Skocz do zawartości
grzyms

Pakiet biurowy i przeglądarka po kosztach z furtką na rozbudowę

Rekomendowane odpowiedzi

Chcę po kosztach złożyć peceta z używanych podzespołów do Offica i przeglądarki w full detalach. Po przejrzeniu aukcji postawiłem na socket 1155 ze względu na dobre ceny i możliwość rozbudowy w przyszłości. Myślicie, że zestaw: Celeron G530 + 4GB DDR3 da radę, jako komputer do tych zastosowań? Wstępnie planuję postawić to na MSI-7728, bo akurat jest tanio do kupienia. Jeśli jest w miarę okej, to jakiej mocy zasilacz będzie mi potrzebny? Zależy mi tylko na płynnym działaniu systemu (Win 7?), przeglądarki i pakietu biurowego. Żadnych multimediów, żadnych gier. 

Edytowane przez grzyms

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Podstawowe pytanie to to co będzie na nim dokładnie robione .

Bo co innego lekki worload ( Word / Excel , czasami Acess - praca z małymi i niezbyt rozbudowanymi plikami  ) a co innego średni ( Excel z dużymi arkuszami i/lub makrami ) a co innego duże obciążenie ( duza baza danych z Acessa czy symulacja Monte Carlo z Excela ) .

Swoje 5 groszy też może dodać wybór pakietu - co innego MSO a co innego OO czy inne darmowe pakiety .

Z netem podobnie - strony nie przeładowane flasem czy inną aktywną zawartością nie powinny być dla tego Celka problemem , co innego tona flasha i innego syfu - tutaj może już być nieciekawie .

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@reyden, generalnie MSO + przeglądarka. Myślisz, że ten procesor może się krztusić przy większych dokumentach? Zależy mi na płynnym działaniu systemu, to ma być komputer tylko do zastosować biurowych. Wiadomo, dużej wydajności nie oczekuję, ale irytować się też nie chcę. Zastanawiam się głównie nad wydajnością procesora, bo nie mam porównania - nigdy nie pracowałem na podobnym. Ludzie uruchamiają na tym jakieś gierki, ale trudno to raczej odnieść do pracy biurowej. 

Edytowane przez grzyms

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@Klaus, dzięki wielkie, poważnie się nad nimi zastanowię. Tak na pierwszy rzut oka mogę powiedzieć, że ciężko będzie złożyć coś taniej w podobnej wydajności. Tylko kwestia tego, czy taki G630 przykładowo będzie wystarczający do biura. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ew. używka SSD jak się trafi w miarę dobrej cenie i jeszcze na gwarancji. Mimo wszystko jak dużo się korzysta z przeglądarki i podstawowych pakietów to komfort pracy jest ważny. A SSD to zapewnia. Zwłaszcza po czasie i w starszych jednostkach. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi