Dortmunder09 Opublikowano 10 Października 2016 Zgłoś Opublikowano 10 Października 2016 Witam. Na dniach będę kupował nowego kompa, jak w temacie głównie do gier na możliwie najwyższych detalach. Chciałbym żeby posłużył mi 3-4 lata.Ogólnie jestem w tym temacie zielony, poczytałem co nieco w internetach i z mojego początkowego budżetu 3500 zł zrobiło się 5000, ale niech już tak zostanie. Poniżej mój wstępny koszyk: tutaj Myślę czy nie zmienić obudowy na Zalman Z9 NEO, ale to dodatkowy koszt 100 zł. https://www.morele.net/obudowa-zalman-z9-neo-midi-tower-czarny-okno-z9-neo-black-840182/ I mam pytanie odnośnie RAMu. Na stronie ASRocka jako współpracująca (z ta płytą główną) pamięć firmy Corsair o prędkości 3000 MHz podana jest http://techplanet.pl/produkty/pamieci-ram/corsair-ddr4-16gb-2x8gb-3000mhz-vengeance-red-led-cl15,69519.html, która jest nieco droższa (może przez LEDY). Czy ta tańsza wybrana przeze mnie też będzie działała? Ma to jakiekolwiek znaczenie? Jak widzicie ten zestaw? Będzie współgrało? Z góry dzięki za porady. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dortmunder09 Opublikowano 11 Października 2016 Zgłoś Opublikowano 11 Października 2016 Nikt nic? Żadnej uwagi, porady, przestrogi, krytyki? Dodam jeszcze, że obudowa nad którą myślę, czyli Zalman Z9 NEO ma wbudowane 5 wentylatorów, z czego aż 4 są na złącze molex. Zasilacz ma w sumie 5 takich złączy. Czy w przyszłości tylko jedno wolne złącze molex, które mi zostanie może powodować jakieś niedogodności? Jakie komponenty podłącza się jeszcze obecnie pod molex? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
qhash Opublikowano 11 Października 2016 Zgłoś Opublikowano 11 Października 2016 trzymaj się z dala od dysków seagate desktop, reszta raczej OK, ale pewnie są tu więksi znawcy. co do złącz molex zawsze są rozdzielacze 1do2 czy 1do3 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Klaus Opublikowano 11 Października 2016 Zgłoś Opublikowano 11 Października 2016 Z tego co widzę po zdjęciach w sieci, wentylatory mają wtyczki damsko-męskie. Jeden możesz łączyć do drugiego jeśli długość przewodów tylko na to pozwoli. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Markus1 Opublikowano 11 Października 2016 Zgłoś Opublikowano 11 Października 2016 (edytowane) daj sobie spokój z tą płytą główną jeśli tylko zamierzasz mieć dysk na M.2 i osadzić kartę grafiki do 1 górnego slotu pcie. SSD będzie się przegrzewał. Przeczytaj mój temat w dziale o dyskach ssd tam daję kilka przykładów płyt głównych zwróć uwagę na gniazdo M.2 pod ssd. Edytowane 11 Października 2016 przez Markus1 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dortmunder09 Opublikowano 12 Października 2016 Zgłoś Opublikowano 12 Października 2016 Dziękuję za porady i wskazówki. daj sobie spokój z tą płytą główną jeśli tylko zamierzasz mieć dysk na M.2 i osadzić kartę grafiki do 1 górnego slotu pcie. SSD będzie się przegrzewał. Przeczytaj mój temat w dziale o dyskach ssd tam daję kilka przykładów płyt głównych zwróć uwagę na gniazdo M.2 pod ssd. Przeczytałem Twój post. Porozglądałem się za innymi płytami głównymi i znalazłem https://www.morele.net/plyta-glowna-msi-z170a-gaming-m3-z170-ddr4-sata3-usb-3-1-atx-7978-001r-768604/, która jest niewiele droższa. Slot M2 ma pod prockiem a nie grafiką, więc chyba trochę lepsze położenie. Ewentualnie płyty ASUSa, które slot M2 mają zupełnie oddalony i od CPU i grafiki, ale te kosztują już ponad 600 zł.Choć z drugiej strony zdecyduję się jednak na obudowę Zalman Z9 NEO, która ma wbudowane 5 wentylatorów 120 mm, więc wydaje mi się, że cyrkulacja powietrza powinna być na dobrym poziomie. Zresztą tak wskazują różne recenzje tej budy. Tak czy siak wezmę pod uwagę Twoje słowa. I mam pytanie odnośnie RAMu. Na stronie ASRocka jako współpracująca (z ta płytą główną) pamięć firmy Corsair o prędkości 3000 MHz podana jest http://techplanet.pl...cl15,69519.html, która jest nieco droższa (może przez LEDY). Czy ta tańsza wybrana przeze mnie też będzie działała? Ma to jakiekolwiek znaczenie? Jakby jeszcze ktoś tylko na to spojrzał, to będę wiedział już wszystko:) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...