Skocz do zawartości
iluminatix

Komputer za 2000-2500 (Gry/Illustrator/Photoshop)

Rekomendowane odpowiedzi

Witam.

Potrzebuję komputera na którym bede mógł popracowac w Photoshopie i illustratorze, a także zagrac w kilka gier których mój obecny komputer juz nie uciągnie (Fallout 4, GTA 5, Wiedzmin 3 - nie zalezy mi na ultra wysokich detalach, a raczej na przyjemnej płynnej grze i cieszeniu sie fabułą :) no i zebym mógł w przyszłosci tez pograc w jakies gry).

Nie zamierzam podkręcac sprzętu.

Budżet mozna troche naciągnąć jesli jest jakis sprzet który znacznie zwiększy wydajnosc ;)

Pozdrawiam i dzięki za pomoc :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

W jakim stopniu to będą gry a w jakim ILS/PS ?

I co dokładnie robisz w tym sofcie ?

Wstępnie to proponuję te zestawy - zestaw za ~1800 zł lub zestaw za ~2200 zł .

Do tego jakaś buda i SSD np. SPC Gladius M20 / Raintek Arcadia + Sandisk Plus 120GB .

Alternatywnie wymiana kart NV na coś od AMD lub szukanie używek z poprzedniej generacji - wszystko pod kątem pracy w ILS/PS szczególnie jak w grę wchodzi duża ilość obliczeń np. rendering , niestety ale Maxwell w przypadku użycia obliczeń podwójnej precyzji radzi sobie raczej kiepsko ( dotyczy to całej rodziny - od GTX750 po GTX980Ti / Titana X ) , Kepler czy Fermi radzą sobie znacznie lepiej , podobnie karty AMD .

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wielkie dzięki za odpowiedź ;)

Myślę ze będzie to jakieś 60% pracy i 40% gier ;)

Jeśli chodzi o Illustratora i Photoshopa to jest to głównie przygotowanie do druku,od czasu do czasu webdesign i kilka razy w roku jakiś projekt w After Effects(tutaj w takim razie moze byc problem w wypadku renderingu?). Jeśli mam jakieś cięższe projekty to biorę to do pracy, bo tam mam dobry sprzęt, wiec w tym aspekcie nie są to jakieś wielkie wymagania.

Chyba w takim razie skusze się na coś w stylu tego zestawu za 2200.

Warto czekać do zestawów na wrzesień czy raczej cenowo/jakościowo niewiele się zmieni?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam.

Prosze o rade, jaki dysk ssd wybrac do zestawu za 2200zł? (lepiej 128GB czy 250GB?)

https://www.morele.net/inventory/info/3gVXg/

I czy to wszystko wejdzie do obudowy którą wybrałem?

Ewentualnie jakis zamiennik obudowy, tylko taki zeby miał wejscia na usb z przodu, najlepiej usb 3.0 - ta obudowa niestety ma tylko 2.0 ale tansza i z usb3.0 (SilentiumPC Gladius M20 Pure Black) jest niedostępna ;/

Pozdrawiam.

Edytowane przez iluminatix

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dyski 240Gb-256GB są szybsze niż wersje 120Gb/128GB .

Ale też i droższe .

Dyski 120GB można dostać już za ~180 zł , dysk 240GB to minimum 305 zł za sensowne i sprawdzone konstrukcje np. Goodram Iridium Pro czy Sandisk Plus ( rewizja G25 ) .

Co do budy - za ~230 zł jest Zalman Z9 U3 z 2xUSB 3.0 na froncie , ew. SPC Gladius M35 / M35W .

Edytowane przez reyden
  • Upvote 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dziękuję za odpowiedzi ;)

Nie ma znaczenia ani cena zestawu, ani czy to wejdzie, a tylko pieniądze i potrzeby pojemnościowe. Na system od biedy wystarczy 128, ale kupiłbym 250, jak masz zamiar na nim zainstalować grę, czy masz pamięciożerne aplikacje.

Chodzi mi o to ze są mneijsze i wieksze obudowy i czy ogolnei cały ten sprzet sie zmiesci do kazdej obudowy?

Dysk w takim razie wezmę jakis 250 GB ;)

Aby odpowiedzieć na to pytanie. Trzeba znać rozdzielczość monitora którego chcesz użyć do tego zestawu.

A jakie ma tutaj znaczenie rozdielczosc monitora?

Obecnie mam 1680x1050, ale planuje dokupic albo jakis drugi monitor zeby lepiej mi się pracowało na dwóch, albo jakis jeden 24 calowy.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A jakie ma tutaj znaczenie rozdielczosc monitora?

Obecnie mam 1680x1050, ale planuje dokupic albo jakis drugi monitor zeby lepiej mi się pracowało na dwóch, albo jakis jeden 24 calowy.

Rozdzielczość ma kluczowe znaczenie. To ile monitor ma cali, żadnego.

Bo jak chcesz grać w Wiedźmina III tak jak pisałeś w 1680x1050, a np. 2560x1440, to w pierwszym przypadku wystarczy Radeon RX 460/GTX950, a w drugim minimum to Radeon RX 480 8GB/GTX 1070. Granie w rozdzielczości nie natywnej pozostawiam bez komentarza.

Co do Photoshop, to też zależy, czy ładujesz 1 jpg 2MB, czy 100xRAW 100MB. W pierwszym wypadku, wystarczy (również dla gier) 16GB, w drugim mile widziane 32GB.

Jeśli chodzi o dysk to najlepszy stosunek ceny do produktu daje Goodram Iridium pro 240GB

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi