Skocz do zawartości
resquetg

Modernizacja komputera przy zachowaniu kilku części

Rekomendowane odpowiedzi

Witam.

Planuję zakup nowego komputera, z mojego starego większość podzespołów mam zamiar sprzedać na olx czy gdzieś.

Oto zestaw, który tymczasowo złożyłem:
https://www.morele.net/inventory/info/PWnW0Q/

Chciałbym zmieścić sie w około 2,5tyś zł, dlatego z mojego starego pc (lipiec 2012) mógłbym odzyskać kilka rzeczy:

Zasilacz: OCZ ZS Series 650W https://www.morele.net/zasilacz-ocz-zs-series-650w-80-plus-bronze-atx12v-v2-2-and-eps12v-ocz-zs650w-eu-413360/#anchor

Dysk: WD Caviar Blue WD5000AAKX https://www.morele.net/dysk-western-digital-caviar-blue-3-5-500gb-sata-iii-7200rpm-wd5000aakx-353686/#anchor

Napęd optyczny: ASUS DRW-24B5ST https://www.morele.net/naped-asus-drw-24b5st-sata-czarny-drw-24b5st-blk-g-as-box-460610/#anchor

I teraz rodzą się pytania:

1. Czy opłaca mi się zostawić ww części, najbardziej zależy mi na zasilaczu czy da radę i uciągnie wszystko z koszyka, czy lepiej będzie jeśli dołoże trochę, ewentualnie zamienię coś na tańszy model i zainwestuje tez w nie?

2. Czy wszystkie komponenty z koszyka grają ze sobą, czy może coś powinienem wymienić na inny(lepszy model)?

3. Komputer planuje zakupić w połowie sierpnia. Czy jest to dobry czas na zakup komputera/podzespołów czy jednak lepiej byłoby trochę poczekać?

Będę wdzięczny za pomoc, pozdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wszystko zależy w jakim stanie są te części - 4 lata to dużo dla sprzętu komputerowego .

Na razie je zostaw , jak się coś będzie dziać to wtedy zmienisz .

Przy boxowym coolerze nie ma za bardzo sensu kupować lepszej pasty , co innego jak byś miał coś lepszego niż BOX .

Poza tym sprzęt OK .

• Upvote 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dzięki za odpowiedź.

Wszystko było używane jeszcze w tym miesiącu. Z własnej głupoty wyjąłem procesor z gniazda i przy wkładaniu go z powrotem powyginałem piny. Nie chcę się juz bawić w wymianę płyty głównej itp., wole zainwestować w nowszy sprzęt, który znów posłuży mi kilka lat.

Mój stary pc to i3 2120, płyta ASRock p67 pro, Gigabyte Radeon HD7770, pamięć Kingston Blu czy coś takiego DDR3 2x4gb 1600mhz + napęd DVD i dysk i wszystko zasilane tym OCZ 650W.
O komputer dbałem, co jakiś czas czyszczony, dlatego oceniłbym stan części na dobry+ (tylko z powodu daty zakupu). Zasilacz kupowany był na zapas a dysk i zwłaszcza napęd nie robią mi wielkiej różnicy, gdyż nie potrzebuje aż tyle pamięci, z napędu korzystałem rzadko. Pamięć ssd z koszyka jest dla mnie wystarczająca.

Co do zasilacza, czy spełnia on dzisiejsze standardy i naprawdę da radę z zestawem, nie powodując żadnych szkód?

Wolę wydać 200-300zł więcej i mieć pewność, że nie pociągnie on ze sobą np. grafiki.

Pastę wrzuciłem tak o, a jeśli już jesteśmy przy coolerze to czy ten boxowy wystarczy czy dobrze byłoby dokupić osobny?

Jestem otwarty także na inne modyfikacje zestawu jeśli jest okazja i lepsza alternatywa.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Patrząc po sprzęcie który masz można to rozwiązać trochę inaczej .

Płytę masz dobrą - wystarczy kupić używane I5 2500K z dobrym OC + chłodzenie do niego .

Do tego lepszą kartę i większy SSD .

Jak masz dobrą budę to też nie musisz jej wymieniać .

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Pamięć zamieniłem.

https://www.morele.net/inventory/info/Awx91q/

Buda to jakiś prosty coolermaster, jest nieco wgnieciona przez co boczna osłona sie do końca nie domyka, dlatego chcę ją wymienić.

Myślę, że zasilacz dałby radę, jeśli nie, to w niedalekiej przyszłości będę mógł go raczej wymienić na coś nowszego.

Czy ten i5 2500k osiągałby podobne rezultaty co ten 6500 z koszyka? 2500k czyli odblokowany mnożnik, a płytę mam jednak na chipsecie h110 i z tego co wiem, to nie jest to płyta do OC.

Fakt, większy ssd byłby lepszy i wtedy problem dysku miałbym rozwiązany, a co do karty, to w co powinienem uderzać w tej sytuacji?

Czy używane podzespoły to nie jest jednak ryzyko?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wszystko zależy od OC tego procka , na stock 2500K będzie gorszy choć nie wiele od 6500 , co innego jak uda się go ładnie pogonić - płytę masz dobrą a niektóre 2500K potrafiły zrobić 5+ Ghz .

2500K puszczony nawet na 4,5 Ghz będzie lepszy niż 6500@Stock .

Na allegro widziałem 2500K za niecałe 500 zł , gostek go używał i kręcił , choć nie wiadomo jak bardzo i na jakim Vcore .

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No dobra, kwestia znalezienia tego 2500k w dobrym stanie.

Dajmy na to, że będzie on kosztował te 600zł czyli 300 zaoszczędzę + myślę, że 200 mógłbym jeszcze dołożyc do całości.

Do tego na pewno przydałoby się inne chłodzenie niż boxowe. A resztę przeznaczyć na kartę? tylko czy w cenie o te 300zł więcej znajdę coś naprawdę lepszego od tego gtx 960?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Czyli zestaw zostaje bez zmian, powinienem zostawić zasilacz i obserwować czy coś się nie dzieje, a jeśli tak to muszę zainwestować w nowy?

A czy dokładając powiedzmy około 200-300zł zmieni się coś w podzespołach poza np. wielkością ssd, jakaś lepsza alternatywa?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Można spróbować naprostować te piny .

Pokaż zdjęcią lub samą płytę jakiemuś zegarmistrzowi lub innej osobie która zajmuje się precyzyjnymi naprawami .

Ew. popytaj w jakimś serwisie ile by kosztowała wymiana samego socketu .

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dzięki za odpowiedź, ale jednak chyba pozostanę przy nowych częściach, zwłaszcza, że stare mają już po 4 lata. Z płytą myślę że byłoby za dużo roboty i zachodu, jeżdżenie i naprawianie. Spróbuje sprzedać je na olx za jakąś rozsądną cenę i dołożyć po prostu do nowego zestawu.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi