Skocz do zawartości
obser123

Modernizacja PC

Rekomendowane odpowiedzi

Witam jakiś czas temu padł mi radeon carpe diem 6700 bodajże i przymierzam się do zakupu nowej karty bo na razie lecę na integrze, niestety nie mam zbyt dużego doświadczenia w doborze podzespołów a więc proszę o pomoc.

Chciałbym kupić kartę graficzną za 500-600zł gtx 950-60 może być używka tylko nie wiem czy bd pasowała do moich podzespołów.

AMD PHENOM 965 BE 3.42ghz wynik z geekbench to 2060 na 1 rdzeniu i prawie 6000 na wszystkich

4 GB DDR3  SDRAM 670mhz

Płyta - M5A 78L-M LX v2 

Zasilacz - CHIEFTEC 400 w

DYSK 500GB 

i chciałbym tu mieć chociaż tą gtx 950, niestety radeon odpada przez procesor 

Czy z tymi podzespołami jest wgl sens i możliwość wkładać nową kartę ?

z góry dziękuje za pomoc 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Do tego procka max. to GTX950 , GTX960 czy lepsze to jak byś zmieniał platformę ( od razu czy za jakiś czas ) .

Ew. karty o wydajności zbliżonej do GTX950 .

Karty AMD sobie odpuść , masz procka od nich a procek i karta od AMD to niezbyt dobre połączenie .

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Do tego procka max. to GTX950 , GTX960 czy lepsze to jak byś zmieniał platformę ( od razu czy za jakiś czas ) .

Ew. karty o wydajności zbliżonej do GTX950 .

Karty AMD sobie odpuść , masz procka od nich a procek i karta od AMD to niezbyt dobre połączenie .

Bardzo dziękuje za taka szybką odp tzn że pod te części z tym zasilaczem 400w i starą płytą główną  mogę wkładać nawet 960 i wystarczy mocy ?

Mam jeszcze pytanie odnośnie gtx 950 mianowicie czy ta wersja

https://www.morele.net/karta-graficzna-gigabyte-geforce-gtx950-2048mb-ddr5-128b-oc-gv-n950oc-2gd-707402/

bardzo odstaje od tej wersji pod względem wydajności?

https://www.morele.net/karta-graficzna-asus-geforce-gtx-950-strix-2gb-gddr5-128-bit-2x-dvi-hdmi-dp-box-strix-gtx950-dc2oc-2gd5-gaming-767214/

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

~100 mhz różnicy w taktowaniu GPU to 2-3 fps więcej w grach , jak dla mnie nie ma sensu dopłacać za to ponad 100 zł .

Inna kwestia że za te 700+ zł to lepiej kupić jakieś używane I5 + płyta do niego a resztę przeznaczyć na kartę .

Co do PSU - zależy co to za model dokładnie i ile ma lat .

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

~100 mhz różnicy w taktowaniu GPU to 2-3 fps więcej w grach , jak dla mnie nie ma sensu dopłacać za to ponad 100 zł .

Inna kwestia że za te 700+ zł to lepiej kupić jakieś używane I5 + płyta do niego a resztę przeznaczyć na kartę .

Co do PSU - zależy co to za model dokładnie i ile ma lat

ok dzięki za pomoc

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi