Skocz do zawartości
ataman1886

Ulepszenie posiadanego zestawu

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

Jak w temacie, chodzi mi o w miarę możliwości ulepszenie posiadanego zestawu, mam go już jakieś 4 latka, a czasami lubię pograć w nowe, niezbyt wymagające tytuły. Nie zależy mi zbytnio na mega grafice itp. chcę się po prostu pocieszyć się możliwością zagrania choćby na średnich detalach. Jestem tu nowy, założyłem konto, ponieważ nie mam pojęcia jak dopasować nowe do elementy do tych które posiadam już w kompie, żeby to wszystko ze sobą współpracowało. A wiec tak:

Procesor:                         Intel Pentium G850 2.90GHZ

Płyta główna:                   Foxconn H61MXV/H67MXV    PCI-Express x16

Karta graficzna                Radeon HD5450    1024 MB

RAM:                               DDR3       4GB    Kingston

Zdaję sobie sprawę, że największym problem tutaj jest karta graficzna.

Proszę więc o pomysły na ulepszenie i przedłużenie użyteczności tego kompa :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Na pierwszy ogień idzie grafika - HD5450 to dość słaba karta , zmień ją na coś lepszego z serii HD57xx/HD58xx albo nawet HD77xx/HD78xx czy nowsze .

Co do procka - jak grasz w gry które wykorzystują jeden lub 2 rdzenie/wątki to procek może zostać , w przeciwnym razie zmieniasz procka na I3 lub I5 .

I3 to koszt ~200 zł , cena używanych I5 to gdzieś ~400 zł , oczywiście mówimy tutaj o prockach z generacji Sandy Bridge / Ivy Bridge z sekwencjami numeracyjnymi 2xxx/3xxx .

Ramu też warto dołożyć .

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Reyden dzięki za podpowiedzi, właśnie mi chodzi o to czy kupując lepszą kartę, nawet którąś z tych wymienionych przez Ciebie, będę mógł podpiąć do tej płyty głównej i wszystko ze sobą zagra. Co do procka, kupując I3 kwestia ta sama, czy w miejsce obecnego włożę nowy produkt. Jestem trochę zielony w tych sprawach.

Jeśli chodzi o zasilacz, to jest to pewnie coś najbardziej standardowego, kompa kupowałem w sieciówce - zdjęty że tak powiem z wystawy/

Co do budżetu jestem w stanie zainwestować ok 600 - 800 zł.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Karty będą fizycznie pasować , co innego działanie z np. CPU czy zasilanie karty .

Procek też będzie fizycznie pasował ( jak kupisz I3 / I5 o numeracji 2xxx / 3xxx ) , co najwyżej trzeba będzie zakualizować wcześniej bios / uefi .

Skoro to komp z hipermarketu to na 99% zasilacz to jakieś badziewie no-name , wymienił bym od razu go na coś porządnego np. Corsair VS .

Model 350W to ~150 zł .

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Co masz na myśli "działanie z CPU" ? Procek nie polubi nowej karty ?

Myślę, że procka zostawię, nie jest aż tak tragiczny, tu karta jest największą bolączką :(

Oto moje propozycje

https://www.morele.net/zasilacz-corsair-vs-series-350w-80plus-120mm-fan-cp-9020095-eu-649047/

https://www.morele.net/karta-graficzna-gigabyte-radeon-hd7850-2048mb-ddr5-256bit-dvi-hdmi-dp-pci-e-975-4800-wer-oc-overclock-gv-r785oc-2gd-462779/

Co o tym myślisz ?

Odnośnie pamięci RAM, obecnie moje mają 667MHZ, czy mogę do nich dorzucić 4GB z większą częstotliwością, czy lepiej wymienić na 8GB w tej samej...

A sorry ta karta nie wchodzi w grę, wolałbym kupić nową z gwarancją, a znajduję tylko używki :( A powiedz mi, coś takiego ?

https://www.morele.net/karta-graficzna-gigabyte-radeon-r7-360-oc-2gb-ddr5-128-bit-2x-dvi-hdmi-dp-gv-r736oc-2gd-751286/

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zapomnij o nowych HD7850 czy nawet R7 265 , tych kart już nie ma w normalnej sprzedaży , zostają używki z allegro/olx - karty można dostać sporo taniej .

R7 360 to słaba karta , sporo słabsza niż HD7850 , konkurencja dla GTX750/750Ti choć lepsza niż twoja stara karta .

Procka też warto zmienić - I3 z allegro / olx to koszt ~200 zł a w grach wykorzystujących 3-4 wątki sporo da .

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Z nowych to albo R7 370 albo konkurencja tzn. GTX750Ti czyli niezbyt ciekawie .

Z używek - HD7870 / R9 270 ( te same karty , R9 270 to nowszy rebrand - jest szansa że trafisz na kartę z gwarą ) albo GTX660 / GTX660 Ti .

Do tego Corsair VS 350W i I3 3220 .

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi