Skocz do zawartości
Darkling63

Komputer do 5200 zł

Rekomendowane odpowiedzi

Hej!

Od jakiegoś czasu mam zamiar złożyć komputer do gier. Mój budżet to maksymalnie 5200 zł, gram w rozdzielczości FHD. W oparciu o opinie i porady użytkowników innych forów stworzyłem coś takiego - https://www.morele.net/inventory/info/b9pEzp/ aczkolwiek nie jestem do końca przekonany co do płyty głównej i RAMU. Co sądzicie o tym zestawie? A może w tym budżecie potraficie stworzyć lepszy koszyk? Za wszystkie opinie, konfiguracje itp będę bardzo wdzięczny.

PS. Zestaw planuję zrobić na Intelu, aczkolwiek koszyki na Ryzenie również są mile widziane.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

W tym budżecie lepszy koszyk to tylko ten oparty o platformę AM4 i Ryzeny z 6+ rdzeniami , w wymagających grach mogą się one przydać .

Za nieco więcej niż byś zapłacił za tego I7 masz Ryzena 7 1700 z 8 rdzeniami .

Ew. jak trochę dołożysz to zamiast zwykłego 7700 można brać wersję K - na starcie ma sporo wyższe zegary , w turbo dobija do 4.5 Ghz .

Albo czekać aż pojawi się seria 8xxx od Intela , może być ciekawe - konsumienckie 6 rdzeni i niezła wydajność jednego wątku jak to u Intela bywa .

W obrębie obecnego budżetu można też podpmieniać niektóre podzespoły na inne np. SSD czy zasilacz .

Z SSD masz kilka dysków na kościach 3D TLC o niemal podobnej wydajności co kości MLC - A-Data SU800 , Crucial MX300 czy sprawdzony Samsung 850 EVO , w dodatku masz nieco więcej miejsca - największa róznica to przy MX300 - oferuje 35 GB więcej .

Co do zasilacza - alternatywnie zamiast EVGA można brać nieco droższego Corsaira RM550X - bardzo cichy i dobry zasilacz , jeden z cichszych na rynku .

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

reyden, ale jeśli wezmę i7 7700k będę musiał dopłacić do płyty głównej i o wiele lepszego chłodzenia, a to już wyjdzie zdecydowanie ponad budżet, poza tym przez gluta i tak nie wiadomo, czy nie będę kłopotał się z wysokimi temperaturami. Myślałem bardziej nad pójściem w 6700K, które kosztuje tyle samo co 7700 bez OC i dopłacie do płyty z chipsetem Z. Co o tym sądzisz?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

6700K też może być , także ma wysokie zegary , dopłacanie do płyty na Zx70 jest średnio sensowne , procki są dosyć mocno wyżyłowane na starcie i kręcą się raczej średnio , w dodatku po  OC zyskasz tylko kilka klatek .

Lepsze wyjście to 6700K/7700k + płyta na Bx50 i ramy 2 133 mhz / 2 400 mhz .

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi