Weeker Opublikowano 19 Marca 2016 Zgłoś Opublikowano 19 Marca 2016 Witam, Kupiłem używanego notebooka Asus 1225b z myślą aby postawić na nim jakiegoś linuxa. Laptop nie miał partycji recovery ani nie dostałem żadnej płyty. Problem polega na tym że zainstalowałem już Debiana, Ubuntu i Elementary OS i cały czas niemiłosiernie tnie. Nie wiem już co z nim zrobić, chcę na nim co jakiś czas obejrzeć film na youtube oraz przeglądać internet. Jaki system na nim zainstalować abym mógł oglądnąć chociaż film? Pozdrawiam. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Klaus Opublikowano 19 Marca 2016 Zgłoś Opublikowano 19 Marca 2016 A etykiety z serialem do Windowsa nie posiada? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Weeker Opublikowano 19 Marca 2016 Zgłoś Opublikowano 19 Marca 2016 (edytowane) Etykietę posiada, jednak nie mam skąd wziąć obrazu. Próbowałem 10 ale przy instalacji wyrzuca bluescreen driver_irql_not_less_or_equal (beż żadnego pliku). Pierwotnie był tam zainstalowany Windows 7 Home w wersji Angielskiej. Masz może pomysł skąd wziąć obraz do niego? Szukałem, jednak jedyne co się dowiedziałem to, to że trzeba mieć płytę dołączoną do laptopa której nie posiadam. Edytowane 19 Marca 2016 przez Weeker Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
reyden Opublikowano 20 Marca 2016 Zgłoś Opublikowano 20 Marca 2016 Jak masz naklejkę z kluczem to płytę / obraz możesz brać z dowolnego źródła - czy to serwery M$ czy to jakiś warez/ftp . Sam system będzie w tym momencie legalny . Komunikat z Win 10 może oznaczać problem ze sterownikami - Asus 1225b to platforma Brazzos od AMD , nie wiadomo jak ten sprzęt działa z Win 10 . W przypadku Linuxa problemem mogą być generalnie kiepskie sterowniki pod Pingwina od AMD . Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Klaus Opublikowano 20 Marca 2016 Zgłoś Opublikowano 20 Marca 2016 Z tego co piszą po internetach, czyste obrazy najlepiej pobierać z winclub. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Weeker Opublikowano 20 Marca 2016 Zgłoś Opublikowano 20 Marca 2016 Pobrałem czysty obraz. Jednak nadal wszystko się tnie. Filmu na yt w hd nie włączę bo mam pokaz slajdów. Przeglądanie internetu to też katorga. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Klaus Opublikowano 20 Marca 2016 Zgłoś Opublikowano 20 Marca 2016 Spróbuj poszukać sterowników do gpu przede wszystkim, sprawdź na różnych przeglądarkach. Zobacz w menadżerze zadań, czy pokazuje ci dwa rdzenie czy jeden, to samo możesz sprawdzić w cpu-z. Taki to urok AMD, olewa starsze platformy i taki tego skutek. Miałem desktopa na AMD, wydajniejszego niż Dell E6400. Internet czy yt znacznie lepiej działał na Dellu. Wozumiem, że zainstalowałeś Windowsa 7? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
adashi Opublikowano 20 Marca 2016 Zgłoś Opublikowano 20 Marca 2016 Miałem kiedyś 1215N i tam aby bez problemu oglądać 720p musiałem trochę powalczyć z zestawem kodeków, aczkolwiek w efekcie wszystko chodziło. 1080p przez hdmi większość filmów nie chodziła płynnie, choć trafiały się takie, które się dobrze odtwarzały. 1215N był na Atomie D525 bodajże z integrą bardzo słabą oraz ION2 nVidii. A zmierzam do tego, że 1225b na jakiejś paści AMD jest chyba konstrukcją jeszcze słabszą od 1215N. Tak więc wg mnie jedyne co możesz zrobić to próbować różnych kodeków. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Weeker Opublikowano 20 Marca 2016 Zgłoś Opublikowano 20 Marca 2016 (edytowane) Procesor się dusi na chromie przy włączonej 1 karcie z youtube. Da się w ogóle coś z tym jeszcze zrobić? Sterowniki do karty graficznej mam zainstalowane. Edytowane 20 Marca 2016 przez Weeker Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
reyden Opublikowano 20 Marca 2016 Zgłoś Opublikowano 20 Marca 2016 Może to problem z dyskiem . Dawno temu jak miałem starego kompa to podobne objawy dawał padający dysk . Komp na Duronie 700 mhz i 384MB ram ( albo więcej - nie pamiętam już ) , działający w tle AV ( konkretnie Kasperski ) tak obciążał kompa że nic nie dało się na nim robić . Jak ci się uda to zrób screena ze statusem SMART - czy to HD Tune czy to Crystal Disk Info . A jak nie to spróbuj na innym kompie zassać Hiren Boot CD i odpalić z takiej płytki kompa , potem przeskanować dysk za pomocą MHDD . Możesz też zassać zamodzielną wersję MHDD , również bootowaną z CD . Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Klaus Opublikowano 20 Marca 2016 Zgłoś Opublikowano 20 Marca 2016 Opera, IE, FF? Wszędzie to samo? Mam wrażenie, że gadam do mojej córki, dziesięć razy to samo trzeba powiedzieć. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Weeker Opublikowano 20 Marca 2016 Zgłoś Opublikowano 20 Marca 2016 Testowałem na IE, FF, Chromie i wszędzie to samo. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...