errorek3 Opublikowano 16 Marca 2016 Zgłoś Opublikowano 16 Marca 2016 (edytowane) Potrzebuję pomocy, zmieniłem procek oraz płytę główną na i3 6300 oraz gigabyte GA-H110M-S2H. Od samego początku zaczęło się od problemu z dyskiem, kiedy był podłaczony ( samsung hd502hj ) bios zacinał się na ekranie ładowania na około 15 sekund, w windowsie ani biosie nie był widoczny. System jest na innym dysku ssd z którym nie ma najmniejszego problemu. Po którymś resecie z kolei dysk pojawił się w biosie i następnie w windowsie. Po kolejnych paru resetach znowu zniknął z biosu, ale pojawia się w windowsie. Wyciągnałem go na wierzch i ewidentnie widze, że dysk zaczyna pracować dopiero kiedy cały windows się załaduje ): O co tutaj chodzi, dysk działał idealnie na starej konfiguracji asus m4a785-td evo oraz phenom x4 955. (╥﹏╥) W hd tune dysk na czerwono podkreśloną pozycję Spin Up Time Edytowane 16 Marca 2016 przez errorek3 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Klaus Opublikowano 16 Marca 2016 Zgłoś Opublikowano 16 Marca 2016 Innego okablowania próbowałeś użyć? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
radiergummi Opublikowano 16 Marca 2016 Zgłoś Opublikowano 16 Marca 2016 Może to mieć związek ze starym błędem, który dotykał te dyski w czasach chipsetów P67/H67 oraz SB850 http://knowledge.seagate.com/articles/en_US/FAQ/223631en Sprawdź jaki masz aktualnie firmware w tym dysku. 1 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
errorek3 Opublikowano 16 Marca 2016 Zgłoś Opublikowano 16 Marca 2016 (edytowane) Tak, próbówałem kilku kabli oraz różnych portów sata na płycie głównej. Odkryłem, że włączając komputer i wchodząc do biosu dysk nie pracuje, lecz jeśli odepnę i podepnę zasilanie będąc cały czas w biosie to zaczyna pracować. Po szybkim resecie i ponownym wejściu do biosu jest widoczny :/ Wersja oprogramowania to 1AJ100E4. Z tego co wygooglałem to jest to ta wadliwa wersja ale gdy próbuje zrobić aktualizację to wyskakuje mi coś takiego. Edytowane 16 Marca 2016 przez errorek3 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
radiergummi Opublikowano 16 Marca 2016 Zgłoś Opublikowano 16 Marca 2016 Czyli masz firmware z błędem. Zastosuj się do instrukcji z linka. Najlepiej operację przeprowadź na starej platformie. Taptaptap Mlais M52 1 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
errorek3 Opublikowano 16 Marca 2016 Zgłoś Opublikowano 16 Marca 2016 (edytowane) Ok, udało mi się zrobić update oprogramowania dysku i.... wydaję się, że pomogło :D Po pełnym wyłączeniu komputera i ponownym włączeniu dysk startuje bezpośrednio po kliknięciu guzika power. Edytowane 16 Marca 2016 przez errorek3 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...