + nvidia ;-)

Edytowane przez pisaciel

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Obecnie ze względu na zbliżające się za około pół roku premiery branie nowej karty szybszej niż GTX 970 jest mało racjonalne. A 970-tki niekoniecznie takiej drogiej.

1a. Nie będzie miało.

1b. Tak.

Do gier i7 w ogóle jest niepotrzebny. Do "pracy" to zależy jaka to "praca".

2a. Nie zwracaj na to uwagi, bo co weźmiesz? 960-tkę?

2b. Losowo u wszystkich producentów.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Cewki w każdej karcie graficznej piszczą. Jak głośno zależy od konkretnego egzemplarza, który u każdego zachowuje się inaczej bo zależy to też od instalacji elektrycznej, zasilacza, płyty głównej, listwy, itd. Pozostaje ci nadzieja, że trafisz na taką która nie będzie nadmiernie hałasować w twojej konfiguracji.

Zasilacz:

http://www.morele.net/zasilacz-corsair-rm650x-80plus-gold-650w-cp-9020091-eu-779366/

Define R5 blackout edition jest minimalnie tańsza -> brak białych akcentów wszystko jest czarne, biała dioda, okno jest przyciemnione("The windowed version has a smoked-plastic panel in place of the regular R5's crystal-clear one.")

Jeśli komp ma być cichy to zrezygnowałbym na twoim miejscu z okna. Boczny panel ma matę tłumiąca, a jeśli bierzesz wersję z oknem to negatywnie odbija się to na akustyce.

Dodatkowo dokupiłbym na twoim miejscu dodatkowe wentylatory, a nawet wymienił te fabryczne. Ludzie twierdzą, że są ciche, ale w moim przypadku 4 wentylatory z 4 od fractala klikały/pstrykały->skopane zasilanie wentylatorów, łożysko samo w sobie jest ok.

SSD według mnie nieopłacalny albo dopłać do 500GB albo kup tańszy, np.:

http://www.morele.net/dysk-ssd-crucial-mx200-250gb-sata3-ct250mx200ssd1-712688/

http://www.morele.net/dysk-ssd-crucial-mx200-500gb-sata3-ct500mx200ssd1-712717/

Płyta główna ok

RAM 3000Mhz CL15 powinien być tańszy, a wydajnościowo podobny albo lepszy? ale to możesz sobie sprawdzić sam.

GPU-> przejrzyj testy kultury pracy w idle i pod obciążeniem. Cała reszta powinna cię średnio obchodzić.

Edytowane przez Nemayu

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Co do GPU piszczące cewki to jedno, a druga to głośne wiatraki ale ten model powinien być w miarę ok.

Dobra płyta główna, przyszłościowa jeśli chodzi o modernizację i moim zdaniem najlepsza wersja z Z170. Co do RAM za 150zł więcj jest Corsair 3200 CL15, przy takim budżecie można rozważyć lepszy.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Co do RAM za 150zł więcj jest Corsair 3200 CL15, przy takim budżecie można rozważyć lepszy.

dobrze się czujesz? bo wg mnie to cos z toba nie tak 

http://www.morele.net/pamiec-geil-dragon-series-ddr4-2x8gb-3200mhz-cl15-gww416gb3200c15dc-780450/

453zł

ps

dalej nie wimy co to za "praca"

Edytowane przez Gość

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Pod pojęciem praca rozumiałem programowanie :-) nieustanne kompilowanie, testowanie, uruchamianie kodu...

Keepie: Dzięki za sugestie z obudową. Nie wiedziałem czym się różnią obie

Nie wiem jak bardzo będzie mi przeszkadzać ta głośność. Od dłuższego czasu pracuje na laptopie i trudno mi powiedzieć co znaczy "cicho" a co "głośno" :P

Okno sobie zostawię. Wentylatory wymienię, jeśli nie bedę zadowolony z poziomu głośności

RAM troche wybierałem pod kolor płyty i karty :-) Czerwony

Ale fakt, ze rozważam wybranie jakiegoś z CL15, kosztem częstotliwości(3000) 

adashi: Dzięki. Uspokoiłeś mnie troche :-)

Edytowane przez pisaciel

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi