Gość OutsiderMax Opublikowano 5 Lutego 2018 Zgłoś Opublikowano 5 Lutego 2018 Witam! Szykuję się do wymiany procesora w komputerze do grania. Celuję w stałe niczym nie zachwiane 60kl/s przy very high w 1080p I chciałbym mieć wolne zasoby na choćby chrome na drugim monitorze a najlepiej jak bym mógł wszystko nagrywać. Mój obecny zestaw to: Procesor: I5-6400 Płyta główna: h110 jakaś najprostrza od msi. Ram: 16gb 2133 cl 15 GPU GeForce 1060 6GB msi Zasilacz: no name 500v Dysk systemowy: samsung 850 evo 250GB Pozostałe dyski 1x1tb 1x2tb Obecny procesor nie daje rady. Szukam czegoś innego, na oku mam: Ryzen 5 1600 + płyta główna i wtedy podkręcić go do 3,9 albo jak pozwoli do 4,0 tak żeby chłodzenie fabryczne dało radę. Drugi pomysł to i5 6600k + chłodzenie, żeby go podkręcić będę niestety potrzebował nowej płyty głównej i najprawdopodobniej zasilacza bo on potrzebuje więcej prądu ale podobno można go do 4,5 GHz kręcić. Ostatni pomysł to i5 8400 ale tutaj też musiałbym dokupić chłodzenie, że już nie wspomnę o płycie głównej i wychodzę po za górna granice budżetu. Nie potrafię podjąć samodzielnie decyzji, nigdy nie krecilem procesorów ale jestem gotów spróbować. Przeglądałem różnego rodzaju porównania i wychodzi z tego że czy wybiorę 6600k czy 8400 dostanę przyrost mocy o około 30%. Ryzen 5 1600 w grach podobno wypada gorzej niż 6400 co jest dziwne bo wiecej rdzeni więcej wątków taktowanie też przytlaczajaco wyższe niż w moim obecnym. Co robić i czy w ogóle dobrze rozumuje, może powinienem wybrać jeszcze coś innego? Granica 1500 zł jest w zasadzie nieprzekraczalna chyba że jakieś grosze. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
reyden Opublikowano 5 Lutego 2018 Zgłoś Opublikowano 5 Lutego 2018 Najlepsze wyjście to pójście w kierunku I5 8400 , chłodzenia nie potrzeba - na starcie wystarczy box , do tego najtańsza płyta na Z370 np. Asrock Z370 Pro 4 lub Gigabyte Z370 D3 . Opcjonalnie I3 8350K + płyta na Z370 + chłodzenie do procka , I3 8xxx ma już 4 rdzenie - jedyna różnica w stosunku do I5 6xxx / 7xxx to brak trybu turbo . W dodatku I3 8350K jest o ponad 200 zł tańszy w stosunku do I5 6600K ( mowa o nowych CPU a nie używkach ) . Co do tego że Ryzen wypada gorzej niż I5 4C - co z tego że ten konkretny Ryzen ma więcej rdzeni / wątków czy wyższe takty skoro wydajność jednego wątku jest niższa , w dodatku gry nie zawsze poprawnie ogarniają SMT 1 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość OutsiderMax Opublikowano 5 Lutego 2018 Zgłoś Opublikowano 5 Lutego 2018 Dziękuję za pomoc, przyjrzę się temu i3:) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Crescendo1 Opublikowano 5 Lutego 2018 Zgłoś Opublikowano 5 Lutego 2018 Lepiej dopłacić to 150zł do i5-8400 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość OutsiderMax Opublikowano 5 Lutego 2018 Zgłoś Opublikowano 5 Lutego 2018 Mam jeszcze propozycje odkupienia i5 6600k z płytą asus z170 pro gaming i chlodzeniem silentiumpc Fortis 3, nigdy nie kręcony za 1180zł, nie wiem czy się nie skusić? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
reyden Opublikowano 6 Lutego 2018 Zgłoś Opublikowano 6 Lutego 2018 I3 8350K + najtńsza płyta na Z370 wyjdzie nieco drożej , nowszy procek i nowsza płyta a do tego wszystko nowe z pełną gwarancją . I3 też powinien się dobrze kręcić , może nawet lepiej niż ten 6600K . Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Opublikowano 6 Lutego 2018 Zgłoś Opublikowano 6 Lutego 2018 branie i3 jest bez sensu - bo to tylko 4 rdzenie ponizej i5 bym nie schodził Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...