Robert_o Opublikowano 7 Czerwca 2017 Zgłoś Opublikowano 7 Czerwca 2017 Prosiłbym o pomoc w wyborze komponentów do komputera umożliwiającego przyszłą rozbudowę na lepsze podzespoły. Generalnie najważniejszym pytaniem jest czy warto juz inwestować w płyte na podstawce AM4 pod nowe procesory AMD i tej linii sie trzymać w przyszłości czy jeszcze iść podstawką pod procesory intela kupując I5 7600? Chciałbym też poznać jakich płyt głównych sie trzymać a d jakich uciekać jako juz przestarzałych? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Polska12345 Opublikowano 7 Czerwca 2017 Zgłoś Opublikowano 7 Czerwca 2017 http://www.morele.net/inventory/info/a4IRDX/ wywal gtx 1070 Buda na rg2 Zasilacz też tańszy znajdziesz Ewentualnie ram 1x8gb/2x4,gb minimum 2666 (możesz też podkręcić) Wysłane z mojego HUAWEI VNS-L21 przy użyciu Tapatalka Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
neoHannibal Opublikowano 7 Czerwca 2017 Zgłoś Opublikowano 7 Czerwca 2017 (edytowane) Generalnie zdania na tym forum są podzielone na temat Ryzen 5 1600 vs i5. Moja osobista opinia jest taka, że AM4 jest bardziej przyszłościową platformą niż Socket 1151 ze względu na to, że na AM4 już teraz mamy 8c / 16t, a u Intela to może zobaczymy 6c / 12t i to nie wiadomo jeszcze w jakiej cenie. Poza tym platforma AMD Ryzen oferuje więcej lini PCIe, i tu niech mnie ktoś poprawi jeśli się mylę, ale na platformie opartej na Z270 jest 16 lini PCIe 3.0 z CPU do GPU i dodatkowo 24 linie PCIe są podłączone do chipsetu ale multiplexowane przez DMI 3.0 do 4 lini PCIe 3.0, które idą do procesora, czyli procek obsługuje w sumie 20 linii PCIe 3.0. Natomiast Ryzen obsługuje 24 linie PCIe 3.0. Do intela można więcej podpiąć do chipsetu temu mamy na płytach głównych opartych na Z270 nawet 3 porty M.2, ale jeśli pracują jednocześnie to niestety szybkość jest ograniczona przez te 4 linie PCIe 3.0, które są multipleksowane przez DMI i idą z chipsetu do CPU. Edytowane 7 Czerwca 2017 przez neoHannibal Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...