Skocz do zawartości
bahus

HyperX Savage DDR4 3Ghz problem z XMP...

Rekomendowane odpowiedzi

Witam. Jak w temacie.

Config:

Asus Z170-P ; Corei7 6700K 4Ghz ; HyperX Savage DDR4 3Ghz 4x8GB ; Corsair RM 850 ; Asus ROG Strix 1080 OC

Do tej pory miałem 2x8 GB ustawione z profilu XMP na 3Ghz i raz na jakiś czas ale raczej rzadko komputer monitował po zrzuceniu zegarów na 2,2Ghz zgodnie z jedec o F1 i przestawienie częstotliwości w biosie. Wystarczyło wejść do biosu i wyjść z niego bez zmian i zapisywania. System się ładował i po uruchomieniu był stabilny bez względu na to co bym z nim nie robił a ramy i tak latały na 3Ghz.

W piątek dołożyłem kolejne 2 identyczne kości i komputer zastrajkował. Ni cholery nie mogłem go zmusić żeby poszedł w konfiguracji 4x8GB na 3Ghz, ani nie pomagał profil XMP ani ręczne ustawienia. Restart, zwis, reset, 2,2Ghz i monit o bios. Po wrzuceniu w tryb OC Tuner I i OC Tuner II przełączył kości na 2933Mhz i wszystko poszło bez pierdnięcia... Zero problemów za każdym razem.

Moje pytania brzmią co może być przyczyną takiego stanu rzeczy że kości nie startują przy zegarach XMP ustawionych przez producenta i (biorąc pod uwagę podejrzenia napięcia) jakie mogę dać napięcia na tych kościach żeby ich nie skatować. Standardowe XMP jakie podaje producent to:

XMP Profile #1: DDR4-3000 CL15-17-17 @1.35V
XMP Profile #2: DDR4-2666 CL14-15-15 @1.35V

Czy możliwe że brakuje im wyższego napięcia żeby ruszyły ? Nie wiem co ile jest krok czy następny jest 1,36V czy 1,4V ale chciałbym też wiedzieć na ile jest to bezpieczne.

Pozdrawiam B.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

4 kości to większe obciążenie dla kontrolera w CPU. Pewnie potrzebna zabawia napięciami, ale nie tymi od modułów dimm. Wujek Google pomoże. No i bios najnowszy w mobo jest?

No ale jak zmienisz na 2933Mhz co zresztą z OC Tuner'a płyta zrobiła sama wszystko idzie bez pierdnięcia sprawdzałem ustawienia dla procesora i tam nic nie zmienia. Co więcej wystarczy że wejdziemy w bios, zmienimy z 2933 na 3000 i komputer nie odpala. Co ma z tym wspólnego kontroler w CPU ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wcześniej się tym nie interesowałem ale przeglądając google wygląda na to że 3000Mhz to graniczna wartość dla niekręconego 6700K, przynajmniej z tego co wyczytałem(chyba że źle to zrozumiałem) , szczerze mówiąc dziwne to skoro pamięci już osiągają po 4Ghz a na popularnych chipsetach Z170 po 3,6Ghz.

Edytowane przez bahus

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi