Skocz do zawartości
Xantiss

[Gry] Wymiana i5-2400 + mobo

Rekomendowane odpowiedzi

Siema,

Mam problem z podjęciem decyzji co do tego jak zrobić upgrade kompa.
Obecnie jadę na mobo Asusa P8P67LE (czyli tragiczna sekcja zasilania, płyta słaba do OC ogólnie), do tego i5-2400 i obecnie 16GB DDR 2133 CL 9 Geila. Grafa to GTX 970 MSI i ładnie się kreci.

Niestety proc nie domaga w BF 1 czy TW:Warhammer i grafa ostro się nudzi. Niestety z hajsem słabo w tym roku bo wesele/mieszkanie etc i raczej nie chcę wydawać tony kasy. Jak się okazało, że teraz DDRy 4 mają jakieś po<span style='color: red;'>[ciach&#33;]</span>e ceny i za 16 GB 3200 musiałbym dać z 700zł jak za swoje 16GB DDR3 dałem 320zł w promo to mnie szlak trafia. Po prostu szkoda mi się pozbywać tych DDR3 kupionych kilka miesięcy temu.

Jedyną opcją aby zostać na tych DDR 3 i mieć te 7-8 stów w kieszeni to kupno Broadwella (i7-5775c) i do tego mobo na z97. Niby skylake może działać na ddr3 z napięciem 1.5V ale Intel nie zaleca bo złe vodoo i się może psuć no i Broadwell na ddr3 >>> skylake na ddr3. Ogólnie broadwell w grach kładzie skylake i kaby lake:
https://www.purepc.pl/procesory/broadwe ... ?page=0,19 . No może nie kładzie totalnie kaby lake na łopatki ale ma świetną wydajność przy niskim TDP.

Niby platforma martwa ale styka na kolejne 5 lat do grania spokojnie i pociągnie 1070 (o ile będę wymieniał). Nie będzie mnie boleć brak M.2 jakby co. Są w ogóle jakieś inne opcje? Intel i tak zmienia podstawki jak po<span style='color: red;'>[ciach&#33;]</span>y. Mógłbym kupić Skylake ale musiałbym dodatkowo wydać tonę hajsu na dobre mobo + lepsze chłodzenie i ddr4. Wole dołożyć do Scorpio ;). Co prawda ja sam nie słyszałem o jakichś przypadkach uszkodzenia cpu przez ddr3 i zbyt wysokie napięcie. Sporo serwisów zarzucało ściemę bo intelowi zależało na tym aby ludki brali ddr4 i zmieniali całą platformę. Na 1.65 to ok ale na 1.5 miałbym się palić kontroler pamięci? Nawet Skylake na tych wolniejszych ddr4 dostaje w dupe od broadwella z jego eDramem i ddr3:

Kolejną opcją jest kupno Haswella np 4790K i jakiegoś mobo pod niego ale... Broadwell ma lepszą wydajność a wymiana Haswella na kaby-lake później to mało opłacalny biznes. Nowe proce chyba na nowej podstawce będa śmiegać o ile pamiętam (kaby lake-x i skylake-x).
Ryzen niestety odpada.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

O SLX/KLX to możesz zapomnieć - to nic innego jak kolejna wersja X99 , chipset X299 i nowy socket a do tego ceny z kosmosu - płyt szczególnie , tyle że to segment HEDT .

Normalny SL/KL będzie jeszcze trochę czasu , do tego Coffe Lake i nieszczęsne 10 nm Canon Lake - wszystkie teoretycznie mają być na ten sam socket .

Brodek to faktycznie niezła opcja , szkoda że Intel o niej zapomniał - w sumie obecnie chyba najlepsza jak nie masz kasy na całkowitą wymianę platformy .

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wszystko rozbija się o to, że Broadwell na ddr3 jest szybszy od skylake, do tego wybór płyt do skylake na ddr3 jest taki se(ale nie najgorszy) no i nigdy nie wiadomo jak to z tym degradowaniem kontrolera pamięci podczas używania ddr 3 1.5V zamiast DDR 3L na 1.35V.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi