Skocz do zawartości
RakserOne

Pc do visual studio

Rekomendowane odpowiedzi

Witam!Jako że mój laptop już nie daje rady, zmieniam kompa.PC będzie służył tylko i wyłącznie do administracji na systemach na virtualboxie, oraz programowania w visual studio, także chciałbym komputer mocny na następne 4 lata.Budżet 3k, gry mnie w ogóle nie interesują.W zupełności wystarczy zintegrowana grafa, stacji dysków nie używam, dyski hdd mam system też.Kręcił nie będe, bo nie jest to opłacalne w moim przypadku.Moje wymagania i7 16GB ramu dysk ssd 240-256GB jako że nie bedzie grafy chciałbym małą obudowe najlepiej micro ATX, aby postawić na biurku.Moja przepuszczenia co do rozsądnego zestawu:      https://www.morele.net/inventory/info/Cb2Ep8/ prosiłbym nie dawać zasilaczy za 400zł ani płyt głównych dla graczy za kolejne 600zł bo i tak nie wykorzystam i ch potencjału.Zależy mi, aby podzespoły dobrane były tak żeby wszystko działalo stabilnie i wykorzystywalo moc procka czy ramu.Za wszelką pomoc dziękuję i proszę o podanie przyczyn zakupu ewentualnych propozycji :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Płyta na H170 zbędna .

W tej cenie masz już płytę na Z170 np. Asrock Z170 Pro4s która pozwoli na obsługę szybszych pamięci i OC procka * .

Albo kupujesz płytę na H110 / B150 .

* - Po wgraniu zmodowanego biosu ( o ile to nadal możliwe ) , tyle że na zmodowanym biosie nie działa iGPU ( przynajmniej kiedyś tak było - nie wiem jak teraz ) .

• Upvote 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

SPC Gladius Q50 ITX - 179 zł (tydzień komponentów)
Thermaltake 430W Smart częściowo modularny - 149 zł (gorący strzał)
SPC Spartan3 HE1012 - 65 zł
Asus H110 (VGA, DVI-D, HDMI) - 334 zł
i7 6700 - 1389 zł
Hyperx Savage 2x8GB 2133 Mhz CL14 - 319 zł
Goodram Iridium Pro 240GB - 285 zł (tydzień komponentów)
Razem - 2720 zł w x-kom

Ta Alea nie jest wcale taka mała, ode mnie propozycja pod płytę i budę itx. Konkretnie ta obudowa, bo pozwala na zamontowanie wysokich chłodzeń, ma zamontowany 120mm wentylator z przodu i przepływ powietrza wygląda na całkiem sensowny, a przy tym całość jest dosyć mała. Inna sprawa, to czy obudowa pomieści wszystkie dyski (nie wiem ile ich jest). 

Chłodzenie można by wziąć nawet lepsze np. 40 zł droższą Ferę ze względu na wentylator 120 mm. Łatwiej znaleźć coś sensownego na ew. podmianę niż 100 mm, a i od razu będzie ciszej. Zasilacz dałoby się wrzucić tańszy o ~20 zł 350w od spc, ale ten ma opcję odpięcia części kabli, co przy tym formacie pc się przyda. 

Płyta główna w tym formacie ma tylko dwa złącza na ram. Jeżeli w przyszłości pamięci ma być więcej niż 16GB, to albo pomysł z itx nadaje się do kosza, albo od razu wrzucamy 32GB ramu, budżet się jakoś domknie. Kolejna sprawa z płytą główną to złącza video. Nie wiem jakie są potrzebne, w tej zaproponowanej trochę tego jest, ale display portu brakuje. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

SPC Gladius Q50 ITX - 179 zł (tydzień komponentów)

Thermaltake 430W Smart częściowo modularny - 149 zł (gorący strzał)

SPC Spartan3 HE1012 - 65 zł

Asus H110 (VGA, DVI-D, HDMI) - 334 zł

i7 6700 - 1389 zł

Hyperx Savage 2x8GB 2133 Mhz CL14 - 319 zł

Goodram Iridium Pro 240GB - 285 zł (tydzień komponentów)

Razem - 2720 zł w x-kom

Ta Alea nie jest wcale taka mała, ode mnie propozycja pod płytę i budę itx. Konkretnie ta obudowa, bo pozwala na zamontowanie wysokich chłodzeń, ma zamontowany 120mm wentylator z przodu i przepływ powietrza wygląda na całkiem sensowny, a przy tym całość jest dosyć mała. Inna sprawa, to czy obudowa pomieści wszystkie dyski (nie wiem ile ich jest). 

Chłodzenie można by wziąć nawet lepsze np. 40 zł droższą Ferę ze względu na wentylator 120 mm. Łatwiej znaleźć coś sensownego na ew. podmianę niż 100 mm, a i od razu będzie ciszej. Zasilacz dałoby się wrzucić tańszy o ~20 zł 350w od spc, ale ten ma opcję odpięcia części kabli, co przy tym formacie pc się przyda. 

Płyta główna w tym formacie ma tylko dwa złącza na ram. Jeżeli w przyszłości pamięci ma być więcej niż 16GB, to albo pomysł z itx nadaje się do kosza, albo od razu wrzucamy 32GB ramu, budżet się jakoś domknie. Kolejna sprawa z płytą główną to złącza video. Nie wiem jakie są potrzebne, w tej zaproponowanej trochę tego jest, ale display portu brakuje. 

Display port jest zbędny, starczy mi d sub i hdmi najlepiej żeby były, albo 2 hdmi lub 2 d-sub chyba że jaką przejściówke kupie za jakiś czas, mam 2 dyski, co do płyty w przyszłości pewnie rozbuduję także wolałbym 4 wejścia na RAM i jak myślisz B150 czy h110 pozwoli na wykorzystanie w pełni mocy tego procka? Taki zestaw będzie mi stabilnie,bezproblemowo pracował?Jak byś mógł podeślij jakąś propozycje płyty :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jak mają być 4 sloty na ram to H110 odpada. To budy którą wybrałeś może być coś takiego http://www.x-kom.pl/p/263739-plyta-glowna-socket-1151-msi-b150m-mortar-b150-2xpci-e-ddr4.html Tylko zobacz sobie wymiary tej Alei na stronie spc, żeby Ci na biurko weszła ;p 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jak mają być 4 sloty na ram to H110 odpada. To budy którą wybrałeś może być coś takiego http://www.x-kom.pl/p/263739-plyta-glowna-socket-1151-msi-b150m-mortar-b150-2xpci-e-ddr4.html Tylko zobacz sobie wymiary tej Alei na stronie spc, żeby Ci na biurko weszła ;p 

A zmiesci sie ta płyta w spc gladius q50?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Do Gladiusa musi być mITX, który także ma tylko dwa sloty na ram. Więc albo w przyszłości będziesz musiał kombinować ze sprzedaniem 2x8 albo od razu idziesz w 2x16, ew. teraz jedna kostka 16GB i rezygnacja z dual channel. 

EDIT:
Może któraś z tych nowych bud, z newsa na ppc będzie ok, są mniejsze.

Edytowane przez okrej

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Do Gladiusa musi być mITX, który także ma tylko dwa sloty na ram. Więc albo w przyszłości będziesz musiał kombinować ze sprzedaniem 2x8 albo od razu idziesz w 2x16, ew. teraz jedna kostka 16GB i rezygnacja z dual channel. 

EDIT:

Może któraś z tych nowych bud, z newsa na ppc będzie ok, są mniejsze.

Ale że jak? przecież są płyty uATX które mają 4 sloty na RAM i obsługują do 32-64GB np ta http://www.x-kom.pl/p/303932-plyta-glowna-socket-1151-gigabyte-ga-b150m-ds3h-b150-pci-e-ddr4.html

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Do Gladiusa Q50 wejdzie tylko mITX, które mają po 2 sloty na ram. Do Alei którą proponowałeś wyżej i o której sam później pisałem, a także do tych dwóch z dzisiejszego newsa na ppc wchodzą także mobo uATX, które to już mogą mieć 4 sloty na pamięci.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zasilacz może taki Seasonic, zestaw nie powinien brać więcej niż 150W. 

Jeśli wierzyć temu

https://youtu.be/8sOf4zBEDKE?t=227

to powinno być cicho. Gorzej jak rozpędzi się ponad te 490rpm, wtedy niestety obroty szybują szybko w górę.

• Upvote 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi