bercik_bercik Opublikowano 8 Maja 2016 Zgłoś Opublikowano 8 Maja 2016 Witam, Mój sprzęt: - i5 6600K - MSI Z170A Gaming M3 - MSI GTX 970 - 2x4GB G.Skill 3000Mhz CL15 Pierwszy raz podkręcam procesor, wzorując się na filmie Blacka z YT. Zmieniam w BIOSie: - CPU Ratio na 45 - CPU Ratio Mode na Fixed - XMP na Enabled - CPU Core/GT Voltage Mode na Override - CPU Core Voltage na 1.35 Po tych zmianach zapisuje i restartuje komputer. Loguję sie do windowsa, robię test w Cinebench - bez błędów, potem robię test w Realbench przez 15 min - bez błędów. Następnie chcę ponownie wejść do BIOSu więc restaruję komputer. Ten się jednak nie uruchamia ponownie tylko zaczyna uruchamiać się i po 3 sekundach wyłączać, i tak cyklicznie. Wyjęcie jednej kości RAM powoduje w końcu uruchomienie komputera. Pojawia się ostrzeżenie o mianie RAMu i wchodzę do BIOSu. Ustawiam wszystko tak jak było przed zmianami, włącznie z wyłączeniem XMP. Po tym komputer się restartuje normalnie. Co może być przyczyną lub co robię nie tak? Pozdrawiam Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bercik_bercik Opublikowano 8 Maja 2016 Zgłoś Opublikowano 8 Maja 2016 Ustawiłem 4,0GHz i napięcie 1,25V i tak jak poprzednio windows sie ładnie załadował, a potem jak wziąłem restart to znowu startuje i wyłącza sie cyklicznie. Więc to chyba nie sprawa za wysokich ustawień OC... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
shakal84 Opublikowano 8 Maja 2016 Zgłoś Opublikowano 8 Maja 2016 Skoro wyjmujesz jedną kostkę pamięci ram i komp odpala normalnie, to spróbuj zrobić OC na jednej kości pamięci i wtedy zobaczysz czy wchodzi prawidłowo do biosu. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bercik_bercik Opublikowano 8 Maja 2016 Zgłoś Opublikowano 8 Maja 2016 Zaktualizowałem BIOS i wyłączyłem Intel C-State. Następnie po restarcie zmieniłem na 4.5GHz i 1.35V ale nie włączałem XMP. Windows normalnie sie załadował, potem znowu wziąłem restart i zrestartował sie normalnie. Wyglada na to że jest cos nie tak z XMP po podkręceniu? Zmieniłem ustawienia tak jak poprzednio na 4,5Ghz i 1.35V ale w seksji DRAM Settings zmieniłem DRAM Frequency z auto na 3000, nie włączając XMP. Po zapisaniu od razu zaczął sie włączac i wyłączac cyklicznie, nawet bez wejscia do windowsa. Czy dobrze to odczytuje że po zmianie taktowania procesora, pamięć nie chce chodzić na 3000MHz ? Może w tej sekcji DRAM Settings trzeba inaczej coś ustawić? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
shakal84 Opublikowano 9 Maja 2016 Zgłoś Opublikowano 9 Maja 2016 Trudno mi cokolwiek stwierdzić heh OC to długa zabawa czasem trzeba się pomęczyć i posprawdzać wszystkie opcje. Spróbuj wyłączyć profile XMP i poustawiać RAM ręcznie, w tym zaczynając od niższych taktowań. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Oktawian Opublikowano 9 Maja 2016 Zgłoś Opublikowano 9 Maja 2016 Typowy problem wywołany wysokim taktowaniem RAM-u. Podnieś napięcie kontrolera pamięci(IO, SA) i będzie ok. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bercik_bercik Opublikowano 9 Maja 2016 Zgłoś Opublikowano 9 Maja 2016 A o które ustawienia dokładnie chodzi? W zakładce Voltage Settings są CPU SA Voltage i CPU IO Voltage ale to są przecież dla procesora. Czy to jest w zakładce DRAM Settings? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Oktawian Opublikowano 10 Maja 2016 Zgłoś Opublikowano 10 Maja 2016 Chodzi dokładnie o te napięcia które napisałeś. Kontroler pamięci jest zintegrowany w CPU. Poradniki zalecają maksymalnie 1,35V dla VCCIO(CPU IO Voltage) i tyle samo dla System Agent (VCCSA, CPU SA Voltage). Napisz jak u Ciebie płyta ustawia te napięcia, bo zdarza również się że płyty zawyżają. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bercik_bercik Opublikowano 10 Maja 2016 Zgłoś Opublikowano 10 Maja 2016 Jak jest na auto to CPU SA Voltage = 1,264 a CPU IO Voltage = 1,208. Przy ustawieniu obu na 1,32 i ustawieniach OC procka znowu nie startuje. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Oktawian Opublikowano 10 Maja 2016 Zgłoś Opublikowano 10 Maja 2016 Ustawienie zbyt wysokich wartości tych napięć również powoduje błędy. Ty dowaliłeś od razu maksymalną zalecaną wartość. Popróbuj spokojnie pośrednich wartości, nawet zacznij od mniejszych niż płyta domyślnie ustawia. Na początek ustaw IO Voltage=1,15 oraz SA Voltage = 1,20. Jak nie pomoże to zwiększaj małymi krokami i testuj. 1,3V raczej nie przekraczaj bo z reguły nie ma takiej potrzeby. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bercik_bercik Opublikowano 15 Maja 2016 Zgłoś Opublikowano 15 Maja 2016 (edytowane) Ustawiłem 4,5GHz i 1,35V na CPU i sprawdziłem W OCCT i było stabilnie. Maksymalne taktowanie pamięci przy którym sie uruchamia to 2700MHz i 1.35V. Potem ustawiłem na 3000MHz i IO Voltage=1,15 oraz SA Voltage=1,20 i nie uruchamia sie. Zwiekszałem co 0,05 az do 1,3 i dalej sie nie uruchamia. Edytowane 15 Maja 2016 przez bercik_bercik Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Oktawian Opublikowano 20 Maja 2016 Zgłoś Opublikowano 20 Maja 2016 Być może wadliwa płyta główna? Sam nie wiem. Tu jakby podobny problem. Spróbuj zrobić tak jak radzą, tzn: Current Limit na 250 (Turbo Boost OFF). Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...