Skocz do zawartości
kukieł

Karta do Celerona G3900 - 1-slotowa.

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

poszukuję karty do mini komputera w obudowie Brutus Q20.

Specyfikacja:

Intel Celeron G3900

Asus H110M-R

Kingston DDR4 2133 1x4gb

Corsair 600W

Jaką kartę kupić?

To komputer do przeglądarki internetowej i prostych gier, zazwyczaj 2d (czasem jakieś 3d).

Karta o maksymalnej długości 22cm i co ważne śledź wysoki na jeden slot, chłodzenie na 2 ale lepsze na jeden.

Cena, jak najmniej. I chyba pamięci DDR5 bo 3 to już historia?

Z góry dziękuję za odpowiedzi i pozdrawiam :)

Edytowane przez kukieł

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Pytanie czy jest sens .

Do netu tudzież prostych gier integra wystarczy , nawet starsze topowe tytuły ruszą .

Inna kwestia to przy takich założeniach nie kupisz nic dobrego z nowych kart , lepiej to co wydasz na kartę zainwestować w co innego np. SSD .

Co do samej karty - GDDR3 nadal ma się dobrze , co prawda w segmencie low end ale zawsze , czasami można dorwać kartę z pamięcią DDR2 czy nawet DDR1.

Najtaniej masz karty pokroju HD5450 / GT210 z 1GB VRAM DDR3 za ~130 zł .

DDR5 to dopiero karty pokroju GT730 / R7 250  za ~300 zł .

HD5450 / GT210 w zasadzie dubluje iGPU , GT730 / R7 250 jest już lepsze ale jak na prawdę mało grasz w niezbyt wymagające tytuły to nie ma sensu też ich brać .

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zapomniałem napisać w specyfikacji, że posiadam SSD.

W zasadzie to chyba macie rację z sensem kupna tej karty. Jednakże jeśli się uprę to rozumiem, żeby celować w GT730, R7 250 (tego drugiego przeglądałem, wygląda całkiem ciekawie z mojej perspektywy) ale jeszcze dopytam.

Czy kupno Radeona RX460 2GB to nie będzie przesada do tego procesora? Bo widziałem taki fajny, malutki jedno-slotowy chyba od HIS.

Jeśli będzie to proszę o odpowiedź i już nie meczę Was.

Dzięki :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Daj sobie spokój z kartą i dołoż do SSD. Bo dysk SSD  to dziś podstawa nawet do mocynch procesorów i komputerów z dużą ilością RAM. Po czasie dysk zacznie tak mulić że tu nawet i7 6700K czy 16GB Ram nie pomoże. Komp przez zwykły HDD będzie dostawał zadyszki. Nie cały czas, ale  w pewnych sytuacjach owszem.  A co dopiero na tym Celeronie i 4GB Ram. 

Edytowane przez Devil

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi