RED Opublikowano 13 Lipca 2003 Zgłoś Opublikowano 13 Lipca 2003 Witam wszystkich, Przymierzam się do modernizacji sprzętu i zaczynam od wyboru mobo. Modele, które biorę pod uwagę pod linkiem http://sklep.komputronik.pl/porownanie.php...S6570:PLABITNF7 Wszystkie na nforce2. Ale do rzeczy. Nie za bardzo się orientuję w kartach dźwiękowych montowanych na tych płytach. Planuję kupić zestaw głośników Creative Inspire 5100 i oglądać filmy DVD. Który z tych układów: - MCP2, Realtek ALC650, - Realtek ALC650E 2-channel fullduplex, - Realtek ALC650 + nForce Dolby decode] jest najkorzystniejszy do takich zastosowań ? A może poprostu kupić SB 5.1 Live ? Pzdr. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
_Vip_ Opublikowano 13 Lipca 2003 Zgłoś Opublikowano 13 Lipca 2003 bierz Abita NF7-S, plyta ta posiada mostek MCP-T (nVidia SoundStorm) zapewnijacy bardzo fajny cyfrowy dzwiek przestrzenny ,a nastepnym razem kolego czarwoniutki ,poszukaj troche bo o tych plytach glownych jest w piz** postow (to jest jedyny jak dotychczas post o tematyce plyt glownych w ktorym nie polecilem Solteka FRN2-L :P ) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
RED Opublikowano 13 Lipca 2003 Zgłoś Opublikowano 13 Lipca 2003 _Vip_ --> Ależ panie 'znakomitość' 8) ja nie pytam o charakterystyki tych płyt, lecz o układy dźwiękowe. A o tym na forum (narazie) nie znalazłem. Pzdr. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
_Vip_ Opublikowano 13 Lipca 2003 Zgłoś Opublikowano 13 Lipca 2003 _Vip_ --> Ależ panie 'znakomitość' 8) ja nie pytam o charakterystyki tych płyt, lecz o układy dźwiękowe. A o tym na forum (narazie) nie znalazłem. Pzdr. 8O no to przeciez Ci napisalem ,bierz Abita NF7-S Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lagier Opublikowano 13 Lipca 2003 Zgłoś Opublikowano 13 Lipca 2003 _Vip_ --> Ależ panie 'znakomitość' 8) ja nie pytam o charakterystyki tych płyt, lecz o układy dźwiękowe. A o tym na forum (narazie) nie znalazłem. Pzdr. widac slabo szukales ;) :lol: o nvidia SS bylo powiedziane juz chyba wszystko z plyt ktore podales wybralbym Epoxa 8rda+ wlasnie ze wzgledu na dzwiek SS ktorego NF7 nie posiada p.s. _VIP_ pomyliles sie tam nie ma wymienionego NF7-S tylko zwykly "lysy" NF7 jesli bylby wymieniony NF7-S rowniez bym go polecil Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
_Vip_ Opublikowano 13 Lipca 2003 Zgłoś Opublikowano 13 Lipca 2003 _Vip_ --> Ależ panie 'znakomitość' 8) ja nie pytam o charakterystyki tych płyt, lecz o układy dźwiękowe. A o tym na forum (narazie) nie znalazłem. Pzdr. widac slabo szukales ;) :lol: o nvidia SS bylo powiedziane juz chyba wszystko z plyt ktore podales wybralbym Epoxa 8rda+ wlasnie ze wzgledu na dzwiek SS ktorego NF7 nie posiada p.s. _VIP_ pomyliles sie tam nie ma wymienionego NF7-S tylko zwykly "lysy" NF7 jesli bylby wymieniony NF7-S rowniez bym go polecil wiem ze tam nie bylo NF7-S,ale chyba moze sie troche wykosztowac i dolozyc te pare zeta do S'ki Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
adamdn Opublikowano 13 Lipca 2003 Zgłoś Opublikowano 13 Lipca 2003 Bierz Abita NF7-S wersja 2.0. Plyta ma wdudowany bardzo dobry uklad dzwiekowy SoundStorm. Qmpel na wlasnie taka i jest z niej wielce zadowolony. adamdn Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
RED Opublikowano 13 Lipca 2003 Zgłoś Opublikowano 13 Lipca 2003 adamdn, _Vip_ --> Ten Abit NF7-S kosztuje ponad stówę więcej. Odpada. Już lepiej mi się opłaca dokupić SB Live 5.1. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
_Vip_ Opublikowano 13 Lipca 2003 Zgłoś Opublikowano 13 Lipca 2003 adamdn, _Vip_ --> Ten Abit NF7-S kosztuje ponad stówę więcej. Odpada. Już lepiej mi się opłaca dokupić SB Live 5.1. W takim razie bierz EPoX'a 8RDA+ jak pisal Lagier Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
RED Opublikowano 13 Lipca 2003 Zgłoś Opublikowano 13 Lipca 2003 adamdn, _Vip_ --> Ten Abit NF7-S kosztuje ponad stówę więcej. Odpada. Już lepiej mi się opłaca dokupić SB Live 5.1. W takim razie bierz EPoX'a 8RDA+ jak pisal Lagier Ten Epox pez plusa jest sporo tańszy a różni się tylko brakiem sieci i FireWire. Nie potrzebuję ani jednego ani drugiego a kasa się przyda na inny sprzęt Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
_Vip_ Opublikowano 13 Lipca 2003 Zgłoś Opublikowano 13 Lipca 2003 adamdn, _Vip_ --> Ten Abit NF7-S kosztuje ponad stówę więcej. Odpada. Już lepiej mi się opłaca dokupić SB Live 5.1. W takim razie bierz EPoX'a 8RDA+ jak pisal Lagier Ten Epox pez plusa jest sporo tańszy a różni się tylko brakiem sieci i FireWire. Nie potrzebuję ani jednego ani drugiego a kasa się przyda na inny sprzęt mylisz sie czerwoniutki :wink: EPoX 8RDA nie ma SoundStorm'a,a 8RDA+ ma. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
RED Opublikowano 13 Lipca 2003 Zgłoś Opublikowano 13 Lipca 2003 adamdn, _Vip_ --> Ten Abit NF7-S kosztuje ponad stówę więcej. Odpada. Już lepiej mi się opłaca dokupić SB Live 5.1. W takim razie bierz EPoX'a 8RDA+ jak pisal Lagier Ten Epox pez plusa jest sporo tańszy a różni się tylko brakiem sieci i FireWire. Nie potrzebuję ani jednego ani drugiego a kasa się przyda na inny sprzęt mylisz sie czerwoniutki :wink: EPoX 8RDA nie ma SoundStorm'a,a 8RDA+ ma. To --> Realtek ALC650 + nForce Dolby decode ma na pokładzie ten SoundStorm ? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lechoo Opublikowano 13 Lipca 2003 Zgłoś Opublikowano 13 Lipca 2003 Rajcujecie się tym soundstormem jakby to był sprzęt conajmniej audiofilski ale zapominacie, że najważniejszym ogniwem jest przetwornik - w tym przypadku ALC650. Jest to układ strasznie szumiasty, jak ktoś nie wierzy to niech sobie zrobi testy w RMAA, tylko rzetelnie (lineout -> kabelek -> line in). Ciekawe czemu nie stosują dużo lepszych przetworników Sigmatel (używanych m.in w Live 5.1) czy Analog Devices (AD1885/AD1886). Można coprawda podłączyć kompa pod amplituner cyfrowo, ale wtedy uzyskamy tylko albo zwykłe stereo, albo ac3 (filmy), zaś o przestrzennym dźwięku w gierkach możemy zapomnieć. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
_Vip_ Opublikowano 13 Lipca 2003 Zgłoś Opublikowano 13 Lipca 2003 zarowno Abit NF7-S jak i EPoX 8RDA+ maja SB w wersji MCP-T i to wlasnie ten mostek oferuje dobrodziejstwa w postaci SS. p.s - a mowilem szukaj :evil: Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
RED Opublikowano 13 Lipca 2003 Zgłoś Opublikowano 13 Lipca 2003 Jedyna przydatna mi opinia to wpis lechoo. --> dzięki Reszta to niewiele wnoszące banały. Spodziewałem się, że na tym forum znajdę osoby lepiej zorientowane w tamacie. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TripleX Opublikowano 13 Lipca 2003 Zgłoś Opublikowano 13 Lipca 2003 Jedyna przydatna mi opinia to wpis lechoo. --> dzięki Reszta to niewiele wnoszące banały. Spodziewałem się, że na tym forum znajdę osoby lepiej zorientowane w tamacie. 8O normalnie przerabany jestes,chlopaki Ci polecaja plyty z najlepszym dzwiekiem a ty jeszcze po nich jedziesz gdybys ty mial choc w polowie tyle wiedzy co Lagier i _Vip_ ,to bys niezadawal takich tempych pytan Jak chcesz miec dobry dzwiek zintegrowany na plycie to tylko plyty z SS czyli wspomniany NF7-S i 8RDA+ Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
RED Opublikowano 13 Lipca 2003 Zgłoś Opublikowano 13 Lipca 2003 Jedyna przydatna mi opinia to wpis lechoo. --> dzięki Reszta to niewiele wnoszące banały. Spodziewałem się, że na tym forum znajdę osoby lepiej zorientowane w tamacie. 8O normalnie przerabany jestes,chlopaki Ci polecaja plyty z najlepszym dzwiekiem a ty jeszcze po nich jedziesz gdybys ty mial choc w polowie tyle wiedzy co Lagier i _Vip_ ,to bys niezadawal takich tempych pytan Jak chcesz miec dobry dzwiek zintegrowany na plycie to tylko plyty z SS czyli wspomniany NF7-S i 8RDA+ Co do mojego zapytania to jest konkretne i dla mnie ważne. A odpowiedzi, które tutaj się pojawiły w sytlu: ...weź to... ...poszukaj... ...to już było... są delikatnie mówiąc oszczędne. Btw. Nie "jadę" a oceniam przydatność odpowiedzi. Pzdr. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ayem Opublikowano 13 Lipca 2003 Zgłoś Opublikowano 13 Lipca 2003 zupelnie nie rozumiem czego ty chcesz - dobre plyty z SS zostaly juz wymienione - dzwiek 5.1 kosztuje tam kolo 70zl (a na dodatek dostajesz firewire i lan (niby nie potrzebne ale jest)) ale jak ci toto nie odpowiada to zrob tak jak ja 8rda + live 5.1 - ale to tylko dlatego ze mialem live wczesniej - tak to bralbym 8rda+ albo NF7-S rev 2.0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lagier Opublikowano 13 Lipca 2003 Zgłoś Opublikowano 13 Lipca 2003 Jedyna przydatna mi opinia to wpis lechoo. --> dzięki Reszta to niewiele wnoszące banały. Spodziewałem się, że na tym forum znajdę osoby lepiej zorientowane w tamacie. 8O normalnie przerabany jestes,chlopaki Ci polecaja plyty z najlepszym dzwiekiem a ty jeszcze po nich jedziesz gdybys ty mial choc w polowie tyle wiedzy co Lagier i _Vip_ ,to bys niezadawal takich tempych pytan Jak chcesz miec dobry dzwiek zintegrowany na plycie to tylko plyty z SS czyli wspomniany NF7-S i 8RDA+ Co do mojego zapytania to jest konkretne i dla mnie ważne. A odpowiedzi, które tutaj się pojawiły w sytlu: ...weź to... ...poszukaj... ...to już było... są delikatnie mówiąc oszczędne. Btw. Nie "jadę" a oceniam przydatność odpowiedzi. Pzdr. wiesz Red twoje wypowiedzi sa troszke nie na miejscu :? najpierw masz do nas "pretensje" ze nasze wypowiedzi sa do bani ze to ze tamto a potem piszesz do mnie zebym ci wyslal linki z testami ja chyba czegos tu nierozumiem :? no ale coz :evil: w zamian za "mile slowo" wysylam ci pare linkow reszte doszukaj sie sam bo naprawde jest tego multum az trudno cos wybrac sensownego a nie zamierzam przegladac kazdego z osobna bo jaki ja mam w tym interes :?: http://forum.purepc.pl/viewtopic.php?t=33278&highlight tu masz troche o problemach zwiazanych z SS http://forum.purepc.pl/viewtopic.php?t=33356&highligh tu mozeszz tez zagladnac http://forum.purepc.pl/viewtopic.php?t=29034&highlight http://forum.purepc.pl/viewtopic.php?t=26452&highlight tutaj maly tescik z zagranicznego forum http://www.overclockers.com.au/article.php?id=134416 tu masz artykul o 8rda3+ ale opisana jest tam jakosc dzwieku stosowanego na tej plycie CMI9739A jeszcze gorsze niz ALC650 spojrz jak go oceniaja http://www.frazpc.pl/artykuly_wyswietl/152-39 Rajcujecie się tym soundstormem jakby to był sprzęt conajmniej audiofilski ale zapominacie, że najważniejszym ogniwem jest przetwornik - w tym przypadku ALC650. Jest to układ strasznie szumiasty, jak ktoś nie wierzy to niech sobie zrobi testy w RMAA, tylko rzetelnie (lineout -> kabelek -> line in). Ciekawe czemu nie stosują dużo lepszych przetworników Sigmatel (używanych m.in w Live 5.1) czy Analog Devices (AD1885/AD1886). Można coprawda podłączyć kompa pod amplituner cyfrowo, ale wtedy uzyskamy tylko albo zwykłe stereo, albo ac3 (filmy), zaś o przestrzennym dźwięku w gierkach możemy zapomnieć. zgadza sie ale za ta cene mysle ze jest sie czym rajcowac ;) :) pozdro Lagier Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Varrol Opublikowano 13 Lipca 2003 Zgłoś Opublikowano 13 Lipca 2003 W którymś z przyklejonych tematów o płytach głównych jest link do artykułu o soundstrormie (chyba Asus A7N8X Deluxe) - niedawno go czytałem i przekonało mnie to ostatecznie do zakupu nowej mobo. Tylko, że ja pozostanę wierny Asusowi... Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
KGB Opublikowano 13 Lipca 2003 Zgłoś Opublikowano 13 Lipca 2003 Rajcujecie się tym soundstormem jakby to był sprzęt conajmniej audiofilski ale zapominacie, że najważniejszym ogniwem jest przetwornik - w tym przypadku ALC650. Jest to układ strasznie szumiasty, jak ktoś nie wierzy to niech sobie zrobi testy w RMAA, tylko rzetelnie (lineout -> kabelek -> line in). Ciekawe czemu nie stosują dużo lepszych przetworników Sigmatel (używanych m.in w Live 5.1) czy Analog Devices (AD1885/AD1886). Można coprawda podłączyć kompa pod amplituner cyfrowo, ale wtedy uzyskamy tylko albo zwykłe stereo, albo ac3 (filmy), zaś o przestrzennym dźwięku w gierkach możemy zapomnieć.no i to jest cala prawda o SS vs. Innezintegrowane ,kiedys o tym pisalem ,ale niekt nie sluchal czy to SS czy AC97 to i tak najczesciej przetwornikiem jest Realtek lub inny tani uklad i jak wykorzystac tego SS skoro z glosnikow plynie to samo i na AC97 trzeba uzyc wyjscia cyfrowego - kto z was mataki sprzet?? jedyny plus SS to mniejsze obciazonie procesora niz nawet SB Audigi (jezeli testy Vegity sa prawdziwe) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
_Vip_ Opublikowano 14 Lipca 2003 Zgłoś Opublikowano 14 Lipca 2003 Rajcujecie się tym soundstormem jakby to był sprzęt conajmniej audiofilski ale zapominacie, że najważniejszym ogniwem jest przetwornik - w tym przypadku ALC650. Jest to układ strasznie szumiasty, jak ktoś nie wierzy to niech sobie zrobi testy w RMAA, tylko rzetelnie (lineout -> kabelek -> line in). Ciekawe czemu nie stosują dużo lepszych przetworników Sigmatel (używanych m.in w Live 5.1) czy Analog Devices (AD1885/AD1886). Można coprawda podłączyć kompa pod amplituner cyfrowo, ale wtedy uzyskamy tylko albo zwykłe stereo, albo ac3 (filmy), zaś o przestrzennym dźwięku w gierkach możemy zapomnieć.no i to jest cala prawda o SS vs. Innezintegrowane ,kiedys o tym pisalem ,ale niekt nie sluchal czy to SS czy AC97 to i tak najczesciej przetwornikiem jest Realtek lub inny tani uklad i jak wykorzystac tego SS skoro z glosnikow plynie to samo i na AC97 trzeba uzyc wyjscia cyfrowego - kto z was mataki sprzet?? jedyny plus SS to mniejsze obciazonie procesora niz nawet SB Audigi (jezeli testy Vegity sa prawdziwe) dokladnie.KGB masz racje.Ale wlasnie glowna rola SS jest dobry dzwiek cyfrowy.Bo przeciz chyba nikt nie jest taki naiwny i niemysli ze jak juz ma SS to bedzie mial super dzwiek na "komputerowych pierdzielach" nawet takich z Creativa.Jak ktos mial do czynienia z dobrym sprzetem do kina domowego (DD,DTS) to wie o czym mowie.Tutaj naprawde nie ma zauwazalnych roznic miedzy SS a SB Live! wiec moim zdanie Soundstorm jest tylko ewolucja wzgledem SB Live! a nie krokiem w przod. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...