kamil_88 Opublikowano 3 Listopada 2016 Zgłoś Opublikowano 3 Listopada 2016 (edytowane) Witam, Przymierzam się do zakupu nowego kompa i chciałem podzielić się zestawem, jaki skonfigurowałem. Nie jestem na bieżąco ze sprzętem dlatego proszę o sprawdzenie i ewentualne sugestie co zmienić. Budżet to tak 7000 zł brutto. Komputer ma służyć do codziennej pracy - Visual Studio - web developerka, aplikacje desktopowe. Czasami jakieś gierki GTA5, Wiedźmin 3, w przyszłosci Cyberpunk 2077. Jaki wentylator na procek będzie odpowiedni? Nie zależy mi na wielkim oc - priorytetem jest stabilność i cisza. Zasilacz Corsair 750W Modular 80+ GOLD CP-9020078-EU 509,00 zł Obudowa Lian Li PC-A55A - srebrny - wyciszony (GECK-154) 533,00 zł Procesor Intel Core i7-6700K, 4.0GHz, 8MB, BOX (BX80662I76700K) 1575,00 zł Płyta główna MSI Z170A GAMING M5 s1151 Z170 4DDR4 USB3.1 ATX SKYLAKE 755,00 zł Pamięć Corsair Vengeance LPX DDR4, 32GB(2x16GB), 3000MHz, CL15 (CMK32GX4M2B3000C15) 769,00 zł Karta graficzna Palit GeForce GTX 1060 Dual 6GB GDDR5 (NE51060015J9D) 1235,00 zł Dysk SSD Samsung 950 Pro 512GB PCIe 3.0 (MZ-V5P512BW) 1529,01 zł Edytowane 3 Listopada 2016 przez kamil_88 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Opublikowano 3 Listopada 2016 Zgłoś Opublikowano 3 Listopada 2016 (edytowane) zasilacz przesada ssdeka tez bym zmienił Edytowane 3 Listopada 2016 przez Gość Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kamil_88 Opublikowano 3 Listopada 2016 Zgłoś Opublikowano 3 Listopada 2016 zasilacz przesada ssdeka tez bym zmienił Jakaś propozycja odnośnie innego zasilacza? Chodzi mi o to żeby był cichy i stabilny. Odnośnie dysku - na chwilę obecną używam macbooka pro retina 15 early 2013 z SSD 512 GB - transfery ok 450 MBps / 400 MBps - chce poczuć różnicę i mam nadzieję na szybsze wczytywanie projektów w Visual Studio 2015. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
reyden Opublikowano 3 Listopada 2016 Zgłoś Opublikowano 3 Listopada 2016 Do I7 6700K i GTX1060 spokojnie wystarczy dobre 550W np. Corsair RM550X 550W , cichy i w pełni modularny . Jak potrzebujesz mocnego procka i dużo ramu to rozważ LGA 2011 i I7 5820K czy nowsze I7 6800K/6850K . Do 6700K musisz mieć jeszcze chłodzenie , procek jest goły . 1 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kamil_88 Opublikowano 3 Listopada 2016 Zgłoś Opublikowano 3 Listopada 2016 (edytowane) Do I7 6700K i GTX1060 spokojnie wystarczy dobre 550W np. Corsair RM550X 550W , cichy i w pełni modularny . Jak potrzebujesz mocnego procka i dużo ramu to rozważ LGA 2011 i I7 5820K czy nowsze I7 6800K/6850K . Do 6700K musisz mieć jeszcze chłodzenie , procek jest goły . Dzięki za podesłanie modelu zasilacza. Wygląda solidnie. Jeszcze o nim poczytam. i7 6800K z płytą główną to jakieś 1500 zł więcej. Wydaje mi się, że dodatkowe dwa rdzenie przydałyby się szczególnie w CADach i renderowaniu. W moim przypadku chyba nie jestem w stanie aż tak skorzystać z wielowątkowości (jedynie testowanie softu w kilku vm jednocześnie mogłoby na tym skorzystać). Przypuszczam że w grach wyżej taktowane 4 rdzenie radzą sobie lepiej niż 6 w przypadku i7 6800K? Odnośnie RAMu - obecnie czasami przekraczam zużycie na poziomie 10 GB, ale chcę kupić trochę zapasu (32GB), żeby komputer działał sprawnie kilka lat. Możliwość instalacji na płycie do 64GB to zdecydowanie nawet więcej niż potrzeba. Jakie chłodzenie polecasz do 6700K? Jedno z poniższych? SilentiumPC Fortis 3 HE1425 v2 SilentiumPC Spartan 3 LT HE1012 Edytowane 3 Listopada 2016 przez kamil_88 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dart9 Opublikowano 4 Listopada 2016 Zgłoś Opublikowano 4 Listopada 2016 Zdecydowanie Fortis Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jabar83 Opublikowano 4 Listopada 2016 Zgłoś Opublikowano 4 Listopada 2016 (edytowane) Mam Fortis i daje rade. Aczkolwiek do cichych to on nie należy, wiec będe wymieniał za jakiś czas. Oczywiście na i7 6700K. Jednak jak wentylator się ustawi poniżej 1000 RPM to jest znośnie, ale wtedy jest cieplej bo proc potrafi się rozgrzać do prawie 85'C. Zwykle mam ok 76'C co jest i tak sporo bo na HR-2 Macho B/W miałem max 70'C. Musiałem niestety juz go wymienić bo na nowej płycie ASRock Z170 Extreme4 nie pasował. Nie szło zamontować ze wzgledu na przylegające cewki koło socketu.. Po za tym chłodzenie już mi lekko wygięło laminat na procku. Nie tak jak na zdjęciach na internecie co niektórzy pokazywali, ale rogi lekka zagięte mimo że HR-2 montowałem dość ostrożnie nie dokręcając go na chama. Co byście za chłodzenie polecili do 300 zł ? Ew jakieś LC ale raczej gotowca... Edytowane 4 Listopada 2016 przez Devil 1 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bahus Opublikowano 4 Listopada 2016 Zgłoś Opublikowano 4 Listopada 2016 (edytowane) Ciekawe czemu twierdzicie że ten zasilacz to przesada ... osobiście brałbym właśnie 750W jak jest w dobrej cenie. Zasilacz to element który zazwyczaj starcza na dłużej niż jeden zestaw to po raz. Po dwa przekonałem się już że przy 560W wtedy był to Chieftec na starym configu z P4 3.06HT ale jednak finalnie jak podpiąłem kolejny sprzęt do kompa to zastrajkował dokładnie kierownica Logitech momo miała w nosie forcefedbacka w którego była wyposażona. Wyraźnie zakładacie że będzie to goły zestaw z klawą i myszką. IMO ... bierz 750 bo jak kiedyś będzie Ci potrzeba więcej ponad te 550W to nie będziesz musiał lecieć po nowy. Co do chłodzenia to pamiętaj że 6700K mają laminat o połowę cieńszy niż normalnie i potrafią się wygiąć przez nieodpowiednie chłodzenie/montaż . Zwróć uwagę żeby mocowanie bloku było na śrubach ze sprężynkami, to jeden ze sposobów żeby nie zgnieść procka. Devil Przyjrzyj się firmie Cryorig,może coś wybierzesz dla siebie, mnie na przykład pozytywnie zaskoczyli zarówno ciszą jak i tym że na polu radiatorów można zrobić coś więcej. http://www.cryorig.com/ A tutaj masz mój wpis po miesiącu testowania H5: Temperatury na pulpicie i przy normalnym użytkowaniu 25-30 stopni (rdzenie z automatu zjeżdżają na 800Mhz), w stresie (4, 2Ghz: Just Cause 3, Wiedźmin 3) 60-63 stopnie... Obecnie po OC na 4,6Ghz nie testowałem jeszcze, ale zobaczymy przy najbliższej okazji. Edytowane 4 Listopada 2016 przez bahus Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
grzechotnik Opublikowano 4 Listopada 2016 Zgłoś Opublikowano 4 Listopada 2016 (edytowane) Co byście za chłodzenie polecili do 300 zł ? Ew jakieś LC ale raczej gotowca... Mam NH-U14S i jestem zadowolony (chłodzi mi i7 3930k@4,3 GHz, max. 71C w OCCT). Praktycznie niesłyszalny, w zestawie kabelek do redukcji obrotów. AiO bym sobie odpuścił w tym budżecie, głośniejsze to to, od tego NH wydajniejsze raczej nie będzie i bardziej problematyczne w razie usterki. Edytowane 4 Listopada 2016 przez grzechotnik Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mane Opublikowano 4 Listopada 2016 Zgłoś Opublikowano 4 Listopada 2016 (edytowane) Ciekawe czemu twierdzicie że ten zasilacz to przesada ... osobiście brałbym właśnie 750W jak jest w dobrej cenie. Zasilacz to element który zazwyczaj starcza na dłużej niż jeden zestaw to po raz. Po dwa przekonałem się już że przy 560W wtedy był to Chieftec na starym configu z P4 3.06HT ale jednak finalnie jak podpiąłem kolejny sprzęt do kompa to zastrajkował dokładnie kierownica Logitech momo miała w nosie forcefedbacka w którego była wyposażona. Wyraźnie zakładacie że będzie to goły zestaw z klawą i myszką. IMO ... bierz 750 bo jak kiedyś będzie Ci potrzeba więcej ponad te 550W to nie będziesz musiał lecieć po nowy. W czasach P4 to i ogólne zapotrzebowanie na waty było większe, sprawność tego Chiefteca też pewnie nie była w okolicach tego GOLDa. Jak ktoś nie myśli o SLI to nie ma to najmniejszego sensu, prędzej wymieni zasilacz na nowy, niż będzie potrzebował te 750W. Edytowane 4 Listopada 2016 przez Mane Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bahus Opublikowano 4 Listopada 2016 Zgłoś Opublikowano 4 Listopada 2016 (edytowane) Jak tam chcecie.. Obecnie 750-850W półpasywki są w całkiem fajnych cenach i osobiście brałbym bez zastanowienia. Do niedawna miałem 22porty USB w swojej maszynie zajęte i wszystkie PCIE oraz PCI... Obecnie jak poprzerzucałem dyski do jednej budy to wcale lepiej nie ma bo na ich miejsce podłączyłem sprzęt który do tej pory był podpinany tylko podczas używania. Wiem jestem wygodny. a tak to wyglądało wcześniej: https://lh3.googleusercontent.com/9GzMeSFqscLRgKVcLdBfyXK1-my7a3mBPj5EaQ_VI5KGqCCx7RNADVM7BJFiqhu8m-NLOdt2Hw=w1366-h768-no dodatkowe 4 były na budzie z przodu i front panelu. Edytowane 4 Listopada 2016 przez bahus Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mane Opublikowano 4 Listopada 2016 Zgłoś Opublikowano 4 Listopada 2016 A cóż tam takiego miałeś podłączone że potrzebowałeś 22 porty USB? :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bahus Opublikowano 4 Listopada 2016 Zgłoś Opublikowano 4 Listopada 2016 (edytowane) 8 portów to same dyski zewnętrzne, drukarka, pad bezprzewodowy do xboxa, Saitek X52PRO, Logitech MOMO, podczerwień do pilota MS, razer tartatus, słuchawki Logitech G430 z kartą dźwiękową USB; myszka Logitech g600, obecnie Logitech G502 (wcześniej Logitech G9x), bezprzewodowa klawiatura Logitech K360, pen bluetooth; nadajnik Nvidia 3D Vision2, czytnik kart pamięci, 1 USB wyprowadzony do huba monitora Benq XL 2720Z,2 trener USB wpinany w nadajnik przez port trenera do mojej helki dzięki czemu mogłem ćwiczyć loty modelem na symulatorach, kabelki podpięte na stałe na USB 3.0 do telefonu i do dysków przenośnych. Coś tam jeszcze było ale obecnie nie pamiętam jakiś tuner TV,czytnik linii papilarnych, swego czasu antena WiFi z wbudowaną kartą od pentagrama jak netu nie miałem a przenosiłem się z mieszkania na mieszkanie, programowalna karta z przekaźnikami do systemu inteligentnego domu,obecnie doszedł oculus rift CV1 który sam łyka 2 porty USB 3.0. za chwilę dojdzie jakiś DAC i porządniejsze słuchawki, planuję zakup tabletu graficznego i chodzi jeszcze za mną 3Dconnexion Space mouse albo space navigator. Za chwilę zmiana tartarusa na orbweavera... ale to tylko podmianki. Na stałe mam wpięte 2 myszki i 3 klawiatury z czego jedna na ps2. Edytowane 4 Listopada 2016 przez bahus Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kamil_88 Opublikowano 4 Listopada 2016 Zgłoś Opublikowano 4 Listopada 2016 8 portów to same dyski zewnętrzne, drukarka, pad bezprzewodowy do xboxa, Saitek X52PRO, Logitech MOMO, podczerwień do pilota MS, razer tartatus, słuchawki Logitech G430 z kartą dźwiękową USB; myszka Logitech g600, obecnie Logitech G502 (wcześniej Logitech G9x), bezprzewodowa klawiatura Logitech K360, pen bluetooth; nadajnik Nvidia 3D Vision2, czytnik kart pamięci, 1 USB wyprowadzony do huba monitora Benq XL 2720Z,2 trener USB wpinany w nadajnik przez port trenera do mojej helki dzięki czemu mogłem ćwiczyć loty modelem na symulatorach, kabelki podpięte na stałe na USB 3.0 do telefonu i do dysków przenośnych. Coś tam jeszcze było ale obecnie nie pamiętam jakiś tuner TV,czytnik linii papilarnych, swego czasu antena WiFi z wbudowaną kartą od pentagrama jak netu nie miałem a przenosiłem się z mieszkania na mieszkanie, programowalna karta z przekaźnikami do systemu inteligentnego domu,obecnie doszedł oculus rift CV1 który sam łyka 2 porty USB 3.0. za chwilę dojdzie jakiś DAC i porządniejsze słuchawki, planuję zakup tabletu graficznego i chodzi jeszcze za mną 3Dconnexion Space mouse albo space navigator. Za chwilę zmiana tartarusa na orbweavera... ale to tylko podmianki. Na stałe mam wpięte 2 myszki i 3 klawiatury z czego jedna na ps2. Mój przypadek nie jest taki ekstremalny. To może lepiej słabszy ale jak najcichszy zasilacz? Byle było stabilnie. Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
reyden Opublikowano 4 Listopada 2016 Zgłoś Opublikowano 4 Listopada 2016 Wspomniany wyżej Corsair RMX to bardzo cicha i wydajna konstrukcja - ma wentylator z porządnie zrobionym trybem półpasywnym . Wg. zagranicznych testów jeden z cichszych zasilaczy w tym segmencie . Opcjonalnie EVGA SuperNova G2 - trochę głośniejszy . Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Opublikowano 4 Listopada 2016 Zgłoś Opublikowano 4 Listopada 2016 i 3 klawiatury z czego jedna na ps2. pomijajac reszte badziewia to pojawia sie pytanie - piszesz na wszystkich na raz? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kamil_88 Opublikowano 4 Listopada 2016 Zgłoś Opublikowano 4 Listopada 2016 A odnośnie ciszy - kojarzycie jak się zachowują obudowy lian li? Ta którą podałem jest niby wyciszona ale czy w praktyce coś to daje? Czy montaż podzespołów jest dość wygodny? Znacie jakieś inne stonowane obudowy typu aluminiowy klocek? Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bahus Opublikowano 5 Listopada 2016 Zgłoś Opublikowano 5 Listopada 2016 (edytowane) pomijajac reszte badziewia to pojawia sie pytanie - piszesz na wszystkich na raz? Jedna jest typową klawiaturą do pisania i obsługi komputera. Druga to klawiatura na ps2 przez co umożliwia mi zabawy z wchodzeniem do biosu itd. Do tego jak czasem piszę jakiś program jest dla mnie zwyczajnie wygodniejsza na wyższym skoku klawiszy. Ostatnia to Razer Tartarus typowo gamingowa klawiatura pod WSAD z idealnie wyprofilowanym miejscem na część dłoni i nadgarstek, do tego nie zajmuje dużo miejsca i nie gram dzięki temu na sztachecie... Z myszkami jest podobnie. Logitech G600 jest świetna i ma 12 przycisków pod kciukiem oraz zamiast 2 to 3 na grzbiecie przez co dla mnie jest niezastąpiona ale sensor jest typowo nie gamingowy do fpsów przez co musiałem zaopatrzyć się w drugą myszkę (wcześniej G9x) obecnie G502. Po prostu używam najlepszego dla mnie narzędzia w zależności od tego co robię. Edytowane 5 Listopada 2016 przez bahus Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mane Opublikowano 5 Listopada 2016 Zgłoś Opublikowano 5 Listopada 2016 Ale masz problemy, moja klawiatura nie dość że USB to jeszcze bezprzewodowa i nie ma najmniejszego problemu, żeby wejść do biosu :) Te 20 urządzeń na USB to i tak pewnie nie zje w sumie więcej niż 50W :), i to zakładając, że są używane wszystkie jednocześnie :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kamil_88 Opublikowano 5 Listopada 2016 Zgłoś Opublikowano 5 Listopada 2016 Ale masz problemy, moja klawiatura nie dość że USB to jeszcze bezprzewodowa i nie ma najmniejszego problemu, żeby wejść do biosu :) Te 20 urządzeń na USB to i tak pewnie nie zje w sumie więcej niż 50W :), i to zakładając, że są używane wszystkie jednocześnie :) Porównując ceny tych zasilaczy to chyba wezmę Corsair RM750X. Nie jest dużo droższy. Zastanawia mnie teraz sama obudowa, oglądałem modele innych producentów i wyglądają ciekawie pod względem możliwości eleganckiego poprowadzenia kabli. Nie wiem jak rozwiązuje to Lian-Li, ale akurat te aluminiowe konstrukcje bardzo mi się podobają wizualnie. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bahus Opublikowano 5 Listopada 2016 Zgłoś Opublikowano 5 Listopada 2016 (edytowane) Ale masz problemy, moja klawiatura nie dość że USB to jeszcze bezprzewodowa i nie ma najmniejszego problemu, żeby wejść do biosu :) Te 20 urządzeń na USB to i tak pewnie nie zje w sumie więcej niż 50W :), i to zakładając, że są używane wszystkie jednocześnie :) Na kalkulatorze: http://outervision.com/power-supply-calculator http://outervision.com/b/NnqQpJ wyliczyło mi 624W jako rekomendowane ... ale i tak ceny mocniejszych jednostek są bardzo dobre i lepiej mieć zapas. Edytowane 5 Listopada 2016 przez bahus Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mane Opublikowano 5 Listopada 2016 Zgłoś Opublikowano 5 Listopada 2016 (edytowane) Jak to się ma co potrzeb kamil_88? :) http://outervision.com/b/pUP1zH Autor tematu już wybrał, więc nie widzę sensu dalszej dyskusji :) Edytowane 5 Listopada 2016 przez Mane Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bahus Opublikowano 5 Listopada 2016 Zgłoś Opublikowano 5 Listopada 2016 W jego przypadku przeszedłbym na zasilanie bateryjne :zonk: a najlepiej z ogniw fotowoltaicznych, zjedzie trochę z taktowania i wydolą :twisted2: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mane Opublikowano 5 Listopada 2016 Zgłoś Opublikowano 5 Listopada 2016 (edytowane) Nie trzeba bateryjek, tez zestaw nawet 400W nie pociągnie, ale można przyszłościowo kupić 1000W na zimne wieczory jak znalazł :) a do tego można się pokusić o jeszcze jakąś lampkę i czajnik na USB :D Edytowane 5 Listopada 2016 przez Mane Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kamil_88 Opublikowano 5 Listopada 2016 Zgłoś Opublikowano 5 Listopada 2016 I tak od sprzętu zależy o ile zasilacz podgrzeje atmosferę (jak bardzo będzie obciążony). Bardzo zależy mi na ciszy, a jeśli dobrze rozumiem mocniejszy zasilacz dłużej będzie pracować pasywnie? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jabar83 Opublikowano 6 Listopada 2016 Zgłoś Opublikowano 6 Listopada 2016 (edytowane) Niekoniecznie. Odpowiedni pobór prądu powoduje nagrzewanie się elementów zasilacza, wiec czy będzie on mocniejszy czy nie nie ma większego wpływu. Zasilacz będzie w obu przypadkach osiagał zbliżoną temperaturę i może (ale nie musi) się załączyć wentylator. Ten Corsair jest cichutki to bym się tym specjalnie nie przejmował. Edytowane 6 Listopada 2016 przez Devil Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mane Opublikowano 6 Listopada 2016 Zgłoś Opublikowano 6 Listopada 2016 (edytowane) Dokładnie, wszystko zależy od temp., pewnie więcej hałasu narobią wszystkie pozostałe wentylatory (obudowa, cpu, gpu) niż ten w tym zasilaczu Corsair. Edytowane 6 Listopada 2016 przez Mane Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kamil_88 Opublikowano 6 Listopada 2016 Zgłoś Opublikowano 6 Listopada 2016 (edytowane) Troszkę poszperałem, poczytałem i na chwilę obecną zestaw wygląda w taki sposób: Obudowa Fractal Design Define R5 Blackout Edition 450,00 złPoprzednio wybrana okazała się zbyt mała na chłodzenie CPU. Define R5 jest ponoć cicha i można dobrze zorganizować w niej kable. Zasilacz Corsair RM750X 80Plus Gold - 750W 499,00 złGdzieś czytałem, że w tym modelu tryb pasywny działa do 350W, ale wasza opinia, że to zależy od temperatury a nie od konkretnego modelu ma faktycznie więcej sensu. Procesor Intel Core i7-6700K 1575,00 zł Płyta główna MSI Z170A GAMING M5 755,00 zł MSI Moduł TPM 2.0 20,85 złPrzyda się do BitLockera w Win10 Enterprise. Pamięć Corsair Vengeance LPX DDR4, 32GB(2x16GB), 3000MHz, CL15 819,00 zł Dysk SSD Samsung 950 Pro 512GB PCIe 3.0 1529,01 zł Chłodzenie CPU SilentiumPC Fortis 3 139,00 zł Arctic MX-2 4g pasta termoprzewodząca 18,89 zł Karta graficzna XFX Radeon RX 480 GTR 1318,57 zZmieniłem, bo w obecnych tytułach nie zauważę wielkiej różnicy, a według testów - karta zyskuje przewagę nad GTX 1060 w grach korzystających z dx12. 8GB RAM może też dodatkowo przydać się w przyszłości. Wnioskuję, że za jakiś czas karta zyska przewagę nad GTX 1060. Poza tym analizując sytuację na rynku konsol, może być tak, że optymalizacja pod Radeony będzie łatwiejsza (z uwagi na to że zarówno ps4 jak i Xone korzystają z produktów AMD). Ma to sens? Edytowane 6 Listopada 2016 przez kamil_88 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Opublikowano 6 Listopada 2016 Zgłoś Opublikowano 6 Listopada 2016 są lepsze pasty niż mx2 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kamil_88 Opublikowano 6 Listopada 2016 Zgłoś Opublikowano 6 Listopada 2016 są lepsze pasty niż mx2 Ale ta ma niezły stosunek jakości do ceny. Nie znam się na tym, ale z trochę droższych past, w testach nieźle wypadają: Prolimatech PK-1, Gelid GC-Extreme, Accura Heat Absorber 9X. Co byś polecił? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...