Crescendo1 Opublikowano 5 Kwietnia 2016 Zgłoś Opublikowano 5 Kwietnia 2016 Witam, chciałbym się doradzić którą z tych kart wybrać. Chciałem kupić 380x bo wczoraj na morele cena spadła poniżej 1000zł do tego dostałbym kod na Ashes of the Singularity który sprzedałbym za jakieś 80zł. Ale znalazłem na allegro 290 z jeszcze dwuletnią gwarancją za 1150zł. Wiadomo, wydajniejsza. Nawet sporo wydajniejsza. Ale z drugiej strony czy warto aż tyle dopłacać? No i jakby nie patrzeć 380x to aktualnie najnowsza karta AMD, wyszła pod koniec poprzedniego roku, a 290 jest z końca 2013. A mi zależy na przyszłościowym zakupie Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
reyden Opublikowano 5 Kwietnia 2016 Zgłoś Opublikowano 5 Kwietnia 2016 R9 380X to ogrzewany kotlet wydajnościowo w przedziale GTX960 . Do R9 290 trochę mu brakuje , na twoim miejscu spokojnie brał bym 290 . Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gemtin1 Opublikowano 5 Kwietnia 2016 Zgłoś Opublikowano 5 Kwietnia 2016 (edytowane) Jak chcesz szukać 290 to omijaj wersję od gigabyte - chłodzenie nie daje na nich rady. Najlepiej coś od asusa/sapphire. 1150zł to dużo jak na 290, te karty chodzą poniżej 1000zł z gwarancją. Warto mieć na uwadze także odpowiedni zasilacz. Tapatapatap Flex2 Edytowane 5 Kwietnia 2016 przez GeMtin1 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jabar83 Opublikowano 6 Kwietnia 2016 Zgłoś Opublikowano 6 Kwietnia 2016 (edytowane) 380x będzie słabszy od R9 290. Z kolei R9 290 z Allegro to też jakieś tam ryzyko że padnie zaraz po gwarze. Nie wiadomo co właściciel robił z kartą. Generalnie staraj się brać od ASUS lub MSI z min jedno roczną gwarancją jak znajdziesz. W innym wypadku GTX 960 nówka ze sklepu lub czekanie na nowe układy, ale te średnie to pewnie będą dopiero w 3Q czyli wrzesień październik. Edytowane 6 Kwietnia 2016 przez Devil Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Crescendo1 Opublikowano 6 Kwietnia 2016 Zgłoś Opublikowano 6 Kwietnia 2016 (edytowane) Aktualnie mam części takie jakie możecie zobaczyć w mojej sygnaturze. Miałbym kupca na tą 960 i chyba to wykorzystam by za niewielką dopłatą przejść na coś z 4GB od AMD. Pewnie po premierze pascali nvidia zacznie ubijać maxwelle tak jak teraz keplery. Do tego już teraz na testach w dx12 widać że ta karta nie radzi sobie w przeciwieństwie do tych radeonów. To co martwi mnie w 290 to nie wydajność ale starsza architektura oraz że jest używana. Ale gdybym trafił na nią poniżej tysiąca to wtedy brałbym ją w ciemno :D Za 1150 znalazłem też niby nowe gtx970, sprzedawca ma 3 sztuki i daje rok gwarancji.. Edytowane 6 Kwietnia 2016 przez Crescendo1 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
winged Opublikowano 6 Kwietnia 2016 Zgłoś Opublikowano 6 Kwietnia 2016 (edytowane) 380x to nie jest żaden kotlet, to pierwsza karta na rdzeniu antigua xt tzw pełna tonga, jest wyraźnie szybszy niż gtx 960 a jeśli jest w cenie poniżej 1000 zł to nie ma o czym właściwie dalej dyskutować http://www.purepc.pl/karty_graficzne/premierowy_test_radeon_r9_380x_vs_geforce_gtx_960_4gb w razie czego z łatwościa go opchniesz i kupisz coś z kolejnej generacji w momencie premiery cena była zabójcza, jednak teraz najpowazniejszy argument przeciw stracił na znaczeniu Edytowane 6 Kwietnia 2016 przez winged Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...