halbu Opublikowano 14 Września 2016 Zgłoś Opublikowano 14 Września 2016 potrzebuje stacjonarki na ktorej moglbym odpalic kilka vm bez problemu (tak ze 4, z winxp-win10)do tego jeszcze obsluga 3monitorow (3+? poki co mam della u3011+jakis maly)z tego co widze obecnie to najbardziej pochlania mi cpu i ram, mam na lapku i7-3630QM 2,4ghz i 16gb ramobecnie przy mojej normalnej pracy na kompie 1 vm spokojnie dziala, druga juz srednio, a 3 nie bardzo.nie wiem czy warto (prze)placic za jakies drogie cpu za 1,5-2k zeby mialo te 12 watkow - dlatego budzet mysle 3-6k. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dijkstra Opublikowano 15 Września 2016 Zgłoś Opublikowano 15 Września 2016 Nie napisałeś co mają robić te wirtualki... Jeżeli zużycie prądu nie jest dla Ciebie wielkim problemem, to niemłody już AMD FX-8350 nie jest złym wyborem pod względem wirtualizacji - zwłaszcza biorąc pod uwagę cenę... A 8 fizycznych rdzeni robi tu swoje. Ewentualnie trochę słabszy FX-8300. Do tego ASRock 970 Extreme3 Za CPU+mobo zapłacisz niewiele ponad tysiaka, a będzie przyzwoicie pod wirtualizacje. Zostanie sporo kasy, jeżeli to ma stać w domu, przyinwestowałbym w chłodzenie, może nawet kompaktowe WC (np. Arctic Liquid Freezer 240) i do tego któraś obudowa SilentiumPC Aquarius. Mamy jakieś 1700, czyli jeszcze można poszaleć z dyskami i RAM - ale... za mało napisałeś. 1 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
halbu Opublikowano 16 Września 2016 Zgłoś Opublikowano 16 Września 2016 dzieki za odpowiedz. wirtualki maja odpalona przegladarke i tam sobie klikam czasami. Zadnych fajerwerkow, ale musze miec dostep do tego co sie dzieje na monitorze. Stawiam na nich windowsa , najczesciej 7, 8, lub 10. Czy taka odpowiedz wystarczy? Bo nie chcialbym sie za bardzo zaglebiac w szczegoly. Jak duze zuzycie pradu moze byc z tego? kompa mialbym odpalonego jakies 14-18h dziennie. Odnosnie dyskow - wiem ze ssd byloby spoko, ale jak ze 'zuzyciem' takiego dysku przy czestym stawianiu systemu i tworzeniu wirtualek? chyba ok? bo to nie jakies czeste zapisy bazodanowe Czy jakiegos raida probowac? (jestem w tym zielony, tylko wiem ze cos takiego istnieje) Co jeszcze moge opisac zeby bylo wystarczajaco informajci ? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dijkstra Opublikowano 16 Września 2016 Zgłoś Opublikowano 16 Września 2016 Stawianie systemu to zapisanie kilkunastu GB, obojętne, czy od zera, czy z template VM. Natomiast uruchamianie kilku wirtualek z jednego dysku tależowego to robienie z tego dysku wąskiego gardła... dlatego jeżeli naprawdę często z nich (wirtualek) korzystasz, to w SSD jak najbardziej warto zainwestować. Generalnie kupiłbym dwa SSD, jeden na OS hosta, drugi na pliki maszyn wirtualnych. Ten drugi jak najtańszy, byle na kościach MLC. Masz przyklejony temat o dyskach SSD, w pierwszym poście znajdziesz bez trudu co warto kupić. Weź pod uwagę, że im mniejszy dysk, tym częściej wszystkie komórki będą zapisywane, więc jakoś sobie dopasuj na podstawie tego, co teraz wiesz o swoich wirtualkach ile Ci na nie potrzeba, jak często je orasz do zera i stawiasz od gnowa. Tak czy owak, przy SSD na pewno lepiej będzie robić na dzień dobry snapshot i pracować na snapshocie a później przywracać stan wyjściowy, niż instalować lub robić maszynkę z templatki - szybciej i mniej zapisów, a przy 8 rdzeniach i dysku SSD nie odczujesz specjalnie pracy na snapshocie. Jest też opcja dla skner - robisz wirtualki jakie Ci pasuje z plikami maszyn wirtualnych na dyskach SSD a hypervisora konfigurujesz tak, żeby snapshoty zapisywane były na dysku HDD i pracujesz na snapshotach - wówczas większa część (zwłaszcza początkowo) odczytów będzie z dysku SSD, a zapisy będą na HDD - ale przy budżecie 3-6K nie wiem, czy warto bawić się w oszczędzanie żywotności dysku SSD, zwłaszcza że na kościach MLC wcale nie jest ona taka mała. Jakiś dysk tależowy w każdym razie będziesz pewnie miał, więc sobie sam sprawdzisz, co Ci pasuje. Tu musisz wziąć pod uwagę, że OS tak skonfigurowanego guesta jest wysoce podatny na aktualizacje - każda nowa wersja każdej ładowanej przez OS biblioteki - czy to jądra, czy jakiegoś frameworka, będzie znajdować się już na HDD, więc system szybko zacznie zwalniać. Natomiast jeżeli miałbyś pracować tak, że stan VM po zakończeniu pracy przestaje być dla Ciebie istotny, to w przypadku konieczności aktualizacji/paczowania VM przywracasz ją do stanu sprzed snapshota, aktualizujesz i ponownie snapshotujesz. Co do prądożerności - ten mocniejszy FX ma 125W, co jest dość dużą wartością jak na dzisiejsze czasy, ale sam musisz sobie odpowiedzieć na pytanie czy jest to dużo dla Ciebie. Nie wspominałeś, czy planujesz granie na tym komputerze, jeżeli nie - nie potrzebujesz prądożernej grafiki, więc jakość się to wyrówna. Co do grafiki - nie wspominałem wcześniej o niej min. z tego powodu, ale też dlatego, że nie wiem, jakie masz/planujesz mieć monitory. 3 i więcej monitorów bez trudu ogarnie Ci najtańsza karta AMD poprzez AMD eyefinity, ale ono działa tylko z monitorami z display port - musiałbyś poczytać FAQ na stronie AMD na ten temat, ale jest w tym jakaś magia... walczyłem kiedyś z uruchomieniem komputera do monitoringu naszych środowisk w pracy - karta miała 6 wyjść miniDP i podłączone do nich sześć telewizorów FHD przez przejściówki HDMI->miniDP i eyefinity nie chciało tego ogarnąć na windowsowym sterowniku. Okazało, że na linux z otwartym sterownikiem (nie pamiętam, czy VESA, czy FGLRX) wszystkie 6 telewizorów ruszyło pod XFCE bez problemów w trybie extened desktop. PS. nie wiem i nie wnikam, co konkretnie robisz na tych wirtualkach, ale bootloader windowsa od bodajże wersji 8 ma opcje bootowania OS na blachach z pliku VHD/VHDX - na np. zrobiłem tak, że zainstalowałem 8.1 na służbowym laptopie na blachach (żeby mieć ogarnięte sterowniki od obu grafik etc), następnie zwinąłem ten system do pliku VHD (sysinternals/technet disk2VHD), następnie dodałem w bootloaderze wpis wskazujący na ten plik i wywaliłem partycje z windowsem - dzięki temu ten OS mogę bootować na blachach, jeżeli potrzebuję wydajności (zwłaszcza GPU) oraz jako VM, wówczas hostem jest Linux, którego mam na innym dysku, a wirualizatorem VirtualBox, który ogarnia pliki VHD. Mogę dzięki temu na moim roboczym systemie porobić CHGW co odpalając go ze snapshotem w wirtualce, a następnie odpalić go na blachach bez śladu tego, co robiłem wcześniej. 1 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
halbu Opublikowano 16 Września 2016 Zgłoś Opublikowano 16 Września 2016 Musze miec jak najwieksza unikatowosc, a nie wiem czy snapshoty mi to zapewnia - tutaj tez moja wiedza jest slaba. Odnosnie ssd spoko pomysl w sumie zeby miec 2 + jeden normalny dysk. odnosnie grafiki to mam della 30" u3011 i della 21"? 2007fp (planuje kupic cos podobnej wielkosci co ten 21, ewentualnie cos zeby zamontowac nad obecnym monitorem - tutaj jakas konkretna grafika sie przyda z tych nowszych ? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
halbu Opublikowano 3 Października 2016 Zgłoś Opublikowano 3 Października 2016 a jaka grafika bedzie dobra do tego procka co polecasz? (chcialbym moc cokolwiek pograc) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
robertsup Opublikowano 29 Października 2016 Zgłoś Opublikowano 29 Października 2016 (edytowane) pod takie zastosowania to juz lepiej kupic ssd enterprise cos pokroju dc3510/sm863 480 owszem drogie ale zobacz jakie tbw maja te dyski w porownaniu to zwyklych Edytowane 29 Października 2016 przez robertsup Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...