Tubylec1982 Opublikowano 5 Września 2016 Zgłoś Opublikowano 5 Września 2016 (edytowane) Witam potrzebuję zmienić komputer do obróbki zdjęć sama jednostka .najlepiej 3500-4000 max 5000. Grafika może być wbudowana dla tego myslałem nad i7 6700 lub 6700K . Wstępnie to : Intel Core i7-6700K ASRock Gaming K4 2x 8GB G.Skill 3000 MHz CL15 WD Black 1-2TB XFX Core TS 550W SilentiumPC Fortis 3 HE1425 Edytowane 5 Września 2016 przez Tubylec1982 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
reyden Opublikowano 5 Września 2016 Zgłoś Opublikowano 5 Września 2016 Koniecznie ma to być wersja K. Zwykły I7 6700 powinien wystarczyć , do tego płyta na B150 i ramy 2133 mhz . Opcjonalnie najtańsza płyta na Z170 + ww. ramy . Dysk bierz WD Blue , do tego jakiś SSD 250GB jak nie masz . W przypadku zwykłego 6700 chłodzenie box wystarczy , chyba że lubisz ciszę to bierz dodatkowe chłodzenie tyle że nie Fortisa , Spartan lub Fera wystarczą . Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tubylec1982 Opublikowano 5 Września 2016 Zgłoś Opublikowano 5 Września 2016 (edytowane) https://www.morele.net/inventory/info/E9Ce2J/ takie coś wymyśliłem Chłodzenie mogę zmienić na Grandisa bo mam już w domu i wogóle to nie chałasuje :) Edytowane 5 Września 2016 przez Tubylec1982 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
reyden Opublikowano 5 Września 2016 Zgłoś Opublikowano 5 Września 2016 Powtórze jeszcze raz pytanie - koniecznie ma to być wersja K ? Zwykły I7 też powinien wystarczyć , nie wiele słabszy niż wersja K i pozbawiony OC ( choć nie do końca ) a do tego tańszy . WD Black jest zbędny - dopłacasz ponad 100 zł za 5 lat gwary i minimalnie większą wydajność w stosunku do wersji Blue . Kwestia chłodzenia jest uzależniona od tego czy bierzesz 6700 czy 6700K - do zwykłego 6700 starczy Fera , do 6700K@OC to Grandis lub coś lepszego np. Macho . Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tubylec1982 Opublikowano 5 Września 2016 Zgłoś Opublikowano 5 Września 2016 Nie musi być K . ale taka różnicę w cenie moge dopłacić i małe oc zrobić kiedyś . Myslałem nad i7 6800 ale chyba się nie zmieszczę lub zbliżę się do 5000 a nie wiem czy aż taka różnica będzie żeby dopłacać. Tym bardziej że będę potrzebował kupić dwie jednostki w odstępie czasu :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
barwniak Opublikowano 5 Września 2016 Zgłoś Opublikowano 5 Września 2016 Zgadzam się z reyden, i7 bez k. Z Black daj sobie spokój. Weź SSD koniecznie. Jeśli już szybki HDD, to Hitachi Ultrastar. To czy wystarczy Ci 2x8GB, to zależy od rozmiarów tych zdjęć i ile na raz otwierasz. Płyta, po co Ci Gaming na Z170, jak komputer jest nie do gier? Oszczędź na CPU na chłodzeniu do CPU, na płycie, zrezygnuj z HDD i weź SSD. Jest jeszcze jedna kwestia, grafika. Nie wiem jakich filtrów chcesz używać i ile ma być obrazów do obróbki, być może setki dziennie w batch-ach. Niektóre filtry graficzne nie trzeba liczyć po CPU, GPU wykonują je wielokrotnie szybciej Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
reyden Opublikowano 5 Września 2016 Zgłoś Opublikowano 5 Września 2016 Pod warunkiem że to będzie odpowiednie GPU . Jak te obliczenia będą bazowały na FP64 ( czyli obliczenia podwójnej precyzji ) to obecne karty NV ( zarówno stary Maxwell czy najnowszy Pascal ) odpadają - FP64 na topowych GTX980Ti / GTX1080 będzie wolniejsze niż na I7 . W tym przypadku albo karty AMD albo używane karty NV poprzedniej generacji - najlepiej coś z serii 5xx ( mają najlepszy współczynnik dla FP64 ) , opcjonalnie pierwszy Titan lub Titan Black . Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tubylec1982 Opublikowano 5 Września 2016 Zgłoś Opublikowano 5 Września 2016 To jaka płyta tańsza ? MSI H110M PRO-VD, H110, DDR4-2133, SATA3, DVI, VGA, M-ATX ? starczy i pociagnie procka ? Dysk SSD GoodRam Iridium Pro 240GB (SSDPR-IRIDPRO-240) taki ? co do pamięci to co mało ramu 16 gb ? Nik soft itp. jakiejś mega roboty nie robie , ale q9400 juz nie wyrabia :P Czyli co dodać jakąś nie droga grafike ? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
reyden Opublikowano 5 Września 2016 Zgłoś Opublikowano 5 Września 2016 Ta MSI może być , chyba że potrzebujesz czegoś co ma 4 gniazda DRAM . Co do większej ilości ramu i GPU - to zależy co robisz i w jakieś ilości . Na początek zostaw I7 + 16GB ram , jak ci braknie mocy to się zastanowisz czy dołożyć ram czy lepszą grafiką albo to i to . Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tubylec1982 Opublikowano 5 Września 2016 Zgłoś Opublikowano 5 Września 2016 mam w domu 6600k i 970ke i mi to ogarnia . Ale chce do roboty na i7 . Ps. Jakie filtry do zdjęć potrzebują takich mocnych kart ? MSI B150M Mortar, B150, DualDDR4-2133, SATA3, SATAe, HDMI, DVI ,USB 3.1, mATX (B150M MORTAR) taka z 4 slotami przyszłościowo ? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
barwniak Opublikowano 5 Września 2016 Zgłoś Opublikowano 5 Września 2016 To jaka płyta tańsza ? MSI H110M PRO-VD, H110, DDR4-2133, SATA3, DVI, VGA, M-ATX ? starczy i pociagnie procka ? Dysk SSD GoodRam Iridium Pro 240GB (SSDPR-IRIDPRO-240) taki ? co do pamięci to co mało ramu 16 gb ? Nik soft itp. jakiejś mega roboty nie robie , ale q9400 juz nie wyrabia :P Czyli co dodać jakąś nie droga grafike ? Płytę lepiej na B150, jak H110. Dysk wybrałeś bardzo dobry tylko pytanie czy Ci wystarczy 240GB, a 230GB po sformatowaniu. To wiesz tylko ty. Pamięci to też Ci nikt nie powie, czy do twojej obróbki to starczy 8GB 16GB 32GB czy 64GB. To też wiesz tylko ty. Chyba widzisz aktualnie ile masz zajętego RAM-u przez proces programu graficznego który używasz. To czy brać grafikę, to zależy czy funkcje które wykonujesz w swojej obróbce mają wsparcie GPGPU, bo jeśli nie, to nie ma sensu kupować GPU, jeśli tak, to trzeba rozważyć jak duży mają wkład w całości projektów które za zwyczaj realizujesz. Jeśli duży, czyli większościowy, to więcej da dokupienie do obecnego kompa grafiki wspierającej jak nowego kompa. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tubylec1982 Opublikowano 5 Września 2016 Zgłoś Opublikowano 5 Września 2016 (edytowane) Do obróbki myslę że dysk starczy systemowy ze 120 max i reszta do roboty . WD na magazyn po modyfikacji https://www.morele.net/inventory/info/tYLr5p/ grafe w razie potrzeby dołożę kiedyś :) Edytowane 5 Września 2016 przez Tubylec1982 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
barwniak Opublikowano 5 Września 2016 Zgłoś Opublikowano 5 Września 2016 Do obróbki myslę że dysk starczy systemowy ze 120 max i reszta do roboty . WD na magazyn po modyfikacji https://www.morele.net/inventory/info/tYLr5p/ grafe w razie potrzeby dołożę kiedyś :) Dyski 120GB są wyraźnie wolniejsze od 240GB. Bierz ten Goodram iridum pro 240GB. Dysk na względnie tani magazyn to WD RED, a nie Blue, czy Black. osobiście za magazyn to uważam NAS, a nie dysk w tym samym kompie, w którym jak walnie piorun to wszystko wyparuje. Co do GPU. Moja rada jest taka. Odpal zadanie które wykonujesz, odpal GPU-Z w zakładce sensors i zobacz czy przy operacja bardziej pracochłonnych twoje GPU load w tej zakładce pokazuje jakieś wartości różne od 0%. Oczywiście to, że na twoim GPU nic nie pokazuje, to nie znaczy, że na jakimś quadro nie było by 100%. Najlepiej to poszperaj w sieci odnośnie swojego oprogramowania, używając słów, "nazwa programu GPGPU support" Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tubylec1982 Opublikowano 5 Września 2016 Zgłoś Opublikowano 5 Września 2016 chodziło mi że 120 podziele na system i roboczy a dysk bedzie 240 lub 480 jak w linku Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
barwniak Opublikowano 5 Września 2016 Zgłoś Opublikowano 5 Września 2016 chodziło mi że 120 podziele na system i roboczy a dysk bedzie 240 lub 480 jak w linku Nie bierz Iridum pro 480GB strasznie drogi w tej wersji opłaca się jedynie 240GB. Lepiej weź na system i programy 240GB Goodram Iridum pro (lub jeśli koniecznie potrzebujesz 500GB na system i programy to Crucial MX200 lub Samsung 850Evo), a na magazyn WD Red 2TB. Dyski HDD 1TB mają bardzo niekorzystny przelicznik zł/GB. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tubylec1982 Opublikowano 5 Września 2016 Zgłoś Opublikowano 5 Września 2016 Dobra dzięki pozamieniałem i zamawiam . Do zamknięcia Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...