Skocz do zawartości
Hectorim

Monitor G-Sync czy Eizo Foris 2434 czy EV2450 (do gier)?

Rekomendowane odpowiedzi

Witajcie,

planuję wymienić mój leciwy monitor SyncMaster T240HD na coś nowszego wraz ze zmianą karty graficznej na GTX1070. Polecono mi Eizo Foris 2434, który prezentuje się świetnie... ale wczoraj natknąłem się na temat dotyczący monitora Eizo w tej samej cenie - EV2450. W specyfikacji napisano, że Foris ma częstotliwość odświeżania 60Hz, a EV - 76Hz. Czy w przypadku wyciągnięcia powyżej 60FPS w grach różnica płynności będzie znacząca?

Pytanie drugie: Czy mając GTX1070 warto byłoby zainwestować w monitor G-Sync? Czy w parze z wyższą ceną sprzętu względem zwykłego IPS-a idzie istotna różnica w płynności obrazu? Jeśli tak, to czy w cenie do 2000 zł jest warty zakupienia monitor G-Sync?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wiem, że czasy reakcji to pic na wodę, ale 8 ms jako oficjalna dana... nie będzie smużył?

Na innym portalu zasugerowano, że jak do gier przy gtx1070, to tylko monitor 120Hz... prosiłbym o Waszą opinię również na ten temat (szczególnie że dowiaduję się rzeczy od Was, o których wcześniej nie słyszałem - np. o co chodzi z tymi bitami w matrycy?)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jaka znowu "większa płynność rozgrywki"? Skup się na sensownych i rzeczywistych parametrach, a nie marketingowej paplaninie. Na Twoim miejscu brałbym w cenie ok 1350zł della u2515, a jak masz jeszcze z 200zł, to dołóż do up2516 - poszerzony gamut uzależnia. :D

• Upvote 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

W tej cenie masz do wyboru większą częstotliwość i **ujowe kolory i kąty widzenia, albo 60hz (które miałeś dotychczas i w których gra znaczna większość ludzi) i całkiem przyjemną jakość obrazu. Sam sobie odpowiedz, co Ci się bardziej przyda...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jedną z realnych opcji w tej kategorii cenowej jest jeszcze Eizo FG2421, i to między nim a Dellem U2515H się obecnie waham (modele wymienione w tytule wątku wyeliminowałem na podstawie m.in. Waszych opinii :)). Czy możesz podać mi, co sądzisz o tym Eizo?

Edytowane przez Hectorim

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jak ma się matryca VA do IPS? Doczytałem, że VA mają najsłabszy czas reakcji, gorszy nawet od IPSów, a tu FG2421 uważany jest za monitor gamingowy, czyli czas reakcji i input lag muszą być małe... ale to przecież VA. To jakaś sztuczka z oprogramowaniem czy jak?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Znowu skupiasz się na nie mających znaczenia szczegółach. No i od kiedy to input lag zależy od typu matrycy?

http://www.purepc.pl/monitory/test_monitora_eizo_foris_fg2421_matryca_va_i_240_hz

http://www.tftcentral.co.uk/reviews/eizo_fg2421.htm

Do zakupu te lektury Ci wystarczą. A jak chcesz zgłębiać tajniki technologii, to zacznij od podstaw.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A mi się wydawało, że VA to technologia pomiędzy TN a IPS , niższy czas reakcji, trochę gorsze kolory i kąty.

Ja na Twoim miejscu zastanowił bym się, czy gry w które grasz jak i Twój poziom w nich jest na tyle duży by kupować monitor 120Hz+. Przy Twoim budżecie musisz zdecydować czy chcesz widzieć szybciej (ale czy realnie to odczujesz w dużym stopniu?) czy chcesz zobaczyć więcej(przy QHD jestem w 100% pewien, że poczujesz różnicę w stosunku do FHD )

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Znowu skupiasz się na nie mających znaczenia szczegółach. No i od kiedy to input lag zależy od typu matrycy?

http://www.purepc.pl/monitory/test_monitora_eizo_foris_fg2421_matryca_va_i_240_hz

http://www.tftcentral.co.uk/reviews/eizo_fg2421.htm

Do zakupu te lektury Ci wystarczą. A jak chcesz zgłębiać tajniki technologii, to zacznij od podstaw.

Słuszne uwagi. Dziękuję, że jesteś bezpośredni.

Przy Twoim budżecie musisz zdecydować czy chcesz widzieć szybciej (ale czy realnie to odczujesz w dużym stopniu?) czy chcesz zobaczyć więcej(przy QHD jestem w 100% pewien, że poczujesz różnicę w stosunku do FHD )

Widzisz, tu właśnie jest pies pogrzebany. W większości sklepów w Warszawie, w których byłem, monitorów 120Hz na wystawie albo nie ma, albo jeśli już są, to pobawić się można pulpitem. Sądzę, że gdyby udało mi się naocznie sprawdzić GW2/BDO (czy choćby Wieśka!) w 120Hz, miałbym swoją odpowiedź... ale to nie takie proste.

Edytowane przez Hectorim

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

W wieśku 120hz za bardzo różnicy nie ma...chyba że masz top sprzęt który wyciagnie te 120klatek. No chyba że się obniży detale. Ale do gry w Wieśka 3 to naprawdę znaczenia nie ma.

Musiałbyś przetestować/zobaczyć w CS:GO lub jakimś innym szybkim FPS.

Jeśli monitor ma jakąś formę strobingu(jak ten eizo) to przy 100-120Hz różnicę widać od razu. Wystarczy najpierw potargać dowolnym oknem w windzie i próbować przeczytać zawartoś/opis w czasie ruchu. Potem włączyć i spróbować znowu. Jak nie widzisz różnicy...to już nie zobaczysz i równie dobrze możesz kupić dowolny monitor 60hz, ale wtedy patrz na jakość obrazu bardziej, rozmiar czy rozdzielczość. Jak widzisz różnicę...to fhd wystarczy :P

Nawet TN.

Masz kartę 1070, popatrz na monitory z gsync, predatory na przykład. Jak Cię stać to taki 35 cali na va byłby chyba idealny...

Tu masz listę http://www.144hzmonitors.com/best-gaming-monitor-2016/

wooo....szkoda ze własnie wpakowałem 800e w aparat, https://www.amazon.co.uk/Acer-Predator-35-Inch-Wide-Screen-Monitor/dp/B014F9QHVC/ref=sr_1_1?tag=amazon0c83-21&ie=UTF8&qid=1455873329&sr=8-1&keywords=Acer+Predator+Z35 jest w dobrej cenie. Tylko kartę musiałbym zmienić.

Ok właśnie zerknałem na cene tego eizo co Ci polecali do zmiany, ciut odstaje...

Co nie zmienia faktu że jakbym miał kupować monitor to na VA(uraz mam do IPS) i ze strobingiem, albo autorskim jak w moim obecnym benq albo ulmb od nvidii czyli g-sync plus zmiana karty na nv

Edytowane przez Gregu

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

W wieśku 120hz za bardzo różnicy nie ma...chyba że masz top sprzęt który wyciagnie te 120klatek. No chyba że się obniży detale. Ale do gry w Wieśka 3 to naprawdę znaczenia nie ma.

Musiałbyś przetestować/zobaczyć w CS:GO lub jakimś innym szybkim FPS.

Jeśli monitor ma jakąś formę strobingu(jak ten eizo) to przy 100-120Hz różnicę widać od razu. Wystarczy najpierw potargać dowolnym oknem w windzie i próbować przeczytać zawartoś/opis w czasie ruchu. Potem włączyć i spróbować znowu. Jak nie widzisz różnicy...to już nie zobaczysz i równie dobrze możesz kupić dowolny monitor 60hz, ale wtedy patrz na jakość obrazu bardziej, rozmiar czy rozdzielczość. Jak widzisz różnicę...to fhd wystarczy :P

Nawet TN.

Masz kartę 1070, popatrz na monitory z gsync, predatory na przykład. Jak Cię stać to taki 35 cali na va byłby chyba idealny...

Tu masz listę http://www.144hzmonitors.com/best-gaming-monitor-2016/

wooo....szkoda ze własnie wpakowałem 800e w aparat, https://www.amazon.co.uk/Acer-Predator-35-Inch-Wide-Screen-Monitor/dp/B014F9QHVC/ref=sr_1_1?tag=amazon0c83-21&ie=UTF8&qid=1455873329&sr=8-1&keywords=Acer+Predator+Z35 jest w dobrej cenie. Tylko kartę musiałbym zmienić.

Ok właśnie zerknałem na cene tego eizo co Ci polecali do zmiany, ciut odstaje...

Co nie zmienia faktu że jakbym miał kupować monitor to na VA(uraz mam do IPS) i ze strobingiem, albo autorskim jak w moim obecnym benq albo ulmb od nvidii czyli g-sync plus zmiana karty na nv

Jak się ma odczuciowo 120Hz do G-Sync? Bo targanie okien w 120Hz mam już za sobą, ale G-Sync nie miałem okazji zobaczyć.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Cóż nie odpowiem na to pytanie, lub przynajmniej jeśli już to niedokładnie, bo nie mam monitora z g-sync.

Samo 120Hz dużej różnicy nie robi. Ot obraz szybciej/częściej jest wyświetlany, w związku z czym input lag/lag ogólny spada w porównaniu do 60hz. Dokładnie o połowę.

Jako że mój Benq ma BBQ(benq blurr reduction - odpowiednik ULMB nvidii) to moge tylko powiedzieć, że 100 czy 120 Hz z BBQ to różnica taka że targając oknem czytasz napisy(oczywiście z nie za dużą prędkością...) zaś samo 120Hz już nie(prędkość przesuwu ta sama). W grach ma to o tyle znaczenie, że biegnąc widzę w kątach ekranu zmiany, ruch, których normalnie na samym 120/100/60hz bym nie zauważył z powodu rozmycia. No chyba że się nie biega tylko kampi. Jako że gram w AAO zwane teraz AA:PG, a mój syn gra w CS:GO, to różnica w graniu i postrzeganiu jest jak dla mnie gigantyczna. Mimo że monitor niby z du...(bo matryca TN, i Panie, te kąty, IPS rulz!!) ale po prostu widzę więcej i tyle. Oczywiście puryści obrazowi mnie zakrzyczą że dowolny IPS jest lepszy. Albo VA. Może i jest. Ale IPS ma przeważnie ipsglow czyli srebrzenie, i czerń do bani, w przeciwieństwie do VA(tn tez czerni nie ma za bardzo, ale jest tańszy). Kąty - skoro monitor mam na wprost w odległosci 40cm, po prostu mnie nie obchodzą. Co z tego że kontrast może spaść w rogach, lub nastąpi kolorshift...ja nie robie/obrabiam zdjęć na nim, tylko gram(zresztą kontrast na IPS też siada w rogach). Czasem nawet oglądam filmy. Albo herezja totalna - oglądam na nim z żoną filmy w łóżku...bo monit z biurkiem jest jakoś na wprost łóżka. I jakoś nikt nie narzeka. Pewnie regulacja pomaga...albo to że do filmów mogę se to BBQ wyłączyć i obraz jest jaśniejszy...

Ogółem nie ma teraz dobrej technologii wyświetlania obrazu dla graczy, każda ma wady i zalety. TN tania, wady to dla większości kąty, albo jak syf w elektronice to jeszcze kolory skopane. VA ma tzw krush, czyli załamanie czerni. Ale kontrast najlepszy, do 5000 nawet. IPS ma kontrast jak tn dobrej klasy, lepsze kąty ale potrafią srebrzyć a czerń świecić.

I każdy zachwala to co ma. To się po prostu nazywa racjonalizacja wydatków. Wydałeś kasę(często sporą) to zachwalasz sprzęt, mimo że widać wady.

Pamiętam jak dziś...grałem se w lineage2...były bitwy, rozdziałka 1152x864 i 100Hz na CRT 21 cali....latam po polu bitwy i mogę w ruchu czytać nicki wszystkich graczy, nic mnie nie zaskoczy, z daleka widać ruchy wroga. Kupiłem TN, 1ms!!! reakcji, 0 input laga...i nie mogłem już czytać nicków...rozmazane, spostrzegawczość jakby spadła... Grłem w AASF(unreal 2.5 engine) i fr 1.4 i rósł...zakup TN i ledwo 1.2 ze srogą kampą...

Miałem potem IPS...rezultaty te same.

Coby nie być gołosłownym - https://www.americasarmy.com/soldier/310434/career-stats

FR na chwilę obecną 1.75.

Przed zmianą monitora i w ogóle całego sprzętu, w czasie open bety, miałem fr 1.1.

Kupiłem procka, monitor, uzywając IGPu fr wyciągniełem 1.25, bo grałem 1600*900 i 80Hz, wiecej nie dał rady procek wyciągnąć. Dokupiłem fury - fr w ciągu miesiąca skoczył do 1.4 jakoś. Potem spokojnie rosło...aż nie kupiłem creative zx. Wtedy, z słuchawkami, jak już widzę więcej i SŁYSZĘ prawie wszystko z każdego kierunku fr zaczął szybować, zaczęły się bany na serwerach...tera 1.75 jest i więcej nie będzie chyba, bo lubię walnąć se burbon na sesję...i częściej pudłuję...

Edytowane przez Gregu

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Cóż nie odpowiem na to pytanie, lub przynajmniej jeśli już to niedokładnie, bo nie mam monitora z g-sync.

Samo 120Hz dużej różnicy nie robi. Ot obraz szybciej/częściej jest wyświetlany, w związku z czym input lag/lag ogólny spada w porównaniu do 60hz. Dokładnie o połowę.

Jako że mój Benq ma BBQ(benq blurr reduction - odpowiednik ULMB nvidii) to moge tylko powiedzieć, że 100 czy 120 Hz z BBQ to różnica taka że targając oknem czytasz napisy(oczywiście z nie za dużą prędkością...) zaś samo 120Hz już nie(prędkość przesuwu ta sama). W grach ma to o tyle znaczenie, że biegnąc widzę w kątach ekranu zmiany, ruch, których normalnie na samym 120/100/60hz bym nie zauważył z powodu rozmycia. No chyba że się nie biega tylko kampi. Jako że gram w AAO zwane teraz AA:PG, a mój syn gra w CS:GO, to różnica w graniu i postrzeganiu jest jak dla mnie gigantyczna. Mimo że monitor niby z du...(bo matryca TN, i Panie, te kąty, IPS rulz!!) ale po prostu widzę więcej i tyle. Oczywiście puryści obrazowi mnie zakrzyczą że dowolny IPS jest lepszy. Albo VA. Może i jest. Ale IPS ma przeważnie ipsglow czyli srebrzenie, i czerń do bani, w przeciwieństwie do VA(tn tez czerni nie ma za bardzo, ale jest tańszy). Kąty - skoro monitor mam na wprost w odległosci 40cm, po prostu mnie nie obchodzą. Co z tego że kontrast może spaść w rogach, lub nastąpi kolorshift...ja nie robie/obrabiam zdjęć na nim, tylko gram(zresztą kontrast na IPS też siada w rogach). Czasem nawet oglądam filmy. Albo herezja totalna - oglądam na nim z żoną filmy w łóżku...bo monit z biurkiem jest jakoś na wprost łóżka. I jakoś nikt nie narzeka. Pewnie regulacja pomaga...albo to że do filmów mogę se to BBQ wyłączyć i obraz jest jaśniejszy...

Ogółem nie ma teraz dobrej technologii wyświetlania obrazu dla graczy, każda ma wady i zalety. TN tania, wady to dla większości kąty, albo jak syf w elektronice to jeszcze kolory skopane. VA ma tzw krush, czyli załamanie czerni. Ale kontrast najlepszy, do 5000 nawet. IPS ma kontrast jak tn dobrej klasy, lepsze kąty ale potrafią srebrzyć a czerń świecić.

I każdy zachwala to co ma. To się po prostu nazywa racjonalizacja wydatków. Wydałeś kasę(często sporą) to zachwalasz sprzęt, mimo że widać wady.

Pamiętam jak dziś...grałem se w lineage2...były bitwy, rozdziałka 1152x864 i 100Hz na CRT 21 cali....latam po polu bitwy i mogę w ruchu czytać nicki wszystkich graczy, nic mnie nie zaskoczy, z daleka widać ruchy wroga. Kupiłem TN, 1ms!!! reakcji, 0 input laga...i nie mogłem już czytać nicków...rozmazane, spostrzegawczość jakby spadła... Gram AASF(unreal 2.5 engine) i fr 1.4 i rósł...zakup TN i ledwo 1.2 ze srogą kampą...

Miałem potem IPS...rezultaty te same.

Grałeś w L2, więc wiesz, czego oczekuję od BDO i GW2 - tej płynności, którą opisałeś wyżej. Pytanie, czy osiągnę ją odświeżaniem, czy Synciem :)

PS. Szacun za Kossy UR-40 - brzydkie, ale jak grają! :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi