Skocz do zawartości
Zaloguj się, aby obserwować  
Owca_Pc

Problem z ponownym uruchomieniem komputera

Polecane posty

Witam wszystkich!
Mam nietypowy problem, otóż po wybraniu opcji ,,Uruchom Ponownie’’ z menu start komputer wyłącza się po czym wstaje na kilka sekund do momentu testów POST i znowu się wyłącza. Po tym wyłączeniu uruchamia się sam po raz kolejny już normalnie i dalej działa bez żadnych problemów. Problem nie występuje, kiedy wybiorę opcję „zamknij’’ i ręcznie uruchomię komputer. Również przy włączaniu komputera  działa on normalnie.

Moja konfiguracja:
Proc: Intel Core i3 8100 @3,6 ghz
Płyta: Asrock z370 Killer SLI
Pamięć: Corsair 8GB 3000MHz Vengeance LPX Red CL15 (2x4GB) CMK8GX4M2B3000C15R
Dysk SSD (systemowy): Crucial MX300 275GB SATA3 (CT275MX300SSD1)
HDD: Seagate 1TB, SATAIII, 7200RPM, 64MB cache (ST1000DM003)
Karta Graficzna: Palit GeForce 1050Ti 4Gb
Zasilacz: Seasonic Focus Plus Gold 650W
System: Windows 10 Enterprise trial (zostało jeszcze jakieś 50 dni)

Podejrzewam kilku winowajców:

1) System- wydaje mi się, że problem powstał w momencie zainstalowania którejś z aktualizacji WIN 10. Tutaj w celu ustalenia tego na 100% pomógłby format, ale z tym zamierzam się wstrzymać do czasu kupna WIN 10 Home/Pro. Początkowo zamierzałem kupić Home Box z uwagi, że za jakiś czas planuję upgrade, a nie chce mi się wydzwaniać na infolinię, za każdym razem, kiedy wstawię do kompa coś nowego. Po namyśle stwierdzam jednak, że sumie to mógłbym teraz kupić jakiegoś OEMa z allegro i sprawdzić jak będzie na świeżym systemie. Do niedouczonych w temacie powiem tylko, że zgodnie z prawem unijnym nabywca licencji, czy to OEM czy BOX może nią dowolnie obracać, więc darujcie sobie opowiadanie bzdur o policji. Odsprzedaż licencji OEM nie jest w świetle prawa polskiego i prawa unijnego (które ma charakter norm ius cogens, tj. jest nadrzędne wobec śmiesznych licencji M$) kradzieżą programu komputerowego. Więc proszę nie wciskać mi bullshitu Microsoftu.

2) Pamięci- niestety drugi z bardzo prawdopodobnych winowajców. Wydaje mi się, że problem może powodować ich działanie w trybie profilu XMP 3000 Mhz. Zauważyłem też, że ustawienie tego profilu powoduje m.in. obniżenie taktowania procesora do 3580 Mhz. Na defaultowych ustawieniach procesor pracuje, z tego co pamiętam, z częstotliwością ok. 3604 Mhz. Problem z pamięciami jest tym bardziej prawdopodobny, że w internecie jest pełno tematów z nimi związanych. Gdybym je wcześniej przeczytał, to więcej bym tego dziadostwa od Corsaira nie kupił.

3) Wyłączanie komputera z gniazdka- powód prozaiczny, ale jak czytałem może powodować takie problemy. Otóż, kiedy wychodzę z domu odłączam listwę z gniazdka, bo nie chcę, żeby bezsensownie świeciły się podłączone do niej lampki na choinkę :D. Podobno powoduje to rozładowanie kondensatorów, czy coś ale nie za bardzo się na tym znam :D.

Wykluczam kartę graficzną, bo problem występował już w momencie, kiedy siedziałem na integrze.

Wieczorem dorzucę jakieś screeny z biosu i CpuZ. Pobawię się też z ustawieniami pamięci i bootowania i zobaczę czy to coś pomoże.

Jeżeli ktoś ma jakieś pomysły co z tym zrobić to chętnie posłucham.

Edytowano przez Owca_Pc

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

Bądź aktywny! Zaloguj się lub utwórz konto

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Utwórz konto

Zarejestruj nowe konto, to proste!

Zarejestruj nowe konto

Zaloguj się

Posiadasz własne konto? Użyj go!

Zaloguj się
Zaloguj się, aby obserwować  

Aktualności

Artykuły



×

Ważne informacje

Umieściliśmy pliki cookie na Twoim urządzeniu, aby pomóc Ci ulepszyć tę witrynę. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym razie zakładamy, że możesz kontynuować.