Skocz do zawartości
Krydor

Jaka max karta do i5 2500k 4.5ghz?

Rekomendowane odpowiedzi

Pozostaly konfig to xfx 500, p67pro3,8gb 1333ram. Max budzet to 1k. Ewentualnie jesli naprawde warto, moge dolozyc ze 200zl. Karta nie musi byc nowa, moge polowac na uzywki. Gram duzo w fps, moj 7850 bardzo wykrecony daje rade, ale juz powoli sie konczy ( 1gb ram to malo aktualnie). Preferuje radeona, poniewaz bede mial prawdopodobnie monit z free sync. Warto wziac pod uwage rx 480? A moze poczekac na vege ( chociaz z moim budzetem)? W sumie monitora jeszcze nie mam, jesli warto wziac jakiegos gtxa to czekam na propozycje, dla mnie liczy sie glownie wydajnosc i duzo, duzo fps, stabilne, bez spadkow, bezproblemowa gra. W budzecie 1k radeon vs geforce? Bede napewno krecil.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Do 1k zdecydowanie RX470. Po dokładce możesz rozważyć 1060 6gb ale to już tak 1,3k trzeba, no i tylko jak lubisz gry które lepiej działają na GTXach, jak nie to RX480 4/8GB. Ciężko mi powiedzieć, czy warto dokładać względem RX470, chyba on ma najlepszy stosunek cena/wydajność, no ale wiadomo, wydajność trochę niższa. 

Jak chcesz polecieć twardo w FPSy to masz na morele referenta XFX RX480 8gb za 1,1k, ale kultura pracy tej karty to wiadomo co. 

Jak nie to na twoim miejscu bym brał albo najtańszego RX470, czasem się trafi promocja, gdzie dostajesz kod na gre czy inny badziew i cena spada w okolice 700-800zł uwzględniając odsprzedanie tego, a wtedy to już zdecydowanie król wydajnośc/cena. Jak nie chce ci się w to bawić i chcesz dokładać, to RX480 nitro+. 

Na marginesie, to ciekawe jak za jakiś czas będą wyglądały ceny używek RX480 4gb względem 8gb, ale tego nie potrafi chyba przewidzieć nikt. Może się okazać, że teraz dołożysz ~200zł, a kiedyś dokładnie tyle samo będzie różnicy między tymi wersjami i nic nie stracisz. 

Edytowane przez dine344

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nitro+ od szafira( mam 7850 tej firmy i swietnie sie kreci, chlodzenie tez niezle) jest za 1099, ten od xfx odpada, jak spojrzalem na chlodzenie z 1 wiatrakiem, pewnie glosnie to i mozliwosci oc mizerne. Ale ja caly czas zastanawiam sie wlasnie nad np rx 480 a gtx 1060. Chociaz nie ukrywam ze lubie kupowac sprzety cena/wydajnosc i tutaj 470 mowisz ze wypada najlepiej. Chyba bede musial poczytac jakies testy.

No wlasnie i dylemat ile ramu. Gram w 1920x1080. 8GB to chyba zadna gra nie wykorzystuje, wiec po co doplacac, ale np juz battlefield 1 potrafi 3.5gb ciagnac, wiec taki gtx1060 z 3 GB ciekawe czy dalby rade. 6GB juz drozsze.

Edytowane przez Krydor

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi