lekkigoryl Opublikowano 26 Lutego 2017 Zgłoś Opublikowano 26 Lutego 2017 (edytowane) Witam, na mój stary komputer przyszła wreszcie pora Phenom x2 3,2ghz (na poprzedniej płycie głównej asrock extreme 870G która padła pracował jako x4 kilka lat bez problemu) Płyta główna jakiś tani gigabyte, który niby ma funkcję odblokowania rdzeni, ale lipną sekcje zasilania, tak że nic nie trybi Ramy jeden 4gb Goodram play DDR3 i 2gb Geil Zasilacz Fractal Integra design 500W Dysk ssd goodram 128GB + hdd 320GB Chłodzenie fortis HE1225 Grafika HD6770 1gb Teraz mam parę pytań, prawdopodobnie zdecyduję się na G4560, chyba że przez ryzeny i5 zejdą sporo z ceny, nie wiem tylko czy zostać przy DDR3 czy przechodzić na DDR4, Zasilacz SSD i chłodzenie procka zostaje. Doradźcie jaką płytę główną i procka kupić, czy zostać przy DDR3, obudowę chciałem Modecom Mini cool, bo jest malutka, ale z tego co czytam ten fortis tam nie wejdzie więc wezmę jakiś budżetowy Zalman r1 czy Regnum RG1, chyba że znacie jakąś małą w którą zmieszczę to chłodzenie. Grafikę w budżecie zmieszczę chyba tylko GTX 1050TI Okazjonalnie pograłbym w jakieś nowe gierki, wiedzmina 3 itp, nie muszą być max detale. Ale komp głównie do neta, więc najlepiej cichy i energooszczędny :) Aha czy gdybym został przy DDR3 to fakt że nie pracują w dualu ograniczał będzie procesor ? Edytowane 26 Lutego 2017 przez lekkigoryl Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
barwniak Opublikowano 26 Lutego 2017 Zgłoś Opublikowano 26 Lutego 2017 W tym budżecie to G4560+B250+GTX1050Ti+2x8GB DDR4 2400. 1 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Klaus Opublikowano 26 Lutego 2017 Zgłoś Opublikowano 26 Lutego 2017 Oficjalnie to G4560 obsługuje DDR3L @1,35V. Nie mam pojęcia jakie mogą być skutki użycia ddr3. https://ark.intel.com/products/97143/Intel-Pentium-Processor-G4560-3M-Cache-3_50-GHz 1 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lekkigoryl Opublikowano 26 Lutego 2017 Zgłoś Opublikowano 26 Lutego 2017 Coś do zmiany z tej listy ? http://www.morele.net/inventory/info/ego6FB/ Wiem że są lepsze obudowy, ale to akurat wybór żony, miała byc biała i tyle. Do tego dołożę starego fortisa, powinno być cicho, i kiedyś drugą kość ramu, nie przeszkadza że jest 2400 a płyta obsługuje 2133 ? Najwięcej wątpliwości mam co do płyty głównej, jak macie lepszą propozycje za 50 zł więcej chętnie przeczytam Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
elderion Opublikowano 26 Lutego 2017 Zgłoś Opublikowano 26 Lutego 2017 (edytowane) Do twojej płyty potrzebujesz jeszcze dorzucić aktualizację biosu, lub brać taką płytę: https://www.morele.net/plyta-glowna-msi-b250m-pro-vh-b250-ddr4-vga-hdmi-matx-975957/ lub taką: https://www.morele.net/plyta-glowna-msi-b250m-pro-vd-b250-ddr4-dvi-d-vga-matx-975958/ W zależności od tego, czy wolisz mieć na płycie wyjście HDMI czy DVI. Każda z nich ma 2 sloty ram. *** edit. @down O, dobrze wiedzieć. Skoro tak, to chyba to rozwiązuje dylemat dorzucania 50zł do innej płyty.;) Edytowane 26 Lutego 2017 przez elderion Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Klaus Opublikowano 26 Lutego 2017 Zgłoś Opublikowano 26 Lutego 2017 Do twojej płyty potrzebujesz jeszcze dorzucić aktualizację biosu Nie musi, ta płyta obsługuje KL od pierwszego biosu. 1 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lekkigoryl Opublikowano 26 Lutego 2017 Zgłoś Opublikowano 26 Lutego 2017 Dzięki chyba taki zestaw zamówię, masa testów z tej konfiguracji na yt, i rezultaty mnie zadowalają, ostatnie pytanie, brać ram 8gb w jednej kości i jeden slot będzie na zaśkę, czy 2x4gb żeby pracowały w dualu ? duża różnica w wydajności ? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...