Skocz do zawartości
lukbar

Zestaw do wszystkiego

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

jestem programistą oraz graczem i postanowiłem zmienić mój aktualny laptop Asus ROG na jakiegoś poważniejszego desktopa. Trzymając się regulaminu odpowiem na pytania:

• czy zestaw ma zawierać tylko komputer czy również system operacyjny, napęd optyczny i peryferia takie jak: monitor, myszka, klawiatura itp.
    W "pierwszej fazie" inwestycji tylko skrzynka.
  • do czego komputer będzie wykorzystywany
    programowanie (Visual Studio), gry, photoshop, możliwe, że grafika 3d (Unity)
  • jaką kwotę chcesz przeznaczyć
    chciałbym się zmieścić w 10tys brutto
  • czy części mają być nowe czy mogą być używane
    nowe
  • czy będziesz podkręcał podzespoły
    możliwe, że z czasem zainteresuje się tematem, na początku wolałbym zestaw, który spełni moje wymagania bez ingerencji tego typu
  • w jakiej rozdzielczości grasz/zamierzasz grać
    docelowo 4k
  • czy mieszkasz poza Polską (ceny za granicą są inne!)
    nie
  • czy możesz użyć części ze starego komputera takich jak: dysk twardy, napęd optyczny, obudowa
    tylko dysk SSD
  • czy preferujesz jakiś konkretny sklep np. z powodu odbioru osobistego
    najlepiej coś w Łodzi, nie interesuje mnie sprzedaż wysyłkowa

Zrobiłem małe rozeznanie i przygotowałem gotowy zestaw. Mój temat sprowadza się zatem głównie do pytania czy w coś w poniższej konfiguracji byście zmienili, może jakieś "lepsze" odpowiedniki lub warto dopłacić do konkretnego podzespołu.

Płyta główna           Gigabyte GA-X99-UD4
Procesor                Intel Core i7-5820K
Karta Graficzna      ASUS GeForce GTX 980 TI 6GB OC STRIX GAMING
Pamięć RAM          Corsair 4x 8GB [DDR4 2666MHz CL15 Dominator Platinum 1.2V]
Obudowa               Thermaltake Urban R31 Black
Zasilacz                 Corsair HX850i CP-9020073-EU
Chłodzenie CPU    SilentiumPC Grandis XE1236

Z góry serdecznie dziękuję wszystkim za pomoc,
Pozdrawiam.

PS. Dodam, że jestem graczem mocno konsolowym a co za tym idzie nie mam za bardzo ochotę bawić się w dostosowywanie ustawień gry. Oczekuję, że przesunę wszystkie suwaki maksymalnie w prawo i gra będzie działać bez skoków FPS'ów.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A dysk twardy będzie, czy tylko SSD i jaka pojemność tego SSD?

W zasadzie wszystko ładnie i zgrabnie, solidna podstawa, zastanowiłbym się na pamięcią o większej częstotliwości bo płyta obsługuje, np 2800 i 15CL

Na plus grafika, ten strix jak wszystkie asusy ma oprogramowanie do intuicyjnego podkręcania możliwości gpu.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A dysk twardy będzie, czy tylko SSD i jaka pojemność tego SSD?

W zasadzie wszystko ładnie i zgrabnie, solidna podstawa, zastanowiłbym się na pamięcią o większej częstotliwości bo płyta obsługuje, np 2800 i 15CL

Na plus grafika, ten strix jak wszystkie asusy ma oprogramowanie do intuicyjnego podkręcania możliwości gpu.

Dzięki za odpowiedź. Cieszę się, że poparłeś wybór karty graficznej, bo oparłem go tylko o testy znalezione w sieci. Ciężko wybrać konkretną kartę na podstawie samych parametrów, które wydają się być mało miarodajne.

Dysk na pewno SSD Samsung (mam aktualnie w laptopie i jestem bardzo zadowolony) na system i SSHD Segete na dane. Jeszcze nie wiem czy SSD 256 czy 512 (mam sporo oprogramowania, które wolałbym mieć  na nim zainstalowane). SSHD to na pewno będzie to 2TB. Myślałem o dwóch sztukach w RAID tylko, że RAID1 to w dobie tego co potocznie jest nazywane "chmurą" wydaje się być przerostem formy nad treścią, natomiast RAID0...tutaj nie wiem, czy faktycznie są jakieś wymierne korzyści. Dokumenty czy pliki multimedialne z SSHD dostaną raczej wystarczającą prędkość zapisu/odczytu a jeśli dorzucimy do tego indeksowanie w systemie to wszystko powinno działać bez problemu.

Co do pamięci RAM to była najszybsza z oferty Komputronika (akurat tam przeglądałem) w ośmiogigówkach. Co prawda mieli  w ofercie 2800MHz ale w formie 4GB na kości. Mi zależy na tym, by te 32GB upchnąć w maksymalnie 4 slotach z 8 dostępnych. Czasami muszę odpalić serwer SharePoint lokalnie a on wymaga 24GB, żeby normalnie dało się pracować zatem te 32GB to dla mnie optymalna ilość. Chcę jednak mieć wolne sloty na ewentualną rozbudowę w przyszłości. Gdybyś mógł polecić jakąś alternatywę to byłbym wdzięczny. 

Podzrawiam :)

Edytowane przez lukbar

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jak nie ma zabawy w SLI to nie ma sensu brać takiego zasilacza. Spokojnie by starczył 650W:

http://www.morele.net/zasilacz-xfx-black-edition-xtr-650w-fully-modular-135mm-80-gold-p1-650b-befx-628156/

lub:

http://www.morele.net/zasilacz-evga-supernova-gs-650-80-plus-gold-220-gs-0650-v2-742048/

Chłodzenie można wziąć lepsze zważywszy że i7 5820K ma lutowany IHS. Dark Rock 3 będzie ok. I uprzedzając ew pytanie o zasilacz to jak nie masz zamiaru dokupić 2 karty 980Ti to 650 starczy. Zapas mocy jest, a nowe karty graficzne mogą pobierać tyle samo energii co obecne, ale zwykle tak jest że pobierają jej jeszcze mniej,. WIęc bez SLI nie ma sensu brać 850W zasilacza za 800 zł.

Edytowane przez Devil

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Sporo komentarzy się pojawiło, więc może po kolei:

Co do RAM:

1. mniej kasy

2. więcej kasy

Czy jest sens dokładać 300zł za dodatkowe 200Mhz skoro płyta i tak tego nie obsłuży? Szczerze powiedziawszy nawet nie wiem jak zachowa się sprzęt kiedy dostanie "za szybką" pamięć (przypominam, że płyta obsługuje max 2800). Czy system to w ogóle przyjmie?

Zestaw ok. Można brać, w detale nie ma co wchodzić.

Zasilacz poleciłbym ten:

http://www.morele.net/zasilacz-evga-supernova-850-p2-850w-80-plus-platinum-220-p2-0850-x2-787636/ lub

http://www.morele.net/zasilacz-super-flower-leadex-platinum-850w-sf-850f14mp-752012/

Chłodzenie takie, jakieś pospolite wziąłeś, czemu?

Zarówno zasilacz i chłodzenie było w zasadzie pierwsze lepsze, także przyjrzę się podanym propozycją. Który zasilacz z podanych Ty byś wybrał? Firmę EVGA znam z kart graficznych a nazwa "Super Kwiatek" jakoś źle mi marketingowo brzmi więc podświadomie stawiam na pierwszą pozycję ;)

Jak nie ma zabawy w SLI to nie ma sensu brać takiego zasilacza. Spokojnie by starczył 650W:

Może lubi pasywa i pracę na poziomi 50-60% obciążenia max.

W zasadzie obaj trafiliście w sedno. Po 1 nie lubię kiedy nie mogę rozmawiać przez telefon bo komputer wszedł na 100% obrotów, po 2 miałem przykre doświadczenia z zasilaczem kupionym "na styk". Okazało się, że po delikatnych zmianach i obciążeniu 100% komputer się resetował. Biorę też pod uwagę przyszłość, kiedy za 2 lata gry już nie będą dawały rady i w skrzynce będzie musiała się pojawić siostra bliźniaczka starej karty. Co do kosztu samego zasilacza to nie jest to dla mnie jakaś duża bolączka przy zakupie tak drogiego komputera. Nie liczyłem tego, ale zastanawiam się czy gorszą sprawą nie jest koszt samego prądu. Wydaje mi się bowiem, że taki sam zestaw z zasilaczem 600W pobierze w spoczynku mniej mocy niż taki z zasilaczem 850W.

http://www.morele.net/pamiec-g-skill-ripjaws-v-ddr4-32gb-8gbx4-3200mhz-cl16-1-35v-f4-3200c16q-32gvk-707302/

tak szukam tej budy i znalazłem że chłodzenia tylko 155mm - czyli jednym słowem porażka

Obudową nie ma co się przejmować. Najpierw chcę wybrać podzespoły a potem będę szukał skrzynki, która to wszystko pomieści. Biorę pod uwagę nawet extended atx jeśli zajdzie taka potrzeba. To co jest wybrane w tym momencie to bardziej randomowa pozycja, która miała na celu podbicie kosztu całego zestawu w excelu. Po prostu nie chcę sobie nagle przypomnieć, że jeszcze zostało 500zł do wydania na obudowę ;)

Edytowane przez lukbar

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

chodzi o szerokośc budy - co z tego ze masz 500zł na budę ajak możesz za to jekieś gooowno wybrać przez przypadek

Suppressor może jakiś 

http://www.morele.net/chlodzenie-cpu-thermalright-true-spirit-140-power-100700543-733411/

pomyśłałbym o takim

Edytowane przez Gość

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Czy jest sens dokładać 300zł za dodatkowe 200Mhz skoro płyta i tak tego nie obsłuży? Szczerze powiedziawszy nawet nie wiem jak zachowa się sprzęt kiedy dostanie "za szybką" pamięć (przypominam, że płyta obsługuje max 2800). Czy system to w ogóle przyjmie?

Płyta GA-X99-UD4 obsługuje 3000MHz.

Chyba wiesz co kupujesz?

W przypadku wyższych, płyta obniży zegar do max obsługiwanego.

Edytowane przez Szawel

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

chodzi o szerokośc budy - co z tego ze masz 500zł na budę ajak możesz za to jekieś gooowno wybrać przez przypadek

Suppressor może jakiś 

http://www.morele.net/chlodzenie-cpu-thermalright-true-spirit-140-power-100700543-733411/

pomyśłałbym o takim

Nie o to mi chodziło. Wiem, że obudowę trzeba dobrać do wielkości chłodzenia, zależy mi też np. na wygodnych szynach do dysków, zasilaczu na dole, możliwości schowania kabli z tyłu obudowy etc. Obudowę będę po prostu wybierał na końcu, kiedy będę wiedział jakie chłodzenie do niej wsadzę.

Płyta GA-X99-UD4 obsługuje 3000MHz.

Chyba wiesz co kupujesz?

W przypadku wyższych, płyta obniży zegar do max obsługiwanego.

http://www.gigabyte.com/products/product-page.aspx?pid=5123#sp

"Support for DDR4 2800(O.C.) / 2666(O.C.) / 2400(O.C.) / 2133 MHz memory modules"​ (chyba, że źle to interpretuję)

Nie mniej jednak chodziło mi o różnicę między 3000 a 3200MHz (te dwa linki, które zaproponowałeś). Nawet jeśli ta płyta obsługuje 3000MHz to nadal ta druga propozycja to 300zł dodatkowo za 200MHz, których nie wykorzystam. Dlatego pytałem czy są inne zalety tej dopłaty.

Mam jeszcze pytanie odnośnie karty graficznej

http://www.morele.net/karta-graficzna-zotac-geforce-gtx-980-ti-amp-extreme-6gb-ddr5-384-bit-hdmi-dvi-3xdp-zt-90505-10p-707032/

Czy warto dopłacić do tej karty? Podobno jest wydajniejsza od podanego przeze mnie Asusa, pytanie czy adekwatnie do różnicy w cenie. Czy może mały overlocking Asusa da mi wydajność Zotaca?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Sorki, pomyliłem posty. Miałem na myśli dwie propozycje podane przez Szawel (jeden 3000Mhz, drugi 3200Mhz 300zł droższy). Twoja propozycja faktycznie wygląda bardzo sensownie tylko ma 16CL - propozycje Szawel 14CL (nie wiem jak duże ma to znaczenie).

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Widocznie GB ma stare info o swoim produkcie ;) U mnie w firmie jest podobnie ;D

Płyta natywnie ma 2133, ale obsługuje zakres 2400-3000.

To inaczej.

Bierzesz platformę na X99 z i7 w wersji K, aż żal oszczędzać na pamięciach.

2800 CL16 daje dostęp na poziomie 5,7ns

3000 CL14 daje dostęp na poziomie 4,6ns

Edytowane przez Szawel

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

2800 CL16 daje dostęp na poziomie 5,7ns

3000 CL14 daje dostęp na poziomie 4,6ns

taaa jasne

to podaj nam teraz dla 3200 cl16

roznica w cenie

3200cl16    789zł   [pewnie pójdzie  3000cl15 jak płyta nie obsłuży szybszych - więc o co kruszysz kopie] 

3200cl14  1247zł

3000cl14  1006zł

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Chodzi właśnie o to "pewnie pójdzie"... w zamian za gwarantowane.

Konkluzja - przy tych wydatkach oszczędzanie 100-200zł wydaje się absurdem.

Zapominałem 3200 CL 16 = 5ns :P

Edytowane przez Szawel

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Moje mają 4,2 i jakoś żyję ;)

Generalnie chodzi mi o to, że testy wszelakie (choćby Sebastiana z PPC) pokazują, że lepszy mały CL niż wysoki zegar.

Z tej przyczyny proponowałem CL14 zamiast 16. Natomiast skoro już autor sypie złotem na całą platformę, to przycinanie na zegarze też wydaje mi się co najmniej dziwne.

Edytowane przez Szawel

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

To nie o to chodzi ze oszczędzam na tak istotnym komponencie ale też jak mam dopłacać za coś czego mi płyta nie obsłuży to wole na to konto jakąś dobrą myszkę kupić. Skoro jednak twierdzicie, że warto to nie ma się nad czym zastanawiać.

Edytowane przez lukbar

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi