Gość Opublikowano 25 Października 2016 Zgłoś Opublikowano 25 Października 2016 Witam Posiadam następujący sprzęt: CPU: I5 3570k Cooler: Zalman CNPS10X Optima MOBO: Asrock Z77 PRO 3 GPU: MSI GeForce GTX980 GAMING 4G RAM: Kingston HyperX Black 8GB 1600MHz CL9 ZASILACZ: Antec VP-550W OBUDOWA: Fractal Design Define R5 Ustawienia w BIOS na 4.5GHz: http://imgur.com/a/to0uf Ustawienia w BIOS na 4.4GHz: http://imgur.com/a/xdyL0 Po 1 min i 48 sek komputer się totalnie zawiesił. Niżej zdjęcie z OCCT: http://imgur.com/a/Hs0xk Dodam tylko, że na tych ustawieniach komputer jest w 100% stabilny (ponad 60h pracy bez żadnych błędów, z czego połowa granie) Komputer na 4.5GHz bez problemu wstaje i jest stabilny przy normalnej pracy, ale pod obciążeniem w intel burn test lub occt otrzymuje niefajnego bluescreena zawsze z innym komunikatem. Nie chciałbym już więcej podnosić napięcia bo i tak jest już bardzo wysokie jak dla takiego oc. Temperatura max w intel burn test po ok 5 min to 99 stopni, ale w grach na 4.4GHz nie miałem więcej niż 75 stopni. Chciałbym spróbować ustabilizować tego procka na 4.5GHz, ale nie wiem czy uda mi się to w jakiś sposób zrobić bez podnoszenia wyżej napięcia.Proszę o pomoc. Za wszelkie wskazówki będę wdzięczny (pierwszy raz bawię się w OC procesora). Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Leon166 Opublikowano 25 Października 2016 Zgłoś Opublikowano 25 Października 2016 Szczerze mówiąc, nie katowałbym już tego procka - nie każda sztuka musi zrobić 4,5GHz. 100MHz w jedną czy w drugą to niewielka różnica - gra nie warta świeczki. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Opublikowano 25 Października 2016 Zgłoś Opublikowano 25 Października 2016 Właśnie trochę mnie zdziwiło, że nawet na takim napięciu nie jest stabilny. Ludzie na takim co ja mam na 4.4Ghz robią bez problemu 4.5GHz, więc chyba trafiłem na bardzo słabą sztukę. No nic, zaczekam jeszcze na inne odpowiedzi. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
radiergummi Opublikowano 26 Października 2016 Zgłoś Opublikowano 26 Października 2016 Nie sugeruj się tym co osiągnęli inni. 1 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Opublikowano 26 Października 2016 Zgłoś Opublikowano 26 Października 2016 (edytowane) Tylko pytam, czy w jakiś inny sposób mógłbym ustabilizować to 4.5GHz. Jeśli trafiła mi się słaba sztuka to po prostu mi to napisz. Edytowane 26 Października 2016 przez Gość Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Oktawian Opublikowano 26 Października 2016 Zgłoś Opublikowano 26 Października 2016 (edytowane) Ustabilizować możesz tylko obniżając temperaturę. Wtedy też procek będzie potrzebował mniejszego napięcia do 4,5GHz. 99stopni? - nie tędy droga! Oskalpuj go, CLP pod IHS a na jakaś zwykła lepsza pasta to i 4,7GHz Ci poleci. Edytowane 26 Października 2016 przez Oktawian Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Opublikowano 26 Października 2016 Zgłoś Opublikowano 26 Października 2016 (edytowane) 99 stoni tylko w intel burn test, na 99% nigdzie nie uzyskam takich temp. Skalpować się boję, bo jestem niepełnosprawny manualnie. :D Edytowane 26 Października 2016 przez Gość Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Oktawian Opublikowano 26 Października 2016 Zgłoś Opublikowano 26 Października 2016 (edytowane) Miałem 3570k i jeżeli temperatura nie przekraczała 70stopni to był w stanie pracować stabilnie przy danym taktowaniu. Powyżej tej temperatury potrzebował wyższego Vcore do stabilnej pracy, co powodowało dalszy wzrost temperatury.... Jak więc widać to właśnie temperatura jest kluczowa przy OC i według mnie u Ciebie jest za wysoka. W pewnym(niewielkim) stopniu na temperaturę możesz wpływać w sposób pośredni, tzn obniżając inne napięcia powiązane z procem takie jak: napięcie kontrolera pamięci(VTT, VCCIO) lub CPU PLL(VCCPLL). Zresztą poczytaj poradnik(o ile jesteś sprawny intelektualnie - żarcik :) bez obrazy) bo za dużo by tu pisać. edit: Możesz obadać jeszcze to. Edytowane 26 Października 2016 przez Oktawian 1 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Opublikowano 26 Października 2016 Zgłoś Opublikowano 26 Października 2016 Dobra dzięki za pomoc. Temat uważam za wyczerpany. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...