Skocz do zawartości
lekkigoryl

Odświeżenie PC - 1000-1500zł

Rekomendowane odpowiedzi

Witam, na mój stary komputer przyszła wreszcie pora

Phenom x2 3,2ghz (na poprzedniej płycie głównej asrock extreme 870G która padła pracował jako x4 kilka lat bez problemu)

Płyta główna jakiś tani gigabyte, który niby ma funkcję odblokowania rdzeni, ale lipną sekcje zasilania, tak że nic nie trybi

Ramy jeden 4gb Goodram play DDR3 i 2gb Geil

Zasilacz Fractal Integra design 500W

Dysk ssd goodram 128GB + hdd 320GB

Chłodzenie fortis HE1225

Grafika HD6770 1gb

Teraz mam parę pytań, prawdopodobnie zdecyduję się na G4560, chyba  że przez ryzeny i5 zejdą sporo z ceny, nie wiem tylko czy zostać przy DDR3 czy przechodzić na DDR4, Zasilacz SSD i chłodzenie procka zostaje. Doradźcie jaką płytę główną i procka kupić, czy zostać przy DDR3, obudowę chciałem Modecom Mini cool, bo jest malutka, ale z tego co czytam ten fortis tam nie wejdzie więc wezmę jakiś budżetowy Zalman r1 czy Regnum RG1, chyba że znacie jakąś małą w którą zmieszczę to chłodzenie. Grafikę w budżecie zmieszczę chyba tylko GTX 1050TI

Okazjonalnie pograłbym w jakieś nowe gierki, wiedzmina 3 itp, nie muszą być max detale. Ale komp głównie do neta, więc najlepiej cichy i energooszczędny :) Aha czy gdybym został przy DDR3 to fakt że nie pracują w dualu ograniczał będzie procesor ?

Edytowane przez lekkigoryl

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Coś do zmiany z tej listy ?

http://www.morele.net/inventory/info/ego6FB/

Wiem że są lepsze obudowy, ale to akurat wybór żony, miała byc biała i tyle. Do tego dołożę starego fortisa, powinno być cicho, i kiedyś drugą kość ramu, nie przeszkadza że jest 2400 a płyta obsługuje 2133 ? Najwięcej wątpliwości mam co do płyty głównej, jak macie lepszą propozycje za 50 zł więcej chętnie przeczytam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Do twojej płyty potrzebujesz jeszcze dorzucić aktualizację biosu, lub brać taką płytę:

https://www.morele.net/plyta-glowna-msi-b250m-pro-vh-b250-ddr4-vga-hdmi-matx-975957/

lub taką:

https://www.morele.net/plyta-glowna-msi-b250m-pro-vd-b250-ddr4-dvi-d-vga-matx-975958/

W zależności od tego, czy wolisz mieć na płycie wyjście HDMI czy DVI. Każda z nich ma 2 sloty ram.

edit.

@down

O, dobrze wiedzieć. Skoro tak, to chyba to rozwiązuje dylemat dorzucania 50zł do innej płyty.;)

Edytowane przez elderion

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi