macgor Opublikowano 4 Lutego 2017 Zgłoś Opublikowano 4 Lutego 2017 (edytowane) Witam Proszę o podpowiedź od znawców tematu bo od czytania mam już mętlik w głowie. Procesor i5 3570k aktualnie obsadzony na płycie asrock h67m-ge/ht, do kompletu GPU GTX 660, RAM 2x4GB, SSD i HDD. Nie mam w planach zmiany platformy, eweantualnie za jakiś czas wymiana i5 na i7. 1. Jaką płytą zastąpić Asrock'a by bezproblemowo udzwignęła i7 z okazjonalnym podkręcaniem ? 2. Czy jest sens kupować coś używanego na allegro w perspektywie przesiadki na i7 ? Edytowane 4 Lutego 2017 przez macgor Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Leon166 Opublikowano 4 Lutego 2017 Zgłoś Opublikowano 4 Lutego 2017 Mało sensowna jest zmiana płyty - lepszą opcją jest zmiana platformy. W twoim przypadku, w grę wchodziłyby płyty na z77, p67 lub z68. A te do dostania są tylko z drugiej ręki, na allegro itp. Ceny tych płyt do niskich nie należą. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
reyden Opublikowano 4 Lutego 2017 Zgłoś Opublikowano 4 Lutego 2017 Bez OC obecna płyta powinna dać radę z I7 . Co innego jak marzy ci się OC , patrząc na cenę wymaganych płyt to już lepiej przesiąść się na nową platformę . Pytanie do czego potrzebujesz I7 że chcesz go kupować ? W grach I7 nie będzie specjalnie lepszy niż 3570K Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
macgor Opublikowano 4 Lutego 2017 Zgłoś Opublikowano 4 Lutego 2017 Na aktualnej płycie nie mam możliwości OC dla CPU typu K a płyt pod to gniazdko coraz mniej na rynku. I7 to ewentualnie jak zacznie z jakiegoś powodu brakować mocy, może nie zabraknie i nie będę zmieniał. Czyli próbować sprzedać to co jest i wymieniać na coś nowszego ? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...