KERMIz Opublikowano 3 Grudnia 2016 Zgłoś Opublikowano 3 Grudnia 2016 Proszę o pomoc w rozwiązaniu poniższego problemu. Posta wspomagam linkami ze zdjęciami, żeby łatwiej było zrozumieć co chciałbym osiągnąć.Planuję zakup chłodzenia cpu firmy Noctua model NH C14S, które można zobaczyć pod tym linkiem: https://www.morele.net/chlodzenie-cpu-noctua-nh-c14s-742876/Wiatraczek noctuy będzie pod spodem (bliżej procesora) - jak na drugim zdjęciu w linku z morele. Ponieważ sprzęt będzie montowany w obudowie Cooltek umx4 srebrnej z oknem, chciałbym uzyskać efekt wizualny na chłodzeniu procesora zbliżony do tego widocznego na tych zdjęciach:http://imgur.com/a/hddvdDlatego też chciałbym zakupić dodatkowy drugi wentylator/wiatrak, który zamontuję na chłodzeniu noctuy. Będzie to wentylator z podświetleniem. Dokładnie myślałem o modelu Enermax T.B Appolish 140, który można zobaczyć jak wygląda pod tym linkiem: a o specyfikacji przeczytać tutaj: https://www.morele.net/enermax-t-b-apollish-140-ucta14n-r-505748/ lub tutaj: http://www.enermax.co.uk/tbapollish/?L=...%20%3Ca%20href%3D W związku z powyższym mam kilka pytań:1. Czy stoi coś na przeszkodzie, żeby ten wiatraczek zainstalować jako drugi na wskazanym przeze mnie chłodzeniu noctuy? Wiem, że wcześniej noctua miała model tego chłodzenia z dwoma wiatrakami a nazywał się on NH C14.2. W jaki sposób zdobyć taką "metalową klamerkę" służącą do montażu tego drugiego wiatraczka. Taka zapinka jest dodawana do wiatraka noctuy i dlatego klient ma dowolność czy instaluje wiatrak pod czy nad chłodzeniem, jak to widać na przedstawionych zdjęciach. Czy można to gdzieś dokupić?3. Czy to, że oryginalny wiatrak noctuy pracuje z prędkością od 300 do 1500 obrotów a ten drugi enermaxa, który chcę podłączyć z prędkością max 750 obrótów może sprawić, że coś się zepsuje? Chodzi mi o to, czy automatyczne sterowanie prędkością PWM nie spowoduje, że płyta główna przyśpieszy ten drugi wiatrak do 1500 co spowoduje jego spalenie? A może jakieś inne zagrożenia? Być może to głupie pytanie, ale nie znam się na tym.4. Czy kierunek podłączenia dwóch powyższych wiatraków ma znaczenie? W którą stronę powinny wiać, żeby chłodzić najwydajniej?Z góry dziękuję za wszystkie odpowiedzi i pomoc.PS: Jeżeli znacie jakieś wiatraczki do cpu z fajniejszym podświetleniem to chętnie zobaczę, poproszę o linki. Chętnie dowiem się też o alternatywnych rozwiązaniach dla mojego pomysłu.PS2: Normalnie kupiłbym drugi oryginalny wiatrak noctuy, ale niestety nie mają z podświetleniem. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Orgiusz Opublikowano 3 Grudnia 2016 Zgłoś Opublikowano 3 Grudnia 2016 Pakowanie dwóch różnych wentylatorów na chłodzenie to debilny pomysł. Mocniejszy będzie narzucać przepływ a to dopiero wiąże się z prędkością obrotową. Nie widzę aby Noctua oferowała oddzielnie klipsy do mocowania więc pozostaje mail do supportu. Ostatniego pytania nie rozumiem za bardzo - żeby ramki nie kaleczyły oraz zgodnie ze sztuką wentylatory na C14 mają wiać na płytę. 1 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
KERMIz Opublikowano 3 Grudnia 2016 Zgłoś Opublikowano 3 Grudnia 2016 Pakowanie dwóch różnych wentylatorów na chłodzenie to debilny pomysł. Mocniejszy będzie narzucać przepływ a to dopiero wiąże się z prędkością obrotową. Nie widzę aby Noctua oferowała oddzielnie klipsy do mocowania więc pozostaje mail do supportu. Ostatniego pytania nie rozumiem za bardzo - żeby ramki nie kaleczyły oraz zgodnie ze sztuką wentylatory na C14 mają wiać na płytę. Może i debilny, ale na rynku nie ma urządzenia, które gwarantowałoby klasę noctuy i podświetlenie, jak na zaprezentowanych przeze mnie obrazkach. Jak rozumieć "mocniejszy będzie narzucać przepływ a to dopiero wiąże się z prędkością obrotową"? Jakie będą tego skutki? Odnośnie ostatniego pytania to chodziło mi jak ustawić kierunek wiania tych dwóch wiatraków, bo są 3 możliwości: 1. Wentylator Noctua------> radiator -wentylator enermax--------> 2. Wentylator Noctua ------> radiator <---------- wentylator enermax 3. Wentylator Noctua <-------- radiator <---------- wentylator enermax Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Klaus Opublikowano 3 Grudnia 2016 Zgłoś Opublikowano 3 Grudnia 2016 Odnośnie ostatniego pytania to chodziło mi jak ustawić kierunek wiania tych dwóch wiatraków, bo są 3 możliwości: 1. Wentylator Noctua------> radiator -wentylator enermax--------> 2. Wentylator Noctua ------> radiator <---------- wentylator enermax 3. Wentylator Noctua <-------- radiator <---------- wentylator enermax Skup się, naprawdę. To wyeliminuje bezsensowne pytania. 2 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
KERMIz Opublikowano 3 Grudnia 2016 Zgłoś Opublikowano 3 Grudnia 2016 Skup się, naprawdę. To wyeliminuje bezsensowne pytania. Uwielbiam jak ktoś na forum się czepia, ale nie odpowie. Skupiam się i nie wiem. Czy teraz jest szansa na odpowiedź? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Orgiusz Opublikowano 3 Grudnia 2016 Zgłoś Opublikowano 3 Grudnia 2016 No to wróć do szkoły bo wątpię abyś zrozumiał analogię z rowerem o kołach o różnych średnicach i dystansie 1km.... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
KERMIz Opublikowano 3 Grudnia 2016 Zgłoś Opublikowano 3 Grudnia 2016 (edytowane) No to wróć do szkoły bo wątpię abyś zrozumiał analogię z rowerem o kołach o różnych średnicach i dystansie 1km.... Wsadź sobie takie porady głęboko i nie pisz więcej w tym wątku. Edytowane 3 Grudnia 2016 przez KERMIz Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Orgiusz Opublikowano 3 Grudnia 2016 Zgłoś Opublikowano 3 Grudnia 2016 Wsadź sobie takie porady głęboko. Przykro mi stwierdzić że chcesz się brać za coś co jest poza Twoją wiedzą z podstaw fizyki. Najbardziej żenujące jest jednak to że nie starasz się zrozumieć jak daleko jesteś poza skalą robieniem z siebie niepełnosprynego osobnika na forum. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
KERMIz Opublikowano 3 Grudnia 2016 Zgłoś Opublikowano 3 Grudnia 2016 (edytowane) Przykro mi stwierdzić że chcesz się brać za coś co jest poza Twoją wiedzą z podstaw fizyki. Najbardziej żenujące jest jednak to że nie starasz się zrozumieć jak daleko jesteś poza skalą robieniem z siebie niepełnosprynego osobnika na forum. Szkoda mi czasu na ciebie chłopcze... także sp...okojnie opuść ten wątek i nie wracaj. Edit: Przykład chłodzenia noctuy, gdzie zamontowane są 2 wentylatory o różnej średnicy i różnych prędkościach: http://noctua.at/en/products/discontinued-products/nh-d14/specification Swojego czasu jedno z topowych chłodzeń na rynku. I co, tutaj mocniejszy nie narzucał przepływu? Debilne rozwiązanie? PS: A jeżeli ten drugi, ledowy wentylator będzie miał taką samą maksymalną prędkość obrotów na minutę, jak ten noctuy, czy wtedy takie rozwiązanie się sprawdzi? Edytowane 3 Grudnia 2016 przez KERMIz Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Klaus Opublikowano 3 Grudnia 2016 Zgłoś Opublikowano 3 Grudnia 2016 Cel który chcesz osiągną determinuje ułożenie wentylatorów 3. Wentylator Noctua <-------- radiator <---------- wentylator enermax Obroty musisz dobrać na słuch, bo może się okazać, że wolniejszy wentylator będzie terkotać i dopiero podniesienie obrotów ustabilizuje łożysko. Zamiast unoszenia włącz funkcję myślenia. 2. W jaki sposób zdobyć taką "metalową klamerkę" służącą do montażu tego drugiego wiatraczka. Jest w zestawie. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...