łosioł Opublikowano 17 Grudnia 2016 Zgłoś Opublikowano 17 Grudnia 2016 Sz.P. potrzebuję pomocy przy wyborze komputera PC. Potrzebuję go jako serwer do zabawy pod Windows serwer 2008 a potem może do linuksa. Pomoże mi ktoś wybrać coś z allegro. Mam na sam komputer 300 zł. Potrzebuje w nim mieć 2 karty sieciowe, chce mieć normalnego pc nie maszynę wirtualną. Pozdrawiam Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Małpożer Opublikowano 17 Grudnia 2016 Zgłoś Opublikowano 17 Grudnia 2016 Potrzebujesz tego fizycznie u siebie? Wiecej szczegolow do czego doklanie ma to sluzyc? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
łosioł Opublikowano 17 Grudnia 2016 Zgłoś Opublikowano 17 Grudnia 2016 Ma służyć do zabawy i przygotowywania pod egzamin e-13, ale zależy mi na fizycznym pc u mnie w domu który będzie miał zainstalowany system windows serwer, podłącze sobie z drugim i będę mógł robić zadania http://egzamin-e13.pl/arkusze-egzaminacyjne-egzamin-praktyczny-e13 teraz robię na Virtualboxie, ale to nie to samo. Myślę o zakupie tego zestawo: http://allegro.pl/markowy-zestaw-dual-core-2-2-2gb-80gb-monitor-22-i6445073221.html Czy to się będzie nadawało? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Małpożer Opublikowano 17 Grudnia 2016 Zgłoś Opublikowano 17 Grudnia 2016 Ja to szkolenia z Ms Server mialem na virtualkach ;) I tam sie robilo na kilku, kilkunastu maszynach naraz. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
łosioł Opublikowano 17 Grudnia 2016 Zgłoś Opublikowano 17 Grudnia 2016 A co myślicie o tym zestawie? będzie się to nadawało? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wiedzmin_ Opublikowano 29 Grudnia 2016 Zgłoś Opublikowano 29 Grudnia 2016 Nie. Proc nie obsługuje wirtualizacji, a 2GB do takiej zabawy to nieporozumienie. Ile maszyn wirtualnych chcesz postawić? 2 czy więcej? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Klaus Opublikowano 29 Grudnia 2016 Zgłoś Opublikowano 29 Grudnia 2016 Przecież napisał, nie chce virtualek. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wiedzmin_ Opublikowano 29 Grudnia 2016 Zgłoś Opublikowano 29 Grudnia 2016 (edytowane) To jak nie chce wirtualek to teoretycznie każdy pecet po ~2010 roku (a może i starszy) może posłużyć jako żelazo pod win2k8 lub nowszy i nie ma się tu nad czym rozwodzić. Na jeden system teoretycznie 2GB RAM styknie do zabawy, chociaż będzie to biedna zabawa bez przyszłości. Jeśli chce się czegoś naprawdę nauczyć z technologii małomiękkiego, to mimo wszystko polecam zakupić nawet najtańszy, ale wspierający wirtualizację sprzęt, postawić na nim windows server 2012r2 (lub 2016) i dodać na nim rolę hyper-v, a potem stworzyć sobie 2 wirtualki z kolejnymi systemami (może być wtedy i 2008 / 2008r2). Przykładowo ML110 G5 lub G6. Ja z kolegą wzięliśmy do zabawy 2x coś podobnego do tego: http://allegro.pl/hp-se316m1-dl160g6-2x-qc-l5630-16gb-p410-i6660961589.html?reco_id=fd8a8d92-ce20-11e6-be41-028561b10925&ars_rule_id=201&bi_s=archiwum_allegro&bi_m=reco&bi_c=Product Do tego 2x 6HDD 72GB za grosze i w RAIDzik toto. Tylko ja miałem możliwość wrzucenia tego do szafy na uczelni - odpalanie tego w warunkach domowych grozi linczem od sąsiadów i domowników :) Edytowane 30 Grudnia 2016 przez Wiedzmin_ 2 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...