Azrahil Opublikowano 3 Lipca 2016 Zgłoś Opublikowano 3 Lipca 2016 Witam posiadam komputer w niniejszej specyfikacji: Procesor: Athlon x4 740 Płyta główna: Gigabyte G1 A88X Karta Graficzna: GF 750 2gb TI Ram: 2x 4gb 1600mhz Zasilacza: OCZ StealthXStream 600w Chłodzenie: TTC-NC65TX W mojej ocenie ten procesor jest największą bolączką tej konfiguracji i tutaj rodzi się moje pytanie kupować czy Athlona x4 860k, a może wymienić płytę wraz z procesorem, a jeżeli tak to na AMD czy Intel. Zastanawiam się co wymienić/zamienić aby grać komfortowo w nowsze gry, nie oczekuję 100+fps w 4k na Ultra, tylko 50 stabilnych klatek w rozdziałce 1600x900 przy średnich detalach. Z góry dziękuję za odpowiedź. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Małpożer Opublikowano 3 Lipca 2016 Zgłoś Opublikowano 3 Lipca 2016 (edytowane) Najpierw to podaj jaka masz kwote do dyspozycji. Co do samej wymiany to procesor na jakis i3/i5 seria 2k i wyzej. Edytowane 3 Lipca 2016 przez Quave Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Azrahil Opublikowano 3 Lipca 2016 Zgłoś Opublikowano 3 Lipca 2016 Aktualnie posiadam około 1200-300 oczywiście to nie są sztywne ramy. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
plagiat0r Opublikowano 4 Lipca 2016 Zgłoś Opublikowano 4 Lipca 2016 Witaj, Parę dni temu sam modernizowałem swój zestaw, bliźniaczy do twojego. Z racji niskiego budżetu zdecydowałem się na sprzęt używany. Kupiłem procesor i5-2400 (Sandy Bridge), na największym portalu aukcyjnym te procesory kosztują około 260-280zł (używane). Do tego płyta na tym portalu za 99zł i jakieś chłodziwo. Moim priorytetem była kultura pracy (cisza), dlatego na wyrost troszkę kupiłem SilentiumPC Fera 3 HE1224 (99zł) i procek pod pełnym obciążeniem nie przekracza 53 stopni. Płyty pod S1155 mają slot DDR3 więc pamięć mógłbyś zostawić. Resztę kwoty sugerowałbym przeznaczyć na jak najlepszą kartę graficzną - gtx960 z 4GB pamięci. Ja wydałem niecałe 500zł, i teraz poszukuję karty graficznej aby wymienić mojego wysłużonego już Radeona HD6850. 1 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Azrahil Opublikowano 4 Lipca 2016 Zgłoś Opublikowano 4 Lipca 2016 Nie mam dobrych doświadczeń z używanym sprzętem dlatego wolałbym kupić coś nowego/nieużywanego. Posiedziałem ostatnie dni w dziale odnośnie procesorów i znalazłem FX 8320E w cenie 570 zł, czy jest to sensowna opcja czy jednak dopłacić i iść w i5? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Małpożer Opublikowano 5 Lipca 2016 Zgłoś Opublikowano 5 Lipca 2016 (edytowane) Jesli to ma byc sprzet do gier to bierz intela. Z nowkami bedzie slabsza wydajnosc. Na pclabia w dziale gielda ktos za 1100zl sprzedaje i5 3470 z plyta i 8gb ram. Moze uda Ci sie zejsc nizej z cena, sprzedac co masz i kupic lepsze chlodzenie. Edytowane 5 Lipca 2016 przez Quave Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Azrahil Opublikowano 5 Lipca 2016 Zgłoś Opublikowano 5 Lipca 2016 (edytowane) Może jestem negatywnie nastawiony ale nie chcę kupować czegoś po kilku latach użytkowania szczególnie po okresie gwarancyjnym. Przejrzałem kilka tematów odnośnie Sockety am3+ i dowiedziałem się że amd planuje wydać nowe procesory na am4. Jeżeli bym kupił fx 8320 to wpakowałbym się w taką samo sytuację co z moim aktualnym procesorem czyt. brak sensownego upgradu bez zmiany płyty głównej. Chyba pozostało mi wzięcie czegoś pod intelowski socket 1151, coś pokroju i3 6100 a w przyszłości przeskok na jakąś i7 z seri 7xxx. Teraz mam kolejne pytanie jaką wybrać płytę, iść już w ddr4 czy pozostać przy ddr3? Przepraszam że tak męczę ale nie chce znowu zapędzić się w ślepą uliczkę jak z moim obecnym sprzętem... Edytowane 5 Lipca 2016 przez Azrahil Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Małpożer Opublikowano 5 Lipca 2016 Zgłoś Opublikowano 5 Lipca 2016 I tak sie z intelem zapedzisz i tak ;) Lepiej szukaj uzywek z gwara jam juz musisz miec i na ddr3 - tanio mozna juz cos wyrwac. Z ddr4 poczekalbym jeszcze z rok lub 2 na szybsze konstrukcje lub z nizszymi timingami ;) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Azrahil Opublikowano 6 Lipca 2016 Zgłoś Opublikowano 6 Lipca 2016 (edytowane) Płyta główna ASRock Z170M PRO4S, Intel Z170, DDR4, SATA3, Procesor Intel Core i3-6100 3.7GHz, 3MB, BOX Pamięć HyperX Savage DDR4, 8GB, 2400MHz, CL12 Kolejne pytanie czy ten zestaw będzie dobrze współgrał z moim obecnym zasilaczem i gpu? Jeżeli nie to co mam w nim zmienić? Edytowane 6 Lipca 2016 przez Azrahil Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...