rafal20 Opublikowano 11 Września 2016 Zgłoś Opublikowano 11 Września 2016 Witam. Chciałbym zmodernizować mój stary komputer aby pasował do zastosowań biurowych z naciskiem na wydajną pracę w przeglądarce.Obecne parametry: Asrock N68-GS3 UCC, AMD Sempron 145 Processor ~2.8GHz, 2gb ddr3 1333MHz GoodRam, (NVIDIA GeForce GTS 250), zasilacz 485W.Chcę zmienić: ram na ddr3 1600 2x4gb, procesor na phenom ii x6 lub x4 i w razie czego dokupić jakiś ssd.Czy odczuję przyrost mocy? Czy mój wiatrak (kit) z semprona będzie pasował do phenoma? Pytam bo używki phenom w większości są bez wiatraka. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
barwniak Opublikowano 11 Września 2016 Zgłoś Opublikowano 11 Września 2016 (edytowane) Zmiana CPU na Phenoma II X4 lub Phenoma II X6, lub Athlona II X4, w zależności co się uda kupić w dobrej cenie na rynku wtórnym i ile możesz wyłożyć. Ram do 8GB, SSD najlepsze w wydajność/cena 240GB Goodram Iridium pro 500GB/1TB Crucial MX200, Samsung 850EVO. Wiatrak nie będzie pasował jeśli masz oryginalny, bo musisz raczej brać 95W TDP CPU (nie bierz tych AMD AM3 z TDP 125W), a ten Semptron ma 45W. Dodatkowo weź w google chrome doinstaluj dodatek h264ify, wtedy GPU będzie pomagał w youtube. Zresztą mozesz sobie już teraz to przetestować. Weź na aktualnym swoim zestawie odpal w google chrome film youtube FHD 60fps, zobaczysz slide show i 100% obciążenia CPU z tym dodatkiem który przestawia na youtube kodek VP9 na AVC będziesz widział 10% CPU, bo całą robotę będzie odwalała twoja GTS250 :) Czy będzie czuć różnicę po takim upgrade:) Niebo a ziemia :) Edytowane 11 Września 2016 przez barwniak 2 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rafal20 Opublikowano 11 Września 2016 Zgłoś Opublikowano 11 Września 2016 Dzięki za fachowość już szukam części. Da się tą wtyczką odciążyć procesor intela? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
barwniak Opublikowano 11 Września 2016 Zgłoś Opublikowano 11 Września 2016 Da się tą wtyczką odciążyć procesor intela? Nie rozumiem pytania. Mówimy o platformie AM3, co do tego ma CPU intela? Co to jest wtyczka? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
reyden Opublikowano 11 Września 2016 Zgłoś Opublikowano 11 Września 2016 Nie ma sensu pakować się w Phenomy II , poszukaj jakiegoś taniego Athlona II X2 . Do tego SSD i ram i powinno być gites . @barwniak Zapewne chodzi mu o wtyczkę do chrome - druga część twojej poprzedniej wypowiedzi . Ta wtyczka w teorii powinna odciążyć każde CPU . 2 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
barwniak Opublikowano 12 Września 2016 Zgłoś Opublikowano 12 Września 2016 Oczywiście, że Athlon II X2 na względnie wysokim zegarze starczy do pracy biurowej 2016-2018, ale komputer biurowy kupuje się na 6-8 lat. Więc nie ma co wymieniać za 3 lata na 4 core. Lepiej już teraz zainwestować jeśli są środki. Poza tym przeglądarki internetowe wykorzystają 4 core. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
reyden Opublikowano 12 Września 2016 Zgłoś Opublikowano 12 Września 2016 Jeżeli praca biurowa to będzie proste prace w wordzie/excelu ( innym sofcie z MSO ) czy przeglądanie neta to nawet za 6-8 lat ten AII spokojnie wystarczy . Mamy w pracy kilka kompów ze starymi Athlonami 64 X2 na pokładzie i działa to płynnie . Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
barwniak Opublikowano 12 Września 2016 Zgłoś Opublikowano 12 Września 2016 (edytowane) Jeżeli praca biurowa to będzie proste prace w wordzie/excelu ( innym sofcie z MSO ) czy przeglądanie neta to nawet za 6-8 lat ten AII spokojnie wystarczy . Mamy w pracy kilka kompów ze starymi Athlonami 64 X2 na pokładzie i działa to płynnie . Działa płynnie dziś. Ale kto wie jak ewoluuje Windows, office 365 w ciągu następnych lat. To już są usługi, podlegają ciągłym zmianom i to raczej puchną, a nie chudną. Co do internetu, to 4 core przyda się już dziś. Wiele stron ładuje wciąż flash, java. W dodatku na wielu wideo startuje z automatu. Oczywiście można ustawić przeglądarkę na decyzję co do pozwolenia na flash, ale nie każdy to robi i nie każdy chce. Nawet strony pocztowe www dziś, to nie te z przed 8lat. Tak będzie i w przyszłości. Są ludzie, co zawsze uruchomiają jakieś strony i mają na starcie ładowanie kilku stron. Jak jest szybki net, to CPU ma się czym wykazać w takiej sytuacji. PS @Rafal20 Akceleracja GPU dla AVC działa dopiero od DXVA2, czyli od Visty w górę. Dodatkowo musi być grafika to wspierająca, u nvidii od GT9xxx/ION, u AMD od HD4xxxx. Edytowane 12 Września 2016 przez barwniak Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rafal20 Opublikowano 12 Września 2016 Zgłoś Opublikowano 12 Września 2016 Rozumiem już działanie dodatku h264ify, fajna sprawa dzięki za wyjaśnienie. Obliczę cenę i mój budżet widzę wahania cen miedzy athlonem a phenomem na poziomie 150zl. Musze jeszcze przeczesać allegro bo masa tam tego. Ram, ssd i wiatrak wezmę z normalnego sklepu. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
barwniak Opublikowano 12 Września 2016 Zgłoś Opublikowano 12 Września 2016 Rozumiem już działanie dodatku h264ify, fajna sprawa dzięki za wyjaśnienie. Obliczę cenę i mój budżet widzę wahania cen miedzy athlonem a phenomem na poziomie 150zl. Musze jeszcze przeczesać allegro bo masa tam tego. Ram, ssd i wiatrak wezmę z normalnego sklepu. Nie musisz brać Phenoma II jak się nie trafi w okazyjnej cenie i pamiętaj Phenomy II TDP max 95W, nie te 125W. Athlon II x4 spokojnie wystarczy. Tylko pamiętaj szukaj Phenomów Athlonów II, a nie pierwszych generacji. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rafal20 Opublikowano 12 Września 2016 Zgłoś Opublikowano 12 Września 2016 Na allegro i olx są rożne TDP, a nie wiem czy ludzie nie kopiują specyfikacji i nie powielają błędu. Athlon II x2, x4 oraz Phenom II x4, x6 występują i w 95W i 125W? Da się jakoś np z nadruku na procku to rozróżnić? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
reyden Opublikowano 12 Września 2016 Zgłoś Opublikowano 12 Września 2016 Żaden Athlon II nie ma TDP 125W . Tutaj masz 3 wersje TDP - 45W ( te z dopiskiem e ) , 65W ( tylko modele X2 ) i 95 W ( pozostałe modele ) . Wśród Phenomów II większość to modele z TDP 95W lub mniej - modele X2 mają TDP 80W , seria e ma TDP 65W , wersje z TDP 125+ W występują dopiero od modelu 920 . Phenomy X6 w większości mają TDP 125W oprócz modeli 1035/1045/1055/1065 . Phenom II X4 965 w rewizji C2 ma TDP 140W . 2 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
barwniak Opublikowano 12 Września 2016 Zgłoś Opublikowano 12 Września 2016 Na allegro i olx są rożne TDP, a nie wiem czy ludzie nie kopiują specyfikacji i nie powielają błędu. Athlon II x2, x4 oraz Phenom II x4, x6 występują i w 95W i 125W? Da się jakoś np z nadruku na procku to rozróżnić? Patrzysz jaki model i sprawdzasz www.cpu-world.com Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rafal20 Opublikowano 12 Września 2016 Zgłoś Opublikowano 12 Września 2016 Ok już rozumiem, a ostatnie pytanie dlaczego mam omijać 125W? Słaba płyta lub zasilacz? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
reyden Opublikowano 12 Września 2016 Zgłoś Opublikowano 12 Września 2016 Masz budżetową płytę która nie wspiera procków z TDP 125+ W . Jak już jesteśmy przy zasilaczu - to podaj dokładnie co to za marka i model , to że ma 485W nie wiele mówi . Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
barwniak Opublikowano 12 Września 2016 Zgłoś Opublikowano 12 Września 2016 (edytowane) Ok już rozumiem, a ostatnie pytanie dlaczego mam omijać 125W? Słaba płyta lub zasilacz? Tu masz listę wspieranych CPU dla twojej płyty, dlatego http://www.asrock.com/mb/NVIDIA/N68-GS3%20UCC/?cat=CPU Edytowane 12 Września 2016 przez barwniak Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Klaus Opublikowano 12 Września 2016 Zgłoś Opublikowano 12 Września 2016 Do pracy biurowej Phenom x4/x6 + GTS250? Litości. Wywalić to w cho... i kupić i3 + ssd + dużo ramu. W zależności od budżetu nowe i3 6100 lub poleasingowego kompa z i3 2100/2120 / i5 3470. 2 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
barwniak Opublikowano 12 Września 2016 Zgłoś Opublikowano 12 Września 2016 Do pracy biurowej Phenom x4/x6 + GTS250? Litości. Wywalić to w cho... i kupić i3 + ssd + dużo ramu. W zależności od budżetu nowe i3 6100 lub poleasingowego kompa z i3 2100/2120 / i5 3470. Najcięższym elementem pracy biurowej jest wydajna obsługa przeglądarki internetowej. No chyba, że ktoś ma ciężkie makra w Excelu na dużym zbiorze danych. Pewnie, jak się ma Neostrada do 10mb/s, z czego realnie od 2:00 do 5:00 jest 5Mb/s, a po południu nie chce wyjść poza 2Mb/s, to nic w jego zestawie nie trzeba zmieniać. Ale jak ma się żwawy net, Google Earth 3D i już potrzeba 4 core, żeby tym ładnie obracać. Nawet mapy googla, jak ma się szybki net i można przesuwać sprawnie, to CPU się przyda. i3 sandy vs Athlon II x4, to różnica taka jak żadna. i3 skylake to troszkę droższy od Athlona II x4, tak ze 3 razy. Pewnie, do biura najlepiej kupić nowy NUC lub AiO, jest cicho, wydajnie. Tyle, że za i3U NUC z SSD+system+ram, to tak z 5xtyle kasy co za tego athlona ram i SSD. Będą działać tak samo. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Klaus Opublikowano 12 Września 2016 Zgłoś Opublikowano 12 Września 2016 A energia z gniazdka płynie za darmo, rozproszenie ciepła też nie wymaga nakładów. Biuro i www? Podstawa to dobry ssd na dobrym kontrolerze. Płyta, którą posiada autor jest lipna i nie warto składać/rozbudowywać kompa w oparciu o nią. i3 sandy vs Athlon II x4, to różnica taka jak żadna. Miałem Athlona II @3,4GHz. Mam lapka z c2d 2,5GHz i ten lapek dużo lepiej ciągnie internet. 1 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
barwniak Opublikowano 12 Września 2016 Zgłoś Opublikowano 12 Września 2016 A energia z gniazdka płynie za darmo, rozproszenie ciepła też nie wymaga nakładów. Biuro i www? Podstawa to dobry ssd na dobrym kontrolerze. Płyta, którą posiada autor jest lipna i nie warto składać/rozbudowywać kompa w oparciu o nią. Miałem Athlona II @3,4GHz. Mam lapka z c2d 2,5GHz i ten lapek dużo lepiej ciągnie internet. A po co mu do biura nie wiem jaka płyta. Chodzi o pieniądze. Upgrade znacznie tańszy, bo kupuje tylko CPU SSD i RAM. Nowy komp to koszt systemu Win 10 Home to 400zł, droższy CPU i3 to 600zł (a nie athlon II x4 za 200zł), do tego płyta, jak ma nie być równoważnikiem tej jego, tylko lepsza to na B150 400zł. Czyli trzeba dołożyć 400+400+400. Różnica upgrade vs kupno(płyta,CPU, System)1200zł. Będą działać tak samo. Mam AiO z T9600 Crucial MX100 i 8GB RAM, do tego internet w realu 120mb/s ciągnie download 15MB/s. Odpalam mapy google, szybko zaczynam przesuwać mapkę i widzę jak CPU ledwo to ciągnie. Dziś 4 core to mile widziana rzecz. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rafal20 Opublikowano 20 Września 2016 Zgłoś Opublikowano 20 Września 2016 Dzięki Waszym postom potrafię już co nieco modernizować platformę AMD. Cale życie spędziłem na Intelach dlatego otworzyłem ten temat. Zaczynam już szukać części wg Waszych instrukcji. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...