Freud95 Opublikowano 26 Grudnia 2017 Zgłoś Opublikowano 26 Grudnia 2017 Witam serdecznie. Jako student architektury mam wieczny problem z za małą ilością mocy obliczeniowej przy renderowaniu wizualizacji w 3DS Max, ale zdecydowałem się złożyć domowy "klaster obliczeniowy" i tu pojawiło się pytanie. Czy lepiej za te pieniądze zainwestować w podzespoły dedykowane serwerom, czy zwykłe desktopowe komponenty wystarczą? Przy serwerze myślałem o użyciu: procesor: Intel Xeon E3-1220v6 płyta: Asus P10S-X RAM: Kinkston DDR4 16GB x 4 Przy desktopowej konfiguracji: procesor: AMD FX4320 płyta: Asus M5A78L-M PLUS RAM: GoodRam DDR3 8GB x4 i taki zestaw razy 2 Cenowo mniej więcej wychodzi, że za cenę jednego "serwera" mogę kupić 2 komputery stacjonarne. Pytanie co lepiej wybrać? Czy któreś rozwiązanie jest zdecydowanie lepsze, czy to kwestia tylko i wyłącznie tego ile mam miejsca w domu? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Opublikowano 26 Grudnia 2017 Zgłoś Opublikowano 26 Grudnia 2017 fx to juz pomyłka Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
reyden Opublikowano 26 Grudnia 2017 Zgłoś Opublikowano 26 Grudnia 2017 Nie wklejaj sformatowanego tekstu . FX to pomyłka tak jak mówi tesel . Xeon 4C to też średni pomysł , jak chcesz koniecznie sprzęt serwerowy to szukaj procka z 4C/8T albo nawet 6C/12T lub wiecej . Choć przy S1151 bez pójścia w Coffe Lake można zapomnieć o 6C czy więcej . Na twoim miejscu brał bym I5 8400 + płyta na Z370 + odpowiednia ilość ramu , ew. jak obawiasz się o brak mocy to I7 8700 . Jak masz czas to proponuję poczekać aż minie okreś swiąteczno-noworoczny , ceny spadną i pojawią się płyty na tańszych chipsetach serii H lub B dla I5/I7 8xxx . A jak chcesz korzystać z rozwiązań AMD to idź w kierunku Ryzena 8C/16T np. model 1700 . Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość tesel Opublikowano 26 Grudnia 2017 Zgłoś Opublikowano 26 Grudnia 2017 fx to juz pomyłka moznaby Pamięć Crucial UDIMM DDR4, 2x16GB, 2133MHz, CL15 (CT2K16G4DFD8213) [x 2 szt.] 1275,94 zł x 2 Procesor AMD Ryzen 7 1700X 3.4GHz, 16MB, BOX (YD170XBCAEWOF) 1329,00 zł Płyta główna MSI X370 SLI PLUS (7A33-003R) 539,00 zł Chłodzenie CPU Scythe Mugen 5 Rev.B (SCMG-5100) 209,00 zł Wartość koszyka: 4628,88 zł Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Freud95 Opublikowano 26 Grudnia 2017 Zgłoś Opublikowano 26 Grudnia 2017 Dzięki wielkie za odpowiedzi. Dane sprzętowe są trochę wyssane z palca, bo chodziło mi o samą kwestię sprzęt serwerowy vs. domowy. W przyszłości rozważam zwiększanie mocy obliczeniowej, poprzez dodawanie kolejnych jednostek, dlatego chodzi mi raczej o to, czy jest jakaś zasada, że sprzęt serwerowy jest np. z definicji wyższej klasy i bardziej żywotny. Nie ukrywam, że łatwiej/taniej jest dokupywać tańsze jednostki, niż jednostki wyższej klasy, jednak pytanie, czy jednostki domowe wytrzymają pracowanie jako maszyna obliczeniowa przez np. 3-4 lata, czy po 2 wyzioną ducha ze względu na mało oszczędne traktowanie? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość tesel Opublikowano 26 Grudnia 2017 Zgłoś Opublikowano 26 Grudnia 2017 a nie renderujesz na kartach graficznych? porzadny sprzet serwerowy to inna kasa to co zaproponowałes to to samo co konsumenckie rzeczy a czy padnie to tego nikt nie wie Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Freud Opublikowano 26 Grudnia 2017 Zgłoś Opublikowano 26 Grudnia 2017 Renderuje się albo cpu albo gpu, zależnie od silnika. Corona np renderuje z wykorzystaniem cpu Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...