resquetg Opublikowano 22 Lipca 2016 Zgłoś Opublikowano 22 Lipca 2016 Witam.Planuję zakup nowego komputera, z mojego starego większość podzespołów mam zamiar sprzedać na olx czy gdzieś. Oto zestaw, który tymczasowo złożyłem:https://www.morele.net/inventory/info/PWnW0Q/ Chciałbym zmieścić sie w około 2,5tyś zł, dlatego z mojego starego pc (lipiec 2012) mógłbym odzyskać kilka rzeczy: Zasilacz: OCZ ZS Series 650W https://www.morele.net/zasilacz-ocz-zs-series-650w-80-plus-bronze-atx12v-v2-2-and-eps12v-ocz-zs650w-eu-413360/#anchor Dysk: WD Caviar Blue WD5000AAKX https://www.morele.net/dysk-western-digital-caviar-blue-3-5-500gb-sata-iii-7200rpm-wd5000aakx-353686/#anchor Napęd optyczny: ASUS DRW-24B5ST https://www.morele.net/naped-asus-drw-24b5st-sata-czarny-drw-24b5st-blk-g-as-box-460610/#anchor I teraz rodzą się pytania: 1. Czy opłaca mi się zostawić ww części, najbardziej zależy mi na zasilaczu czy da radę i uciągnie wszystko z koszyka, czy lepiej będzie jeśli dołoże trochę, ewentualnie zamienię coś na tańszy model i zainwestuje tez w nie? 2. Czy wszystkie komponenty z koszyka grają ze sobą, czy może coś powinienem wymienić na inny(lepszy model)? 3. Komputer planuje zakupić w połowie sierpnia. Czy jest to dobry czas na zakup komputera/podzespołów czy jednak lepiej byłoby trochę poczekać? Będę wdzięczny za pomoc, pozdrawiam Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
reyden Opublikowano 22 Lipca 2016 Zgłoś Opublikowano 22 Lipca 2016 Wszystko zależy w jakim stanie są te części - 4 lata to dużo dla sprzętu komputerowego . Na razie je zostaw , jak się coś będzie dziać to wtedy zmienisz . Przy boxowym coolerze nie ma za bardzo sensu kupować lepszej pasty , co innego jak byś miał coś lepszego niż BOX . Poza tym sprzęt OK . 1 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
resquetg Opublikowano 22 Lipca 2016 Zgłoś Opublikowano 22 Lipca 2016 Dzięki za odpowiedź. Wszystko było używane jeszcze w tym miesiącu. Z własnej głupoty wyjąłem procesor z gniazda i przy wkładaniu go z powrotem powyginałem piny. Nie chcę się juz bawić w wymianę płyty głównej itp., wole zainwestować w nowszy sprzęt, który znów posłuży mi kilka lat. Mój stary pc to i3 2120, płyta ASRock p67 pro, Gigabyte Radeon HD7770, pamięć Kingston Blu czy coś takiego DDR3 2x4gb 1600mhz + napęd DVD i dysk i wszystko zasilane tym OCZ 650W.O komputer dbałem, co jakiś czas czyszczony, dlatego oceniłbym stan części na dobry+ (tylko z powodu daty zakupu). Zasilacz kupowany był na zapas a dysk i zwłaszcza napęd nie robią mi wielkiej różnicy, gdyż nie potrzebuje aż tyle pamięci, z napędu korzystałem rzadko. Pamięć ssd z koszyka jest dla mnie wystarczająca. Co do zasilacza, czy spełnia on dzisiejsze standardy i naprawdę da radę z zestawem, nie powodując żadnych szkód? Wolę wydać 200-300zł więcej i mieć pewność, że nie pociągnie on ze sobą np. grafiki. Pastę wrzuciłem tak o, a jeśli już jesteśmy przy coolerze to czy ten boxowy wystarczy czy dobrze byłoby dokupić osobny? Jestem otwarty także na inne modyfikacje zestawu jeśli jest okazja i lepsza alternatywa. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Klaus Opublikowano 22 Lipca 2016 Zgłoś Opublikowano 22 Lipca 2016 Zasilacz da radę, może jednak nie obsługiwać niskich stanów energetycznych nowych cpu. Pamięć wymień na kość 1x8GB, znacznie łatwiej będzie ci rozbudować do 16GB. 1 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
reyden Opublikowano 22 Lipca 2016 Zgłoś Opublikowano 22 Lipca 2016 Patrząc po sprzęcie który masz można to rozwiązać trochę inaczej . Płytę masz dobrą - wystarczy kupić używane I5 2500K z dobrym OC + chłodzenie do niego . Do tego lepszą kartę i większy SSD . Jak masz dobrą budę to też nie musisz jej wymieniać . Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
resquetg Opublikowano 22 Lipca 2016 Zgłoś Opublikowano 22 Lipca 2016 Pamięć zamieniłem. https://www.morele.net/inventory/info/Awx91q/ Buda to jakiś prosty coolermaster, jest nieco wgnieciona przez co boczna osłona sie do końca nie domyka, dlatego chcę ją wymienić. Myślę, że zasilacz dałby radę, jeśli nie, to w niedalekiej przyszłości będę mógł go raczej wymienić na coś nowszego. Czy ten i5 2500k osiągałby podobne rezultaty co ten 6500 z koszyka? 2500k czyli odblokowany mnożnik, a płytę mam jednak na chipsecie h110 i z tego co wiem, to nie jest to płyta do OC. Fakt, większy ssd byłby lepszy i wtedy problem dysku miałbym rozwiązany, a co do karty, to w co powinienem uderzać w tej sytuacji? Czy używane podzespoły to nie jest jednak ryzyko? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
reyden Opublikowano 22 Lipca 2016 Zgłoś Opublikowano 22 Lipca 2016 Wszystko zależy od OC tego procka , na stock 2500K będzie gorszy choć nie wiele od 6500 , co innego jak uda się go ładnie pogonić - płytę masz dobrą a niektóre 2500K potrafiły zrobić 5+ Ghz . 2500K puszczony nawet na 4,5 Ghz będzie lepszy niż 6500@Stock . Na allegro widziałem 2500K za niecałe 500 zł , gostek go używał i kręcił , choć nie wiadomo jak bardzo i na jakim Vcore . Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
resquetg Opublikowano 22 Lipca 2016 Zgłoś Opublikowano 22 Lipca 2016 No dobra, kwestia znalezienia tego 2500k w dobrym stanie. Dajmy na to, że będzie on kosztował te 600zł czyli 300 zaoszczędzę + myślę, że 200 mógłbym jeszcze dołożyc do całości. Do tego na pewno przydałoby się inne chłodzenie niż boxowe. A resztę przeznaczyć na kartę? tylko czy w cenie o te 300zł więcej znajdę coś naprawdę lepszego od tego gtx 960? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Klaus Opublikowano 22 Lipca 2016 Zgłoś Opublikowano 22 Lipca 2016 Ale tego 2500k nie włożysz do płyty na h110... reyden, autor nie ma płyty, bo ją uszkodził. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
resquetg Opublikowano 22 Lipca 2016 Zgłoś Opublikowano 22 Lipca 2016 Płyta ma uszkodzone gniazdo od procesora, więc raczej po ptakach. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
reyden Opublikowano 22 Lipca 2016 Zgłoś Opublikowano 22 Lipca 2016 Faktycznie , nie przeczytałem dokładnie posta #3 . Jak faktycznie płyta jest uszkodzona to nie ma o czym gadać . Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
resquetg Opublikowano 22 Lipca 2016 Zgłoś Opublikowano 22 Lipca 2016 Czyli zestaw zostaje bez zmian, powinienem zostawić zasilacz i obserwować czy coś się nie dzieje, a jeśli tak to muszę zainwestować w nowy? A czy dokładając powiedzmy około 200-300zł zmieni się coś w podzespołach poza np. wielkością ssd, jakaś lepsza alternatywa? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
resquetg Opublikowano 23 Lipca 2016 Zgłoś Opublikowano 23 Lipca 2016 A co do płyty głównej i pinów... Oto zdjęcia https://imgur.com/a/Krlp6 Mógłby mi ktoś powiedzieć czy jest to do odratowania czy nic już nie da się zrobić? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
reyden Opublikowano 23 Lipca 2016 Zgłoś Opublikowano 23 Lipca 2016 Można spróbować naprostować te piny . Pokaż zdjęcią lub samą płytę jakiemuś zegarmistrzowi lub innej osobie która zajmuje się precyzyjnymi naprawami . Ew. popytaj w jakimś serwisie ile by kosztowała wymiana samego socketu . Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
resquetg Opublikowano 23 Lipca 2016 Zgłoś Opublikowano 23 Lipca 2016 Dzięki za odpowiedź, ale jednak chyba pozostanę przy nowych częściach, zwłaszcza, że stare mają już po 4 lata. Z płytą myślę że byłoby za dużo roboty i zachodu, jeżdżenie i naprawianie. Spróbuje sprzedać je na olx za jakąś rozsądną cenę i dołożyć po prostu do nowego zestawu. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...