Virago Opublikowano 21 Grudnia 2016 Zgłoś Opublikowano 21 Grudnia 2016 Witam Moja obecna konfiguracja: SYSTEM - Windows 7 64bit Ultimate PSU - SeaSonic Modularny Seasonic X-650 650W 80 Plus Gold MOBO - Asus Sabertooth P67 PROC - Core i7-2600K CHŁODZENIE - Scythe Mugen 2 Rev. B PAMIĘĆ - KINGSTON HyperX DDR3 8GB 2x4GB 1600MHz CL9 XMP Gray GRAFA - Gainward GeForce GTX 570 “Golden Sample”- Goes Like Hell (800/2000MHz) MUZA - Asus Xonar DX + Logitech Z-5500 HDD - Samsung F3 1TB SSD - Samsung 840 Pro 256 GB MONITOR - Alienware Optx AW2310 23" + Nvidia 3d vision --> max res full hd Temat jest taki: Zostawiam na pewno z obecnej konfiguracji PSU, HDD, SSD, monitor i Xonara Chciałem zmienić procek + mobo i przejść na Core i7 6700k ale patrząc na jego cenę (ok 1750zł) vs wzrost wydajności nie wiem czy warto (oba 4 rdzenie/8 wątków) Taki filmik: mi zabił ćwieka - minimalne spadki fps w critical moments po 5 latach od zakupuPrzejście na wyższy level tj. 6 rdzeni/12 wątków to już znaczny wzrost kosztów --->jakieś 2000zł za proc i 1000zł za mobo najmarniej a jeszcze dochodzi ram Grafa o której myślałem to GTX 1070 -- obecnie mam monitor full hd, z czasem mam zamiar przejść na 2k --> 4k odpada Czy warto w takim razie zmieniać na ten moment PROC i MOBO?? ---> za proc, ram, grafe, mobo, chłodzenie moge dostać 1400zł ---> mam już kupca Czy może lepiej zmienić tylko ram na 16GB/32GB, dołożyć GTX 1070, wkręcić procka na 4,4Ghz (nie kręciłem go bo nie było potrzeby do tej pory) i cieszyć się życiem Czy dalsza jazda na ramie DDR3 vs DDR4 da bardzo po d**ie? Obecna mobo P67 Sabertooth nie wspiera DDR4 I czy obecne PSU pociągnie GTX 1070? A może obecna konfiguracja wyciągnie max tylko z GTX 1060 6GB?? Interesują mnie w miare nowe tytuły i te co przyjdą (BF1, For Honor, GTA V, Civilization V) Budżet jak w temacie moje 4k + 1400zł z części jeśli wymiana na nowe Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dart9 Opublikowano 22 Grudnia 2016 Zgłoś Opublikowano 22 Grudnia 2016 (edytowane) Zasilacz da radę z gtx1080 nie mówiąc już o gtx1070. Niestety ( a może stety) przyrost wydajności CPU nie jest duży od 3-4 generacji. Poprzednie generacje CPU w połączeniu z dzisiejszymi GPU dobrze dają sobie radę. Nie wiem co doradzić, ponieważ w takiej sytuacji sam miałbym dylemat. Wybierałbym między opcjami: 1. Kupić dobre GPU, zrobić OC i7 2600K i poczekać ze zmiana platformy do momentu ukazania się nowych CPU od AMD i powszechnej dostępności Kaby . Ceny Intela powinny się zmienić, a może i Ryzen będzie bardziej opłacalny (wydajność/cena). To pokaże czas i pierwsze testy niezależnych portali. 2. Sprzedać aktualną platformę-można nie znaleźć klienta za kilka miesięcy, choć wszystko zależy od ceny jaką zaproponujesz kupującemu :) i kupić coś takiego minus PSU, cooler, dyski. Ewentualnie kupić 8GB RAM i dokupić kolejne w niedalekiej przyszłości. Bardziej skłaniałbym się by poczekać jeszcze ze zmianą platformy. Aktualny zestaw z nowym GPU spokojnie będzie sobie radził z nowymi tytułami . Na pewno nie kupowałbym w okresie świątecznym/ noworocznym ze względu na ceny. Edytowane 22 Grudnia 2016 przez Dart9 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
reyden Opublikowano 22 Grudnia 2016 Zgłoś Opublikowano 22 Grudnia 2016 Pakowanie się w 6c/12T tylko w celu gier nie ma najmniejszego sensu , tylko na tym stracisz - gry nadal nie potrafią w pełni wykorzystać 3-4 rdzeni a ty chcesz już działać na 6 ale niżej taktowanych . Zmiana na 6700K to już lepszy pomysł ale też nie spodziewaj się dużego skoku wydajności , 2600K to nadal dobry procek i po OC może pokazać pazurki . Zasilacz spokojnie da radę z GTX1070/GTX1080 , zmień kartę i dołóż ram i to by było na razie tyle . Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Virago Opublikowano 22 Grudnia 2016 Zgłoś Opublikowano 22 Grudnia 2016 ok dzięki za podpowiedzi - w tym kierunku raczej się skłaniałem ale wolałem się upewnić - będzie wymiana grafy i ram na 16gb Dziex! Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...