Gość Opublikowano 23 Stycznia 2017 Zgłoś Opublikowano 23 Stycznia 2017 Zastosowanie komputera:- grafika 3d, praca w środowisku AutoCAD, 3ds Max (silnik renderujący Vray CPU), obróbka filmu, filmy HD, fotografia - programy graficzneMaksymalna kwota jaką dysponujesz: - 8000-8500złKiedy zamierzasz kupić komputer?- W lutym 2017Których części potrzebujesz?:- jednostka centralnaCzy będziesz podkręcać sprzęt?- nie planuję podkręcać kompa.Specjalne wymagania: - zestaw jak najbardziej cichy i nieprzegrzewający sięCzy posiadasz jakieś części z poprzedniego komputera?- nie posiadam.Własna propozycja zestawu: Procesor: IntelCore i7 6800kCena: 2061złPłyta główna:Gigabyte GA-X99-SLI, X99, DDR4, SATA3, USB 3.0, ATXCena: 1029złPamięć RAM2szt. G.Skill Ripjaws V DDR4, 2x8GB, 3200MHz, CL16 (F4-3200C16D-16GVGB) Cena: 689złx2=1378złKarta graficzna:Gigabyte GeForce GTX 1070 8gb GDDR5 (256 Bit) HDMI, DVI, 3xDP, BOX (426018336-3750) Cena: 1956złDysk SSD:Crucial MX300 275gb Cena: 439złlubDysk SSD GoodRam Iridium Pro 240GB (SSDPR-IRIDPRO-240)Cena: 399złDysk HDD:WD Blue 1TBCena: 249złZasilacz:XFX Black Edition XTR 750W ModularCena: 549złChłodzenie:be quiet! Dark Rock PRO 3Cena 369złObudowa:Corsair Carbide Series 200R CC-9011023-WWCena 269złKarta sieciowa bezprzewodowa:TP-Link TL-WN751NDCena: 51złNagrywarka:ASUS DVD-/+RW SDRW-08D2S-U czarnyCena: 119złRazem: 8429zł Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
reyden Opublikowano 23 Stycznia 2017 Zgłoś Opublikowano 23 Stycznia 2017 Zdecyduj się - czy to ma być praca tylko na CPU ( w tytule piszesz render CPU a dajesz mocną kartę ) czy także albo tylko przez GPU . W pierwszym przypadku - jak najmocniejsze CPU - I7 68xx czy nawet seria 69xx z 8 rdzeniami albo jakiś Xeon 6C/8c czy wyżej . Jak to będzie rendering tylko przez CPU to mocna karta jest tutaj zbędna , lepiej tą kasę wydać na co innego , piszesz także że pracujesz / będziesz pracować w Autocadzie - tam lepiej przyda się Quadro niż normalny GTX . A jak masz dobrej klasy monitor z dużą paletą kolorów lub takowy planujesz kupić to tym bardziej idź w kierunku Quadro . A jak już koniecznie chcesz zostać przy GTX 1070 to bierz wersję od MSI albo Palita - są chłodniejsze i cichsze niż GB . PSU o mocy 750W to przesada , niekręcony I7 6800K + GTX1070 nie wezmą nawet połowy tej mocy , tutaj starczy dobre 550 - np. XFX XTR czy cichszy Corsair RM550X 550W . SSD bierz od Goodrama . Jak nie będzie OC to BQ DR Pro 3 jest zbędne , do chłodzenia procka starczy SPC Spartan / Fera . Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Opublikowano 23 Stycznia 2017 Zgłoś Opublikowano 23 Stycznia 2017 Zdecyduj się - czy to ma być praca tylko na CPU ( w tytule piszesz render CPU a dajesz mocną kartę ) czy także albo tylko przez GPU . W pierwszym przypadku - jak najmocniejsze CPU - I7 68xx czy nawet seria 69xx z 8 rdzeniami albo jakiś Xeon 6C/8c czy wyżej . Jak to będzie rendering tylko przez CPU to mocna karta jest tutaj zbędna , lepiej tą kasę wydać na co innego , piszesz także że pracujesz / będziesz pracować w Autocadzie - tam lepiej przyda się Quadro niż normalny GTX . A jak masz dobrej klasy monitor z dużą paletą kolorów lub takowy planujesz kupić to tym bardziej idź w kierunku Quadro . A jak już koniecznie chcesz zostać przy GTX 1070 to bierz wersję od MSI albo Palita - są chłodniejsze i cichsze niż GB . PSU o mocy 750W to przesada , niekręcony I7 6800K + GTX1070 nie wezmą nawet połowy tej mocy , tutaj starczy dobre 550 - np. XFX XTR czy cichszy Corsair RM550X 550W . SSD bierz od Goodrama . Jak nie będzie OC to BQ DR Pro 3 jest zbędne , do chłodzenia procka starczy SPC Spartan / Fera . Vray renderuje dzięki CPU, viewport 3ds maxa wykorzystuje kartę graficzną. Na razie nie planuję renderować na GPU. Wziąłem GTX 1070, bo chciałbym uniknąć zacinania się obiektów 3d podczas pracy z programem podczas m.in. obracania. W obecnej chwili na komputerze w pracy mam GTX 660 i przy większych projektach mieszkań (zajmuję się wizualizacją wnętrz mieszkań) projekty potrafią się przycinać. Myślałem, że ten GTX będzie w sam raz i wystarczy na kilka lat. Poza tym mam zamiar użytkować komputer w celach hobbystycznych - grafika 2d, filmy HD, obróka zdjęć. Pomyślałem, że w takim przypadku warto wziąć tą właśnie kartę. Nie znam za bardzo kart Quadro. Jaką byś polecał? Co do procesora czy warto kręcić te procki? Nigdy tego nie robiłem i trochę wydaje się być to dla mnie niebezpieczne. Jaki zasilacz jeżeli mam go podkręcać? Zasilacz i chłodzenie na pewno chcę dobrać odpowiednie. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
reyden Opublikowano 23 Stycznia 2017 Zgłoś Opublikowano 23 Stycznia 2017 Pytanie co powoduje przycinki - karta , procek , ram , dysk czy co innego . GTX660 to karta do gier , tam gdzie się liczy sucha moc obliczeniowa daje radę , gorzej jak moc obliczeniowa to nie wszystko . Quadro ma dedykowane sterowniki i kilka innych ficzerów - w 3DS Maxie czy AC będzie sobie radzić lepiej niż analogiczny GTX . Do tego wspomniana głębia kolorów , choć nie wiem czy obecna generacja GTX-ów nie ma poprawionej głębi w stosunku do Maxwella czy Keplera . Procka warto kręcić , zawsze to wzrost wydajności , ceny I7 6900K porażają więc jedyna droga do wzrostu wydajności to kręcenie serii 68xx . Kwestia zasilacza i chłodzenia - przy braku OC to wystarczy to co napisałem wyżej . Przy OC procka i karty warto sie zaopatrzyć w modele o mocy 650W + lepsze chłodzenie , SPC Grandis Macho albo TR Macho rev. B , ostatecznie zwykły BQ DR , wersja pro to już przesada . Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Opublikowano 23 Stycznia 2017 Zgłoś Opublikowano 23 Stycznia 2017 (edytowane) ta sieciówka to na starym pci zdaje się jest więc lipa szukaj na pci express albo taką płytę https://www.morele.net/plyta-glowna-asrock-x99-taichi-x99-quadddr4-2133-sata3-satae-m-2-raid-atx-950403/ Edytowane 23 Stycznia 2017 przez Gość Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...