Skocz do zawartości
ahern

Zestaw w kwocie 4000 zł do gier

Rekomendowane odpowiedzi

Witam. Chciałbym prosić Was o udzielenie kilku odpowiedzi na nurtujące mnie pytania. Mam już praktycznie ustalony ostateczny wygląd zestawu. Prezentuje się on mniej więcej tak jak ten z zestawów PurePC za 4000 zł:

http://www.purepc.pl/zestawy_komputerowe/jaki_komputer_kupic_zestawy_komputerowe_na_czerwiec_2016?page=0,16

Płytę zamieniłem na tę: https://www.morele.net/plyta-glowna-msi-z170a-tomahawk-z170-dualddr4-2400-sata3-raid-hdmi-dvi-usb-3-1-atx-z170a-tomahawk-784032/

Oczywiście w zamian za GTXa wejdzie RX 480. Komputer zamawiam za kilka dni i do tej pory nie podjąłem decyzji, czy brać odblokowany procesor. Dopłata to z moich obliczeń 500 zł i nie wiem, czy jest ona opłacalna. Czy w obliczu nadchodzącego DirectX 12 inwestycja w taki procesor ma sens?

Zakładając, że tak - zamawiam usługę montażu w Morelach i nurtuje mnie kwestia pasty termoprzewodzącej. Czy ta usługa: https://www.morele.net/montaz-dodatkowego-chlodzenia-690801/ zawiera ją w cenie, czy muszę ją zamówić dodatkowo? Kompletnie się na tym nie znam a nie chcę mi się potem bawić w oddawanie informatykowi sprzętu, bo procesor ma 100*C po podkręceniu.

Druga sprawa to kwestia RAMu. Czy dobrym pomysłem jest zastąpienie tego polecanego na stronie tym: https://www.morele.net/pamiec-hyperx-fury-ddr4-2x8gb-2133mhz-cl14-hx421c14fb2k2-16-869008/ ? Czyli wolniejszy, ale w większej ilości.

I jeszcze pytanie na koniec - cichszy będzie zestaw bez OC ze standardowym chłodzeniem, czy ten po OC z dodatkowym coolerem?

Wydaje mi się, że to już wszystkie moje pytania. Będę wdzięczny za pomoc.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jak masz w koszyku pastę TP i/lub jest ona dodana  do chłodzenia to będzie nałożona - jak sobie wyobrażasz założenie radiatora bez pasty ?

Co do poziomu hałasu - cichszy będze zestaw z I5 6600K + dodatkowe chłodzenie , dobre chłodzenie do tego procka zawsze będzie cichsze niż Intelowski box .

Zresztą 6600K nie ma chłodzenia w zestawie .

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam. Zamówiłem już komputer, co prawda zmienił się producent karty (cena sugerowana RX 480 pamiętamy). Mam jeszcze 2 pytania do Was.

1. Kupiłem Windows 10 w wersji OEM, dopiero teraz zauważyłem, że jest wersja BOX. Wydawało mi się, że od Windowsa 10 nie ma wersji BOX, tylko jest wersja tańsza z płytą i droższa z pendrivem. Czy mógłby ktoś pokrótce omówić, czy coś tracę mając OEM? Próbowałem szukać w internecie, ale odpowiedzi są często nie jasne, może ktoś z Was jest zorientowany w temacie?

2. Chciałbym korzystać zamiennie z telewizora i monitora jako ekranu komputera. I stąd pytanie - czy karta graficzna sama wykryje, do którego źródła jest podłączona (kiedy np. przed uruchomieniem komputera włączę telewizor, a monitor będzie wyłączony i vice versa), czy też trzeba za każdym razem coś konfigurować w Windowsie?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Panowie, mam problem. Odebrałem komputer i chyba coś jest nie tak. Cooler od procesora boxowy jest zamontowany jakby na tylnej ściance obudowy. Jestem kompletnym laikiem, ale wydaje mi się, że powinien być zamontowany na procesorze. Tymczasem na procesorze nic nie ma, widać pastę. 

Oświećcie mnie, czy to jest normalne, czy muszę dzwonić po informatyka? Bo nie wiem czy go w ogóle włączać...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

miejsca nie zabrakło

raczej fotki wyslij do sklepu niech się zxastanawiaja co  za ludzi tam maja

są pląby na obudowie?

Edytowane przez Gość

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A informatyk naprawi mi to na miejscu? W sensie bez wyciągania płyty, nie wiem jak z pastą, trzeba nakładać nową? Troche mnie odpycha myśl odsyłania do sklepu olbrzymiego kartonu i czekanie tydzień...

Edit. Plomby są.

Edytowane przez puredeusz

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ewidętnie ktoś coś skocił .

Boxowy cooler nie powinien być tak zamontowany , to samo jak by było jakieś lepsze chłodzenie .

W pewnym przypadkach sam radiator może być zamontowany w podobny sposób ale podstawa chłodzenia będzie miała kontakt z CPU .

Oddawaj na gwarancję albo skorzystaj z pomocy znajomego informatyka - poprawny montaż chłodzenia to kilka minut roboty , choć obawiam się że bez wyjącia płyty się nie obejdzie .

Zrób jeszcze fotki z wnętrza budy a nie przez tą kratkę .

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Gość damian25

?? Wiem ze ty g...wno  wiesz ^_^

taki przypadek w najlepszym mozliwym przypadku może sie zdarzyć co najwyzej w transorcie a nie

bo nie wiadomo co sjeszcze spieprzyli w sklepie!

Sklepie  xD

Edytowane przez damian25

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

w transorcie 

a skąd wiesz  składałeś 

czy tylko wypisujesz głupoty po internetach?

sKLEP jest WINNY i nie wciskaj kitu koledze który jest w kropce

w transorcie 

a skąd wiesz  składałeś 

czy tylko wypisujesz głupoty po internetach?

sKLEP jest WINNY i nie wciskaj kitu koledze który jest w kropce

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

są plomby nalezy odesłać

widzisz jak chcesz to potrafisz pomyslec

bo wciskanie kitu że w transporcie odpadł box to zakrawa o cud - reszta bebechów musiałaby stać się mielonką

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi