Dares Opublikowano 14 Lipca 2003 Zgłoś Opublikowano 14 Lipca 2003 Dziś koleś poprosił mnie, żebym pomógł mu podłączyć grafę z tv-outem (MSI GF 4 MX-440- 8 xAGP) i telewizorem. Kupił kabel i zaczęło się. Podłączylismy kabel do wyłączonego kompa. Ok. Teraz telewizor (włączony). Koleś wkłada euro, a tu jak nie huknie, czuć specyficzny zapach... :D Sprawdzamy kabel...osmolony. No ładnie. Idziemy do kompa, nie odpala, tylko piszczy. Załatwiliśmy jakąś starą Rivę M64 i odpalił. Sprawdzamy kartę (MSI) i na drugiej stronie, w 2 miejscach widać ślady po spaleniu. Nie wiem czy to ma jakiś związek, ale w klatce kolesia w tym samym momencie siadła kablówka :D (może w skutek naszych działań ;) ). To pikuś bo zaraz przyjechał koleś z kablówki. Pozostał problem spalonej karty. Tzn. co mogło ją spalić i czy warto ją w ogóle reklamować? Czy mogła być to wina jakiegoś złego kabla? Sam u siebie, mam tak podłączony sprzęt i nie raz przy włączonym kompie, tv i.. nic. A tu taki zonk :D Dzięki za wszelkie porady. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BENO Opublikowano 14 Lipca 2003 Zgłoś Opublikowano 14 Lipca 2003 Sprawdż czy koleś ma zrobione "zerowanie" w gnizdku zasilającym komputer. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dzidzia Opublikowano 14 Lipca 2003 Zgłoś Opublikowano 14 Lipca 2003 Dziś koleś poprosił mnie, żebym pomógł mu podłączyć grafę z tv-outem (MSI GF 4 MX-440- 8 xAGP) i telewizorem. Kupił kabel i zaczęło się. Podłączylismy kabel do wyłączonego kompa. Ok. Teraz telewizor (włączony). Koleś wkłada euro, a tu jak nie huknie, czuć specyficzny zapach... :D Sprawdzamy kabel...osmolony. No ładnie. Idziemy do kompa, nie odpala, tylko piszczy. Załatwiliśmy jakąś starą Rivę M64 i odpalił. Sprawdzamy kartę (MSI) i na drugiej stronie, w 2 miejscach widać ślady po spaleniu. Nie wiem czy to ma jakiś związek, ale w klatce kolesia w tym samym momencie siadła kablówka :D (może w skutek naszych działań ;) ). To pikuś bo zaraz przyjechał koleś z kablówki. Pozostał problem spalonej karty. Tzn. co mogło ją spalić i czy warto ją w ogóle reklamować? Czy mogła być to wina jakiegoś złego kabla? Sam u siebie, mam tak podłączony sprzęt i nie raz przy włączonym kompie, tv i.. nic. A tu taki zonk :D Dzięki za wszelkie porady. Kumpel miał identyczną sytuację tyle że na GeForce 2 (i nie wysadził kablówki :) ) do tej pory nie wiem co się stało (wejście video nie działa mu juz w tv :twisted: ) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kaeres Opublikowano 14 Lipca 2003 Zgłoś Opublikowano 14 Lipca 2003 Musialo byc przebicie na obudowie z kompa. Nie mozliwoscia jest aby sie karta zjarala tylko od kabelka. No chyba, ze druga koncowka wychodzilaby z gniazdka 220V :D Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dares Opublikowano 14 Lipca 2003 Zgłoś Opublikowano 14 Lipca 2003 Kumpel miał identyczną sytuację tyle że na GeForce 2 (i nie wysadził kablówki :) ) do tej pory nie wiem co się stało (wejście video nie działa mu juz w tv :twisted: ) Mój kolega nie ma już ani wyjścia tv, ani karty graficznej, o kablówce nie wspomnę ;) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dares Opublikowano 14 Lipca 2003 Zgłoś Opublikowano 14 Lipca 2003 Musialo byc przebicie na obudowie z kompa. Nie mozliwoscia jest aby sie karta zjarala tylko od kabelka. No chyba, ze druga koncowka wychodzilaby z gniazdka 220V :D I w.y.j....ł.a nawet przy wyłączonym kompie?? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
japa Opublikowano 14 Lipca 2003 Zgłoś Opublikowano 14 Lipca 2003 Radzilbym sprawdzić instalację elektryczną w mieszkaniu. Kiedyś przez błąd w instalacji elektrycznej (faza na bolcu-instalacja wykonana przez zawodowego elektryka !!!) spaliłem płytę główną gdy podłączałem drukarkę do kompa - drukarka była podłączona do innego gniazda w pokoju niż komp. Czasem mogła być też duża różnica zer w poszczególnych gniazdkach co niestety zdarza się w blokach. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ghazi Opublikowano 14 Lipca 2003 Zgłoś Opublikowano 14 Lipca 2003 HAHAHAH! Jak ja podłaczam kamerę do TV-out to mam właczone OBA użądzenia. Nic się JESZCZE nie stało :P Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dares Opublikowano 14 Lipca 2003 Zgłoś Opublikowano 14 Lipca 2003 Radzilbym sprawdzić instalację elektryczną w mieszkaniu. Kiedyś przez błąd w instalacji elektrycznej (faza na bolcu-instalacja wykonana przez zawodowego elektryka !!!) spaliłem płytę główną gdy podłączałem drukarkę do kompa - drukarka była podłączona do innego gniazda w pokoju niż komp. Czasem mogła być też duża różnica zer w poszczególnych gniazdkach co niestety zdarza się w blokach. Koleś wspominał, że ma nową instalację w kuchni i łazience. W pokojach zostawił starą :) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
japa Opublikowano 14 Lipca 2003 Zgłoś Opublikowano 14 Lipca 2003 Przyczyną mogła być też różnica zer w kablu antenowym podłączonym do kablówki i zerem w mieszkaniu. Starsze TV miały na wejściu w głowicy galwaniczną separację co z pewnością uchroniłoby kartę przed spaleniem. Niestety jest już po ptakach.Kartę można spróbować oddać do reklamacji ale osobiście nie wierzę aby takową uznali, jeżeli widać ślady przepaleń na karcie.Na przyszłość radziłbym zaopatrzyć się w prostą separację galwaniczną do TV - chyba można jeszcze takie coś zdobyć w sklepach z częściami RTV (np. od TV Jowisz,Neptun 505)a przy okazji znika problem poziomych pasów na ekranie TV przy podłączaniu kompa z TV-out. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Opublikowano 14 Lipca 2003 Zgłoś Opublikowano 14 Lipca 2003 Czytając instrukcję karty graficznej można się dowiedzieć żeby nie podłączać w taki sposób. Dawno temu miałem podobną sytuację. Tylko że karta przetrwała a eurozłącze już nie. Od tamtej pory czytam instrukcje ;] Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wojtt Opublikowano 14 Lipca 2003 Zgłoś Opublikowano 14 Lipca 2003 Czytając instrukcję karty graficznej można się dowiedzieć żeby nie podłączać w taki sposób. Dawno temu miałem podobną sytuację. Tylko że karta przetrwała a eurozłącze już nie. Od tamtej pory czytam instrukcje ;]hmm... a w jaki sposob trzeba to robic :?: :?: :roll: :roll: Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
daFojtek Opublikowano 14 Lipca 2003 Zgłoś Opublikowano 14 Lipca 2003 Dziś koleś poprosił mnie, żebym pomógł mu podłączyć grafę z tv-outem (MSI GF 4 MX-440- 8 xAGP) i telewizorem. Kupił kabel i zaczęło się. Podłączylismy kabel do wyłączonego kompa. Ok. Teraz telewizor (włączony). Koleś wkłada euro, a tu jak nie huknie, czuć specyficzny zapach... :D Sprawdzamy kabel...osmolony. No ładnie. Idziemy do kompa, nie odpala, tylko piszczy. Załatwiliśmy jakąś starą Rivę M64 i odpalił. Sprawdzamy kartę (MSI) i na drugiej stronie, w 2 miejscach widać ślady po spaleniu. Nie wiem czy to ma jakiś związek, ale w klatce kolesia w tym samym momencie siadła kablówka :D (może w skutek naszych działań ;) ). To pikuś bo zaraz przyjechał koleś z kablówki. Pozostał problem spalonej karty. Tzn. co mogło ją spalić i czy warto ją w ogóle reklamować? Czy mogła być to wina jakiegoś złego kabla? Sam u siebie, mam tak podłączony sprzęt i nie raz przy włączonym kompie, tv i.. nic. A tu taki zonk :D Dzięki za wszelkie porady. no to sie nauczycie telewizor tez wylanczac :) , szczeze powiem ze sam tak kiedys zroblilem z GF 2MX 400 z tym ze karta po tym dzialala ale bez tv-out, a ukladzik odpowiadajacy za wyjscie tez sie ladnie przysmolil. zawiozlem karte do serwisu, przyjeli warunkowo :) niestety musialem czekac 2 misiace na nowa ale zawsze cos Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
daFojtek Opublikowano 14 Lipca 2003 Zgłoś Opublikowano 14 Lipca 2003 Czytając instrukcję karty graficznej można się dowiedzieć żeby nie podłączać w taki sposób. Dawno temu miałem podobną sytuację. Tylko że karta przetrwała a eurozłącze już nie. Od tamtej pory czytam instrukcje ;]hmm... a w jaki sposob trzeba to robic :?: :?: :roll: :roll:telewizor jak i komp powiniej byc wylaczony podczas podlanczania Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
szpak Opublikowano 14 Lipca 2003 Zgłoś Opublikowano 14 Lipca 2003 hmm ja ile mialem kart to zawsze z wyjsicem tv i nigdy mi sie nic nie dzialo a zawsze byl komp wlaczony a tv roznie ... no ale ja nie prze euro zlocze tylko s-video podlaczalem zawsze Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dario_t Opublikowano 14 Lipca 2003 Zgłoś Opublikowano 14 Lipca 2003 Ja podlaczalem przez Euro (wlaczony PC i TV) i do teraz mam sygnal czarno-bialy na euro :P Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DEFENCE Opublikowano 14 Lipca 2003 Zgłoś Opublikowano 14 Lipca 2003 Radzilbym sprawdzić instalację elektryczną w mieszkaniu. Kiedyś przez błąd w instalacji elektrycznej (faza na bolcu-instalacja wykonana przez zawodowego elektryka !!!) spaliłem płytę główną gdy podłączałem drukarkę do kompa - drukarka była podłączona do innego gniazda w pokoju niż komp. Czasem mogła być też duża różnica zer w poszczególnych gniazdkach co niestety zdarza się w blokach. Koleś wspominał, że ma nową instalację w kuchni i łazience. W pokojach zostawił starą :) to co teraz mu sie nudzi :) :) :wink: :D Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Opublikowano 14 Lipca 2003 Zgłoś Opublikowano 14 Lipca 2003 Czytając instrukcję karty graficznej można się dowiedzieć żeby nie podłączać w taki sposób. Dawno temu miałem podobną sytuację. Tylko że karta przetrwała a eurozłącze już nie. Od tamtej pory czytam instrukcje ;]hmm... a w jaki sposob trzeba to robic :?: :?: :roll: :roll:telewizor jak i komp powiniej byc wylaczony podczas podlanczaniaWłaśnie o to mi chodziło. Ja dla pewności jeszcze kable zasilające odłączam. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...