Skocz do zawartości
KojusS

Komputer do gier

Rekomendowane odpowiedzi

Dobry Wieczór.
Chciałbym kupić komputer do gier

Budżet: max 4300
Co chcę kupić: całą skrzynkę, ale chciałbym dysk ssd powiedzmy min. 200gb , jeśli warto i zmieszczę się w cenniku
Posiadane podzespoły: Telewizor(monitor) Philips 32PFL3404/12 i ustawiona rozdzielczość 1920x1080
Zastosowanie: gry
Data zakupu: w tym tygodniu, ewentualnie w przyszłym
Nie znam się na podkręcaniu,więc raczej nie wchodzi to w grę. 

Bez systemu
Kość ramu może być jedna sztuka 8gb, zawsze mogę sobie dokupić później, Dysk HDD myślę,że 1TB powinien starczyć. Prosiłbym o ewentualnie wybranie lepszego procesora,a troszkę słabszej grafiki(CHYBA lepiej duża pojemność,a mała szybkość/taktowanie,ale nie wiem),tak bym najchętniej za parę lat musiał tylko wymienić kartę graficzną(+ ew kośc ramu dodać),a procka i resztę zostawić w spokoju. 6 lat temu kupiłem komputer za 3.2k zł i starczył mi do gier do tego roku:)
Proszę o pomoc, niestety jestem laikiem w kwestii kupowania komputera.
Pozdrawiam i z góry dziękuję za pomoc 

Myslałem nad tymi zestawami smile.png

Takie głupie pytanie,ale czy nie potrzebuję przypadkiem karty sieciowej ? biggrin.png

myślałem o czymś takim,ale to znacząco przewyższa zaplanowany budżet. Zapewne może być też tak,że za tę kwotę Państwo ułozą lepszy komputer:P 

b402l15lpy84_t.jpg

Ewentualnie po rezygnacji z paru elementów wyszło mi :

Rezygnacja z chłodzenia - aktualnie nie potrzebne,ponieważ nie znam się na podkręcaniu,czytałem baardzo pobieżnie o podkręcaniu z płyty głównej,może do tego nie potrzebne dodatkowe chłodzenie. Ewentualnie nie będę aktualnie podkręcał,a zajmę się tym później po wmontowaniu już dodatkowego chłodzenia. Slabszy(wolniejszy) ram, 1tb danych,ktory powinien mi w zupelnosci starczyc(aktualnie mam tyle i nie narzekam:) ), no i słabsza graficzna sad.png

ky2kxhcihpfn_t.jpg

co Panowie sądzą o tych wyborach ? w najgorszym wypadku wydam więcej(około budżetu tego 1 zdjęcia-5koła), ale tylko jeśli na prawdę warto i bardzo niechętnie to zrobię,bo to mnóstwo pieniążków, gdzie 5 lat temu wydałem 3.2koła i świetnie się spisał komputer. ale ceny wtedy miałem praktycznie hurtowe:(

wybrałem jednak 8600k i raczej jej się będę trzymał,ponieważ może jednak być bardziej przyszłościowa niż 8400. Chyba,że sądzą Panowie,że aktualnie półtorej ceny 8400 jest niewarte 8600k,to wrócę do wyboru 8400 + dobra grafa. wiem,ze jestem niezdecydowany i ciezko mnie przekonac:P

ew. 

7vdbdtrfv8a6_t.jpg  ale bez karty sieciowej 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ram do 4 liter .

Szukaj ramów 3 000 mhz CL15 , najlepiej na Samsungach B-Die , są dosyć dobre i nieźle się kręcą, ew. 3 200 mhz CL14 .

8600K jest bez chłodzenia , które tak czy siak trzeba kupić - Spartan może być na początek choć do OC przydało by się coś lepszego .

Opcjonalnie I5 8400 - nadal 6 rdzeni i masz dołączone chłodzenie , do tego procek sporo tańszy , wydajnościowo nie wiele gorszy niż 8600K@Stock , tyle że ma zablokowane OC .

Do tego GTX1060 6GB , chyba że starszy na GTX1070 /

BTW. Kartę sieciową masz wbudowaną w płytę .

Edytowane przez reyden

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Czemu gorsze? Jednak nie doloze pieniazkow, nie moge:( ew. po swietach cos dokupie.

Ram 8gb w 2 kosciach to dla mnie za malo i strata kosci troche :(

Graficzna wolalbym 8gb,niz 6gb, wiem,ze 6gb lepsze ma taktowanie,ale wolalbym jednak 8gb.

Zasilacz- nie znam sie to sie nie wypowiem,wybralem jeden z tanszych(NIE najtanszy)

Myslalem o tych 3 zestawach.

3 zestaw dokupie jakos przed/po swietach bozonarodzeniowych

1 i 2 zestaw roznia sie tylko ramem,nie wiem czy warto doplacic te 20zl wiecej za inna nazwe ramu (LPX zamiast LED)

7zsmpu1azrqw_t.jpg

ew. z tym ramem :

+ po Bozym Narodzeniu

vd049sxk42wt_t.jpg

SilentiumPC Regnum RG2W (Pure Black, okno) z tą obudową :)  ( o ile wsio sie zmiesci lacznie z zestawem 3 po swietach bozonarodzeniowych)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam,moglby ktos na szybko odpisac 

czy

bo nie wiem? :(

Gigabyte nie ma esc. na stanie niestety,trzeba by czekac z tyg,moze 2 :(

Edytowane przez KojusS

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi