Skocz do zawartości
bald86

Dell S2716DG

Rekomendowane odpowiedzi

Dell S2716DG

Chciałbym podzielić się swoimi wrażeniami z użytkowania tergo monitora. Nie jestem znawcą w dziedzinie monitorów , będzie to moja subiektywna opinia. 
Monitor podoba mi się bardzo. Cienki ramki robią wrażenie. Do jakości wykonania nie mam zastrzeżeń. Bezproblemowa regulacja wysokości, kątów pochylenia. W stojaku otwór na kable, pozwala je uporządkować i ukryć. Szkoda że nie ma dotykowych przycisków funkcyjnych. 

Przesiadka z 24" 1080p na 27" 1440p powoduje u mnie uśmiech na gębie... jest super. Na początku wszystko wydawało się trochę małe, ale szybko się przyzwyczaiłem. 
27" jest moim zdaniem idealne do 1440p, skalowanie 100%. Nie wiem jak wygląda sprawa przy 25", ale chyba trzeba blisko siedzieć, albo wyżej skalować. Kawał przestrzeni roboczej, wszystko ostre i równe. Działanie w systemie, programach czy przeglądanie stron w internecie to czysta przyjemność. Kąty widzenia nie sprawiają mi problemu. Boczne są w porządku jak na TN, gorzej wypadają pionowe. Ja siedzę w stałej pozycji na krześle, więc nie ma to dla mnie znaczenia. 

Monitor ustawiłem według kalibracji ze strony TFT Central
Do jasności, kontrastu nie mam zastrzeżeń. Problem pojawił się przy temacie kolorów, ale to jest to wina matrycy TN. W przypadku Nvidii sprawę psuje domyślne ustawienie gammy w panetu sterowania. Przez co kolory są słabe. 
Ludzi piszą ze AMD ma automatycznie gammę o 20-30 % mniejsza niz Nvidia. Często można spotkać opinie o słabych kolorach nawet w przypadku monitorów  z matryca IPS. 
Po zmniejszeniu gammy w sterownikach z kolorów jestem zadowolony. Niestety monitor nie posiada w menu korekcji gammy. 

Jeśli chodzi o gry to jest świetnie. Posiadam kartę GTX 970, która nie jest zbyt dobra do 1440p. Dzięki G-Sync nie stanowi to dużego problemu. Wiedźmin na ultra bez włosów Nvidii, cienie wysokie, roślinność wysoka 40-50 fps (bywa i więcej zależnie od lokalizacji). Płynność bez zastrzeżeń, to samo w GTX V. Pamiętam jak wyglądało 40 fps na 60 Hz monitorze bez G-Sync. Teraz to karta decyduje z jaka częstotliwością ma się odświeżyć monitor i to widać. Tak czy inaczej muszę zakupić mocniejszą kartę, ale ewentualne spadki fps w grze nie powodują uszczerbku na płynności rozgrywki (czego nie można powiedzieć o V-sync)
Ogólnie jestem zadowolony z zakupu.Został jeszcze czas na zwrot , ale już wiem ze monitor zostaje ze mną :)
Edytowane przez bald86

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Odnosnie kolorow, wczytales profil ICC? http://www.tftcentral.co.uk/icc_profiles/dell_s2716dg.icc

Brightness, Contrast, Red, Green, Blue - 26, 75, 97, 99, 96.

Teraz tak. Sam podałem link do strony, ale oczywiście patrzyłem tylko na tabelki... 

Do dziś nie wiedziałem że się wczytuje jakiś profile... 

• Upvote 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Aha jeszcze jedna rzecz, jesli masz gpu podlaczona do monitora po hdmi to przestaw sobie w panelu Nvidii pod Wyswietlanie/Zmiana Rozdzielczosci -> Wyjsciowy Zakres Tonalny na Pełny - znaczaca poprawa jesli chodzi o wyswietlanie kolorow, nie wiedziec czemu po kazdej reinstalacji sterownika samoczynnie przelacza sie na Ograniczony.  :damage_wall:

Nie jestem pewien jak to wyglada z DVI.

Edytowane przez kelcior

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi