Skocz do zawartości
Forzza

Podzespoły bazowe AMD za 2000zł

Rekomendowane odpowiedzi

Serdecznie witam a forum,

Od wielu lat tu nie zaglądałem, moje przygody z pasją komputerową i zakończyły się 8-9 lat temu.

Dziś proszę Was o doradzenie zakupu.

Po starym komputerze została mi obudowa Fractal design define r2, zasilacz Enermax 620w, karta muzyczna lynx, kilka różnych dysków hdd sata1-3  z danymi, oraz napęd marki plextor.

Komputer będzie służył do obróbki zdjęć, photoshop, sketchup, gra the sims 4 dla mojej córki.

Zakupy chciałbym zrobić w sklepie Arest we Wrocławiu, mam bon do wykorzystania w tym sklepie an kwotę  200zł.

Oto co samemu udało mi się  sklecić:

Zestaw komputerowy: http://www.arest.pl/k-873642

1. Procesor:  AMD X6 FX-6300 - 3.50 GHz, turbo: 4.10 GHz, 95W, BOX, AM3+ (429 zł)
2. Wentylator CPU:  SILENTIUMPC Fortis 3 HE1425 - Intel 2011/1366/115x/775, AMD AM2(+)/AM3(+)/FM1/FM2 (165 zł)
3. Płyta główna:  ASROCK 960GM-VGS3 FX - m-ATX, AMD 760G, 2x DDR3, 1x PCI-E 16x, RAID, VGA, S-AM3+ (183 zł)
4. Pamięć RAM:  DDR3 CRUCIAL - 16 GB / 1600 (2x 8 GB), CL9, Ballistix Sport (335 zł)
5. Dysk Twardy SSD:  SSD CRUCIAL BX200 - 240 GB, 2.5", SATA3, 540 MB/s, 490 MB/s - CT240BX200SSD1 (309 zł)
6. Karta Graficzna:  PCIex SAPPHIRE OC NITRO R7 360 2048 MB DDR5, 128 bit, DVI, HDMI, D-PORT - 11243-05-10G (449 zł)

Całość: 1870 zł

Pozdrawiam

serdecznie)))

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

AMD sobie odpuść .

Obecnie tylko Intel się liczy , AMD leży i kwiczy .

Bierzesz I3 6100 za 529 zł , do tego Asrock H110M-DGS za 209 zł i Goodram 2x8GB DDR4 2133 mhz CL15 Black za 370 zł i masz niezłą bazę .

Procek sporo lepszy niż FX 6300 , do tego chłodniejszy i mniej prądożerny .

SSD zmień na Goodram Iridium Pro 240GB , opcjonalnie rezygnacja z karty i kupno SSD 480-512GB , intrgra z procka wystarczy do tego co robisz i grania w Sims 4 .

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Może być , choć Fortis 3 to przesada do I3 .

Na start wystarczy chłodzenie BOX - pamiętaj że ten procek jest dużo chłodniejszy i mniej prądożerny niż FX-y .

Albo jak chcesz mieć ciszę to najnowsze wersje Spartana lub Fery bierz .

Z karty równie dobrze możesz zrezygnować , Simsy powinny dobrze działać na integrze z procka .

To co będziesz robił to raczej będzie bazować na CPU , chyba że w którymś miejscu będzie wykorzystywane wsparcie od GPU .

Inna kwestia to wydajność R7 360 , to dość słaba karta - poziom wydajności GTX750 / 750 Ti , czasami jest nawet słabsza niż stary HD7770 .

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

hmm to daje do myślenia, wcześniej nnie wspomniałem o monitorze, 30" NEC z matrycą ips, co za tym idzie obsługa wysokich rozdzielczości, jesli odrzucę koszty chłodzenia może starczy na jakąś lepszą grafikę z wyższą szyna?

Optuje za radeonem, ponieważ ma lepsze wsparcie pod openGL, chyba że się mylę :>

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi