Skocz do zawartości
Filip1512

Nowy chipset, opłacalność upgrade, zmiana platformy

Rekomendowane odpowiedzi

Hej,
z góry przepraszam jeśli umieściłem temat w złym dziale, ale pytania są ze sobą powiązane i nie potrafiłem lepiej dopasować odpowiedniego działu.
Do rzeczy, obecnie posiadam taki PC:

MOBO: Gigabyte Z97X-Gaming 3
CPU: Intel Core i5-4690k 4.4GHz @ 1.3v
CPU Cooler: SilentiumPC Fortis 3 HE1425 v2
PSU: XFX TS550W
GPU: GTX 1070 MSI Gaming X
RAM: HyperX Savage 2x4GB 2400MHz DDR3 CL11
HDD: WD Blue 1TB
SSD: Transcend SSD370 128GB
Napęd: Samsung SH-224FB
Obudowa: SilentiumPC Gladius M35

Display #1: BenQ GL2460HM

Mouse: Razer DeathAdder Chroma
Keyboard: Razer DeathStalker Chroma
Mouse Pad: Razer Goliathus Control Gaming Large
Headphones: HyperX Cloud I Black

I cały czas mam dylemat dotyczący tego czy opłaca się zrobić upgrade CPU i RAM ( -> 4790k lub 5775c / -> 2x8GB) czy inwestować w całkiem nową platformę.
Z370 jest o tyle dobre, że ma kawowe jezioro (Coffee Lake), ale z kolei znowu jest glut (ile można?). Z tego co również wyczytałem, to ten Chipset raczej ma takie prognozy, że szybko się zestarzeje i niedługo można się spodziewać jeszcze nowszych Chipsetów.
Mi obecnie brakuje trochę wydajności w moim PC (R/W, pojemność RAM), tylko czy upgrade dosyć "starej" platformy ma obecnie sens? Czy może lepiej poczekać na "stage-2" Coffee Lake'a? Bo do tego dochodzi jeszcze obecnie bardzo wysoka cena RAMu (1000zł za DDR4 2x8GB?!).
Swoją drogą, ile wart jest zestaw MOBO+CPU+RAM (mój) obecnie gdybym chciał go sprzedać?
Pozdro :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

5775C mało się grzeje bez OC a powera ma ... tylko cena "ostra" - niestety :(

Przy OCCT bez AVX mam max.  62 [°C] przy 3.7 all core i 1 wentylu na Noctua poniżej 1000 rpm ;)

Mam najczęściej na 3.7 i jest to wydajność 4790K na okolicach 4.3 może i niekiedy wyżej w grach ! ( w zależności od gry oczywiście ) ; w miarę rozsądnie można wrzucić >4790K i podkręcić w zależności od sampla ( tyle , że niektóre powyżej 4.4 już mają kłopoty ! trzeba "spore" napięcia = temperatury) ...

Ew. można kupić Ryzena 5 1600 z Mobo i ramem.. ja "poszedłem" w 5775C , bo jeszcze dobrze spyliłem 4790K i miałem 16 GB ram-u.

W Z97X-Gaming 3 masz przecież 4 sloty ramu ! Nie ma Quad channel , ale możesz dołożyć kolejne 2x4 GB !

Edytowane przez Phill76

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi