Skocz do zawartości
dm1605

Procesor Athlon x4 880k a x4 750k - czy warto ?

Rekomendowane odpowiedzi

Witam.

Prosił bym o pomoc w podjęciu decyzji co do kupna nowego procesora.

Moja obecna specyfikacia sprzętowa:

Płyta główna  :  Gigabyte F2A88XM-D3H

Procesor        :  Athlon x4 750k (podkręcony do 4,3 Ghz)

Pamięć RAM  :  8 Gb 1600 Mhz

Karta graf.      :  GTX 750ti (Storm Dual 2048MB GDDR5)

Zastanawiam się czy warto wymienić procesor na najlepszy jaki jest możliwy dla tej płyty głównej czyli jak się nie mylę Athlon x4 880k. Patrzą na różnorakie benchmarki wynikało by, że różnica jest niewielka mimo że procesory różni 4 lata w dacie pojawienia się na rynku.

Nie jestem jednak znawcą tematu ale wydaje mi się że obecnie w moim komputerze "wąskim gardłem" jest procesor.

Dodam, że do kupna skłania mnie chęć lepszego grania w Armored warfare oraz Civilization 5 z dużą ilością cywilizacji które to bardzo obciążają głównie procesor, czyt warto więc wydawać 300 zł na x4 880k  

Z góry dziękuję za wszelkie podpowiedzi.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

To ma sens tylko wtedy gdy za darmo dostaniesz tego x4 880K, alternatywnie warto wymienić na APU jeśli zamierzasz przeznaczyć ten komputer na małe HTPC pod TV i wyjąć grafikę. W innym przypadku różnica 10% max. Czyli nie ma sensu inwestować

Edytowane przez barwniak

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ok. Dzięki tak też się domyślałem, ale nie znam się za dobrze no i zmyliła mnie ta spora przestrzeń czasowa między premierą obu procesorów. Myślałem że jak coś produkują po czterech latach to musi być dużo leprze zwłaszcza w dziedzinie procesorów. Nie kupuje wstrzymam się i w przyszłości przejdę na intela.

Temat do zamknięcia. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.

• Dodaj nową pozycję...