Filip1512 Opublikowano 29 Grudnia 2017 Zgłoś Opublikowano 29 Grudnia 2017 Hej, z góry przepraszam jeśli umieściłem temat w złym dziale, ale pytania są ze sobą powiązane i nie potrafiłem lepiej dopasować odpowiedniego działu. Do rzeczy, obecnie posiadam taki PC: MOBO: Gigabyte Z97X-Gaming 3 CPU: Intel Core i5-4690k 4.4GHz @ 1.3v CPU Cooler: SilentiumPC Fortis 3 HE1425 v2 PSU: XFX TS550W GPU: GTX 1070 MSI Gaming X RAM: HyperX Savage 2x4GB 2400MHz DDR3 CL11 HDD: WD Blue 1TB SSD: Transcend SSD370 128GB Napęd: Samsung SH-224FB Obudowa: SilentiumPC Gladius M35 Display #1: BenQ GL2460HM Mouse: Razer DeathAdder Chroma Keyboard: Razer DeathStalker Chroma Mouse Pad: Razer Goliathus Control Gaming Large Headphones: HyperX Cloud I Black I cały czas mam dylemat dotyczący tego czy opłaca się zrobić upgrade CPU i RAM ( -> 4790k lub 5775c / -> 2x8GB) czy inwestować w całkiem nową platformę. Z370 jest o tyle dobre, że ma kawowe jezioro (Coffee Lake), ale z kolei znowu jest glut (ile można?). Z tego co również wyczytałem, to ten Chipset raczej ma takie prognozy, że szybko się zestarzeje i niedługo można się spodziewać jeszcze nowszych Chipsetów. Mi obecnie brakuje trochę wydajności w moim PC (R/W, pojemność RAM), tylko czy upgrade dosyć "starej" platformy ma obecnie sens? Czy może lepiej poczekać na "stage-2" Coffee Lake'a? Bo do tego dochodzi jeszcze obecnie bardzo wysoka cena RAMu (1000zł za DDR4 2x8GB?!). Swoją drogą, ile wart jest zestaw MOBO+CPU+RAM (mój) obecnie gdybym chciał go sprzedać? Pozdro :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TheStachu12 Opublikowano 29 Grudnia 2017 Zgłoś Opublikowano 29 Grudnia 2017 Najlepiej według mnie dokupić RAM ten sam jaki masz,sprzedać procka i kupić 5775c i go zeskalpować. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Filip1512 Opublikowano 29 Grudnia 2017 Zgłoś Opublikowano 29 Grudnia 2017 Nie mam Quad Channelu, więc w grę wchodzi tylko wymiana na 2x8GB, a skalpować nie chcę, bo to zawsze jest ryzyko... Wolę sam OC. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Phill76 Opublikowano 29 Grudnia 2017 Zgłoś Opublikowano 29 Grudnia 2017 (edytowane) 5775C mało się grzeje bez OC a powera ma ... tylko cena "ostra" - niestety :( Przy OCCT bez AVX mam max. 62 [°C] przy 3.7 all core i 1 wentylu na Noctua poniżej 1000 rpm ;) Mam najczęściej na 3.7 i jest to wydajność 4790K na okolicach 4.3 może i niekiedy wyżej w grach ! ( w zależności od gry oczywiście ) ; w miarę rozsądnie można wrzucić >4790K i podkręcić w zależności od sampla ( tyle , że niektóre powyżej 4.4 już mają kłopoty ! trzeba "spore" napięcia = temperatury) ... Ew. można kupić Ryzena 5 1600 z Mobo i ramem.. ja "poszedłem" w 5775C , bo jeszcze dobrze spyliłem 4790K i miałem 16 GB ram-u. W Z97X-Gaming 3 masz przecież 4 sloty ramu ! Nie ma Quad channel , ale możesz dołożyć kolejne 2x4 GB ! Edytowane 29 Grudnia 2017 przez Phill76 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Szawel Opublikowano 29 Grudnia 2017 Zgłoś Opublikowano 29 Grudnia 2017 Jak gdzieś znajdziesz używanego Broda w dobrej cenie to ma sens. Niestety to dość rzadki proc na rynku wtórnym. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...