Skocz do zawartości
Gość

Komputer 3ds max render CPU 8000-8500zł

Rekomendowane odpowiedzi

Zastosowanie komputera:
- grafika 3d, praca w środowisku AutoCAD, 3ds Max (silnik renderujący Vray CPU), obróbka filmu, filmy HD, fotografia - programy graficzne

Maksymalna kwota jaką dysponujesz: 
- 8000-8500zł

Kiedy zamierzasz kupić komputer?
- W lutym 2017

Których części potrzebujesz?:
- jednostka centralna

Czy będziesz podkręcać sprzęt?
- nie planuję podkręcać kompa.
Specjalne wymagania: 
- zestaw jak najbardziej cichy i nieprzegrzewający się
Czy posiadasz jakieś części z poprzedniego komputera?
- nie posiadam.
Własna propozycja zestawu: 

Procesor: 
IntelCore i7 6800k
Cena: 2061zł

Płyta główna:
Gigabyte GA-X99-SLI, X99, DDR4, SATA3, USB 3.0, ATX
Cena: 1029zł

Pamięć RAM
2szt. G.Skill Ripjaws V DDR4, 2x8GB, 3200MHz, CL16 (F4-3200C16D-16GVGB) 
Cena: 689złx2=1378zł

Karta graficzna:
Gigabyte GeForce GTX 1070 8gb GDDR5 (256 Bit) HDMI, DVI, 3xDP, BOX (426018336-3750) 
Cena: 1956zł

Dysk SSD:
Crucial MX300 275gb 
Cena: 439zł
lub
Dysk SSD GoodRam Iridium Pro 240GB (SSDPR-IRIDPRO-240)
Cena: 399zł

Dysk HDD:
WD Blue 1TB
Cena: 249zł

Zasilacz:
XFX Black Edition XTR 750W Modular
Cena: 549zł

Chłodzenie:
be quiet! Dark Rock PRO 3
Cena 369zł

Obudowa:
Corsair Carbide Series 200R CC-9011023-WW
Cena 269zł

Karta sieciowa bezprzewodowa:
TP-Link TL-WN751ND
Cena: 51zł

Nagrywarka:
ASUS DVD-/+RW SDRW-08D2S-U czarny
Cena: 119zł

Razem: 8429zł 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zdecyduj się - czy to ma być praca tylko na CPU ( w tytule piszesz render CPU a dajesz mocną kartę ) czy także albo tylko przez GPU .

W pierwszym przypadku - jak najmocniejsze CPU - I7 68xx czy nawet seria 69xx z 8 rdzeniami albo jakiś Xeon 6C/8c czy wyżej .

Jak to będzie rendering tylko przez CPU to mocna karta jest tutaj zbędna , lepiej tą kasę wydać na co innego , piszesz także że pracujesz / będziesz pracować w Autocadzie - tam lepiej przyda się Quadro niż normalny GTX .

A jak masz dobrej klasy monitor z dużą paletą kolorów lub takowy planujesz kupić to tym bardziej idź w kierunku Quadro .

A jak już koniecznie chcesz zostać przy GTX 1070 to bierz wersję od MSI albo Palita - są chłodniejsze i cichsze niż GB .

PSU o mocy 750W to przesada , niekręcony I7 6800K + GTX1070 nie wezmą nawet połowy tej mocy , tutaj starczy dobre 550 - np. XFX XTR czy cichszy Corsair RM550X 550W .

SSD bierz od Goodrama .

Jak nie będzie OC to BQ DR Pro 3 jest zbędne , do chłodzenia procka starczy SPC Spartan / Fera .

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zdecyduj się - czy to ma być praca tylko na CPU ( w tytule piszesz render CPU a dajesz mocną kartę ) czy także albo tylko przez GPU .

W pierwszym przypadku - jak najmocniejsze CPU - I7 68xx czy nawet seria 69xx z 8 rdzeniami albo jakiś Xeon 6C/8c czy wyżej .

Jak to będzie rendering tylko przez CPU to mocna karta jest tutaj zbędna , lepiej tą kasę wydać na co innego , piszesz także że pracujesz / będziesz pracować w Autocadzie - tam lepiej przyda się Quadro niż normalny GTX .

A jak masz dobrej klasy monitor z dużą paletą kolorów lub takowy planujesz kupić to tym bardziej idź w kierunku Quadro .

A jak już koniecznie chcesz zostać przy GTX 1070 to bierz wersję od MSI albo Palita - są chłodniejsze i cichsze niż GB .

PSU o mocy 750W to przesada , niekręcony I7 6800K + GTX1070 nie wezmą nawet połowy tej mocy , tutaj starczy dobre 550 - np. XFX XTR czy cichszy Corsair RM550X 550W .

SSD bierz od Goodrama .

Jak nie będzie OC to BQ DR Pro 3 jest zbędne , do chłodzenia procka starczy SPC Spartan / Fera .

Vray renderuje dzięki CPU, viewport 3ds maxa wykorzystuje kartę graficzną. Na razie nie planuję renderować na GPU. Wziąłem GTX 1070, bo chciałbym uniknąć zacinania się obiektów 3d podczas pracy z programem podczas m.in. obracania. W obecnej chwili na komputerze w pracy mam GTX 660 i przy większych projektach mieszkań (zajmuję się wizualizacją wnętrz mieszkań) projekty potrafią się przycinać. Myślałem, że ten GTX będzie w sam raz i wystarczy na kilka lat. Poza tym mam zamiar użytkować komputer w celach hobbystycznych - grafika 2d, filmy HD, obróka zdjęć. Pomyślałem, że w takim przypadku warto wziąć tą właśnie kartę. Nie znam za bardzo kart Quadro. Jaką byś polecał?

Co do procesora czy warto kręcić te procki? Nigdy tego nie robiłem i trochę wydaje się być to dla mnie niebezpieczne. Jaki zasilacz jeżeli mam go podkręcać?

Zasilacz i chłodzenie na pewno chcę dobrać odpowiednie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Pytanie co powoduje przycinki - karta , procek , ram , dysk czy co innego .

GTX660 to karta do gier , tam gdzie się liczy sucha moc obliczeniowa daje radę , gorzej jak moc obliczeniowa to nie wszystko .

Quadro ma dedykowane sterowniki i kilka innych ficzerów - w 3DS Maxie czy AC będzie sobie radzić lepiej niż analogiczny GTX .

Do tego wspomniana głębia kolorów , choć nie wiem czy obecna generacja GTX-ów nie ma poprawionej głębi w stosunku do Maxwella czy Keplera .

Procka warto kręcić , zawsze to wzrost wydajności , ceny I7 6900K porażają więc jedyna droga do wzrostu wydajności  to kręcenie serii 68xx .

Kwestia zasilacza i chłodzenia - przy braku OC to wystarczy to co napisałem wyżej .

Przy OC procka i karty warto sie zaopatrzyć w modele o mocy 650W + lepsze chłodzenie , SPC Grandis Macho albo TR Macho rev. B , ostatecznie zwykły BQ DR , wersja pro to już przesada .

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi