Skocz do zawartości
ad1877

Karta graficzna do 700 PLN dla AMD FX6300

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

Podana cena może być wyższa, jeśli za niewielką dopłatą jest jakaś lepsza karta graficzna.

Mój komp:

CPU: AMD FX6300 6 rdzeni 3,4 GHZ

GPU obecne: Radeon HD 4850 1GB wersja OC - karta już bardzo stara, ale nadal wyrabia spokojnie w starsze tytuły, nawet w Wiedźmina 2 można pograć na średnich detalach.

SSD 240GB

PSU 530W BeQuiet

RAM 8GB DDR3

Szukam karty graficznej. Nie spieszy mi się z zakupem, więc jeśli niedługo wyjdzie jakiś model, który spowoduje obniżkę cen mogę poczekać.

Chciałbym wydać na ten cel około 700 złotych, do 800. Jeśli jakaś karta waszym zdaniem jest warta zakupu za np. 820, też mogę dopłacić.

Jestem raczej niedzielnym graczem, ale lubię pograć w gry, głównie RPG: Skyrim (chciałbym do niego wrócić z nową kartą z zainstalowanymi modami graficznymi. 4850 nie za bardzo na to pozwalał), trylogia Wiedźmin, Dragon Age. Na pozostałe gatunki gier nie mam za bardzo czasu, ale nie wykluczam pogranie w jakieś nowe RPG, które ostatnio wyszły. A zbliża się też Kingdome Come.

Ostatnio w DX12 za sprawą API Vulkan dobrze wypada AMD. Jak jest obecnie z Nvidią? 

Miała też miejsce premiera AMD RX460. Warto?

A może warto poczekać miesiąc na coś innego?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Karta i procek od AMD to nie najlepsze połączenie .

Do tego FX-a bierz jakąś kartą NV , w tej cenie to GTX950 / GTX960 .

Z naciskiem na tą pierwszą , FX6300 to niezbyt dobry procek a w dodatku GTX960 swoje kosztuje - 800+ zł .

Inna opcja to czekanie na GTX 1050 lub zbieranie / czekanie aż stanieje GTX1060 , choć ładowanie GTX1060 do FX6300 to średni pomysł .

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Skłaniałbym się ku GTX960, jednak czy warto dopłacać 200zł w porównaniu do GTX750? I czy przekraślać GTX950? Myślę, że 850zł mogę wydać, ale czy na pewno będzie mi to konieczne?

W kwestii 960, z jakim chłodzeniem szukać karty? Asus? MSI? Oraz 2GB czy 4GB pamięci?

Edytowane przez ad1877

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi