Dawid00 Opublikowano 24 Lipca 2016 Zgłoś Opublikowano 24 Lipca 2016 Witam, Posiadam laptopa DELL, w którym niestety trafiłem na jakiś wadliwy dysk twardy bo już 2x tak po prostu padł. Nie ma problemu, bo jest gwarancja, z tym, że mam tam ważne zdjęcia, które chcialbCym odzyskac, a zanim to spróbuje zrobić to trochę minie, a chcialbym ju z korzystać z laptopa. Tak więc 2 pytania:1. Czy posiadając dysk zewnetrzny 500gb mogę go podłączyć do laptopa, zrobić tam windowsa i sprawic, zeby laptop z niego korzystal? Mam jakby co jeszcze drugi laptop, na którym moge wszystko porobic. 2. Znajomy powiedzial mi, ze czasami dysk z laptopa na innym nie odczyta jesli jest awaria, ale jak podlczymy go do komputera to jest szansa, bo cos tam, cos tam - nie pamietam o co mu dokladnie chodzilo, ale sens byl taki, ze jest wieksza szansa, ze odczyta - wiecie cos na ten temat? Jakas przejsciowka czy cos i sprobowac? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
reyden Opublikowano 24 Lipca 2016 Zgłoś Opublikowano 24 Lipca 2016 (edytowane) 1. ) Jak ten dysk jest w formacie 2,5" i przejścówka SATA-USB nie jest zamontowana na stałe to możesz go normalnie podpiąc . Choć jajca mogą być przy SSD - niektóre modele mogą niedziałać w lapku . 2 .) Jeżeli dysk nie jest szyfrowany to bez problemu można go podpiąc do PC , odczyt to już co innego - jak dysk nie ma mechanicznych uszkodzeń to powinno dać się odczytać dane . Edytowane 24 Lipca 2016 przez reyden Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dawid00 Opublikowano 24 Lipca 2016 Zgłoś Opublikowano 24 Lipca 2016 1. Czyli dobrze rozumiem - musze jakies przejsciowki stosowac, bo podlaczajac normalnie ten dysk do laptopa z boku do usb nie zainstaluje systemu? 2. Dysk staralem sie uruchomic na innym laptopie, ale nie bylot o mozliwe, lecz ten znajomy mi tlumaczyl, ze laptopy maja troche inaczej, ze po podpieciu do komputera normalnie jest wieksza szansa na wygrzebanie danych - cos w ten desen. 1. Czyli dobrze rozumiem - musze jakies przejsciowki stosowac, bo podlaczajac normalnie ten dysk do laptopa z boku do usb nie zainstaluje systemu? 2. Dysk staralem sie uruchomic na innym laptopie, ale nie bylot o mozliwe, lecz ten znajomy mi tlumaczyl, ze laptopy maja troche inaczej, ze po podpieciu do komputera normalnie jest wieksza szansa na wygrzebanie danych - cos w ten desen. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Setnik Opublikowano 24 Lipca 2016 Zgłoś Opublikowano 24 Lipca 2016 Jeżeli to nowy laptop to dysk jest SATA, podłączysz jak zwykły dysk. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...