Skocz do zawartości
Darth Revan

27 a proporcje 16:10

Rekomendowane odpowiedzi

Po pierwsze pewnie masz zwykły monitor 27" 16:9 o rozdzielczości 2560x1440 (albo 16:10 o rozdzielczości 2560x1600). Po drugie, każda rozdzielczość nie-natywna da gorszą ostrość obrazu (przy rozciąganiu niższej rozdzielczości na cały ekran). Po trzecie, jak chcesz mieć wyraźniejszy, w sensie ostrzejszy obraz od ww. monitorów, pomimo ustawienia rozdzielczości natywnej, to potrzebny jest monitor o większym zagęszczeniu pikseli (np. 27" o rozdzielczości 4K lub 5K).

Edytowane przez Kyle
  • Upvote 2

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Sorry mój błąd, pisałem to w kontekście gier, gdy ustawie proporcje 16:10, które np w CS GO są dla mnie najlepsze mogę wybrać jedynie rozdzielczość 1920x1200 co przy ekranie 27 cali daje niezbyt ostry obraz. I w tym celu myślałem nad stworzeniem własnej niestandardowej rozdzielczości aby mieć proporcje 16:10 i większą rozdzielczość.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A to jak najbardziej warto stworzyć w grze rozdzielczość 2560x1600 skoro taka jest rozdzielczość monitora.

Korzystanie z proporcji 16:10 pozwala mi byc bardziej skupionym na tym co mam przed sobą, a w przypadku 16:9 w moim odczuciu większa perspektywa potrafi rozproszyć, pewnie dla tego większość PRO korzysta z  proporcji 16:10 albo 4:3 aby być skupionym na tym co mają przed sobą.  A ustawienie proponowanej przez ciebie rozdzielczości jest technicznie nie możliwe dla mojego monitora dla tego muszę stworzy samemu (tak mi się wydaje, jednak wolę sie spytać osób z wiekszym doświadczeniem) aby wykorzystać jak najwięcej pikseli i mieć proporcje 16:10

Edytowane przez Darth Revan

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

"Perspektywę" można sobie w niektórych grach ustawić (szukaj w google połączenia nazwy gry i skrótu FOV). Ustawianie rozdzielczości np. 2304x1440, na monitorze 2560x1440 tylko po to by mieć czarne pasy po bokach (... i subtelnie inną perspektywę), jest moim zdaniem bez sensu.

... chyba coś do tej Twojej gry znalazłem:

http://steamcommunity.com/sharedfiles/filedetails/?l=polish&id=286831522

Edytowane przez Kyle

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

"Perspektywę" można sobie w niektórych grach ustawić (szukaj w google połączenia nazwy gry i skrótu FOV). Ustawianie rozdzielczości np. 2304x1440, na monitorze 2560x1440 tylko po to by mieć czarne pasy po bokach (... i subtelnie inną perspektywę), jest moim zdaniem bez sensu.

http://steamcommunity.com/sharedfiles/filedetails/?l=polish&id=286831522

Ok szanuje twoje zdanie, ale jak grasz w CS GO na najwyższych rangach serio musisz być skupiony na danym obszarze, a proporce ekranu w tym pomagają.  Dla tego chcę uzyskać proporcje 16:10 z black bars i jak największą ilością pikseli.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi