-Oskar05- Opublikowano 5 Stycznia 2017 Zgłoś Opublikowano 5 Stycznia 2017 Padla mi plyta glowna z amd apu na fm1. Juz od dawna zabieralem sie do wymiany sprzetu, ale teraz niestety jestem do tego zmuszony. Padly mi wszystkie porty usb 3.0 z tylu plyty (zostaly tylko 2 dzialajace 2.0) przez co nie moge podlaczyc jednoczesnie wiecej niz 2 urzadzenia. Wiem ze moglbym kupic hub-a, ale to juz bedzie reanimacja trupa do tego wreszcie mam pretekst do kupna nowego sprzetu :D . Wiem ze budzet nie duzy, ale potem i tak pewnie bede wyminial procesor. Co do ramu to w tej chwili mam 4gb ddr3. Widzialem ze sa dostepne plyty na s1151 zarowno pod ddr3 jak i ddr4. Na te chwile chcialbym 8gb ramu. Taniej by bylo gdyby ddr3 sie nie oplacalo ;) . Kolejna sprawa ktora mnie trapi to czy czekac na Zeny? Jest w ogole sens? W pozniejszym czasie dokupie grafike. Czasami gram, ale rzadko. Nie wymagam jakis super ilosci klatek. Stabilne 30fps lub 60fps na srednich detalach i rodzialce FHD mnie zadowala (o ile bedzie to stala liczba klatek :) ). Jesli byla by mozliwosc i byla by to gra warta swieczki to z checia podkrecil bym co nieco ;) (oczywiscie u intela taka opcja raczej odpada chyba ze jakas starszy socket). Do czego uzywam komputer: -internet -filmy -okazyjnie gram, ale jak jakis tytul mnie wciagnie to nie ma przebacz staram sie przejsc do konca ;) . Co zostaje: -obudowa (brutus m40) -zasilacz (ocz sxs2 500w) -dyski (wd raptor, wd blue, nie potrzebuje ssd) -cooler (mam fere 2, mysle ze powinna wystarczyc ;) ) Z rynku sprzetu wypadlem gdy wchodzilo sandy bridge wiec jestem troche do tylu. Mam nadzieje ze mi pomozecie bo troche tego na rynku sie pojawilo teraz (szczegolnie od intela) i szczerze to sie zgubilem troche ;) . Przepraszam za brak polskich znakow. Pisze z klawiatury bez polskich znakow (linux z pendrive'a ;) ). Dziekuje za pomoc i pozdrawiam. Oskar Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TSRules Opublikowano 5 Stycznia 2017 Zgłoś Opublikowano 5 Stycznia 2017 bardziej bym celował pod 1150, używka i3+płyta, zostanie parę groszy na dozbieranie kostki ram... nic nie piszesz o gpu więc zgaduję, że integra? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
serwal4 Opublikowano 5 Stycznia 2017 Zgłoś Opublikowano 5 Stycznia 2017 Wertując wyniki, porównując ceny ostatnio za 450zł z wysyłka dla znajomego nabyłem i5-2400 + cooler box + Gigabyte H65 (H61 + sata 3 + usb 3) + 4GB ddr3 1600MHz;Za 600zł polowałbym na świeższe i5; Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
-Oskar05- Opublikowano 6 Stycznia 2017 Zgłoś Opublikowano 6 Stycznia 2017 Budżet zwiększył się do 800zł na samą płytę i cpu. Tylko że postawiono przede mną jeden warunek. Graty mają być nowe. Płyta musi mieć co najmniej 1 port pci i 1 port pci-ex. Fajnie by było gdyby płyta miała miejsce na 4 pamięci, a nie 2. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
reyden Opublikowano 6 Stycznia 2017 Zgłoś Opublikowano 6 Stycznia 2017 Z tym PCI może być cięzko , mało płyt go ma , sporo to jeszcze konstrukcje na DDR3 ( mowa o najnowszym S1151 ) , często mające 2xDIMM DDR3 . MSI CSM-B150M PRO-VHL - PCI+PCI-E i 2xDDR4 za 315 zł MSI B150M PRO-DDP z 4 złączami DDR4 za 342 zł Do tego albo jakiś Pentium G4xxx albo dołożenie ~100 zł ( lub zmiana wymagań ) i kupno I3 6100 za ~550 zł . Opcjonalnie Gigabyte B150M-HD3 jak chcesz wykorzystać stary ram DDR3 . Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
-Oskar05- Opublikowano 6 Stycznia 2017 Zgłoś Opublikowano 6 Stycznia 2017 (edytowane) a taki zestaw? https://www.morele.net/plyta-glowna-asrock-b150m-pro4s-d3-b150-dualddr3-1600-sata3-hdmi-dvi-matx-b150m-pro4s-d3-776256/ https://www.morele.net/procesor-intel-core-i3-6100-3-7ghz-3mb-box-bx80662i36100-815588/ Czy pomiędzy tym i3, a np g4400 albo g3900 będzie odczuwalna różnica w grach, bo jeśli mam dopłacać te 380zł za różnicę np. 5 czy 10 fps'ów to sobie podaruję i wolę trochę dołożyć i w to miejsce kupić jakąś grafikę, będę miał od razu kompletny komputer. Inna sprawa że słyszałem o tym że niektóre tytuły nie chcą się odpalać na 2 rdzeniowych cpu. Dużo jest takich cpu? Da się to jakoś obejść? Widzę że niestety różnica pomiędzy tym i3 a dwurdzeniowcami jest spora. Jaką kartę kupić do tego i3? Edytowane 6 Stycznia 2017 przez -Oskar05- Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
reyden Opublikowano 6 Stycznia 2017 Zgłoś Opublikowano 6 Stycznia 2017 Zależy jaka gra . Gry wykorzystujące 1-2 rdzenie/wątki zyskają w zasadzie dzięki wysokiemu zegarowi w I3 np. Wot czy strategie wymienione w tym poście . Tam gdzie liczy się wiele rdzeni / wątków lub jest blokada na 2 rdzenie/wątki to I3 będzie znacznie lepszym wyborem , z punktu widzenia obecnych topowych gier I3 też jest lepszy niż Pentium . Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
-Oskar05- Opublikowano 6 Stycznia 2017 Zgłoś Opublikowano 6 Stycznia 2017 A coś od amd? Jest coś w co w ogóle opłaca się wchodzić? Może opłaca się poczekać na am4 (zeny)? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
reyden Opublikowano 6 Stycznia 2017 Zgłoś Opublikowano 6 Stycznia 2017 Na chwilę obecną AMD się nie liczy jeżeli chodzi o CPU , praktycznie wszystkie ich procki od czasów premiery pierwszych FX-ów z architektury Buldozer to mniejsza lub większa porażka . Nie wiadomo co przyniesie AM4 i (Ri)Zen . O czasach AM3 czy starszych nie ma co gadać , tamte czasu już bezpowrotnie minęły . Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...