Skocz do zawartości
Gość OutsiderMax

Wymiana procesora do gier 6600k ryzen 5 czy 8400 Budżet 1000~1500

Rekomendowane odpowiedzi

Gość OutsiderMax

Witam! 

Szykuję się do wymiany procesora w komputerze do grania. Celuję w stałe niczym nie zachwiane 60kl/s przy very high w 1080p I chciałbym mieć wolne zasoby na choćby chrome na drugim monitorze a najlepiej jak bym mógł wszystko nagrywać. Mój obecny zestaw to:

Procesor: I5-6400

Płyta główna: h110 jakaś najprostrza od msi.

Ram: 16gb 2133 cl 15

GPU GeForce 1060 6GB msi 

Zasilacz: no name 500v

Dysk systemowy: samsung 850 evo 250GB

Pozostałe dyski 1x1tb 1x2tb

Obecny procesor nie daje rady.

Szukam czegoś innego, na oku mam: Ryzen 5 1600 + płyta główna i wtedy podkręcić go do 3,9 albo jak pozwoli do 4,0 tak żeby chłodzenie fabryczne dało radę.

Drugi pomysł to i5 6600k + chłodzenie, żeby go podkręcić będę niestety potrzebował nowej płyty głównej i najprawdopodobniej zasilacza bo on potrzebuje więcej prądu ale podobno można go do 4,5 GHz kręcić. 

Ostatni pomysł to i5 8400 ale tutaj też musiałbym dokupić chłodzenie, że już nie wspomnę o płycie głównej i wychodzę po za górna granice budżetu. 

Nie potrafię podjąć samodzielnie decyzji, nigdy nie krecilem procesorów ale jestem gotów spróbować. Przeglądałem różnego rodzaju porównania i wychodzi z tego że czy wybiorę 6600k czy 8400 dostanę przyrost mocy o około 30%. Ryzen 5 1600 w grach podobno wypada gorzej niż 6400 co jest dziwne bo wiecej rdzeni więcej wątków taktowanie też przytlaczajaco wyższe niż w moim obecnym. 

Co robić i czy w ogóle dobrze rozumuje,  może powinienem wybrać jeszcze coś innego?

Granica 1500 zł jest w zasadzie nieprzekraczalna chyba że jakieś grosze.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Najlepsze wyjście to pójście w kierunku I5 8400 , chłodzenia nie potrzeba - na starcie wystarczy box , do tego najtańsza płyta na Z370 np. Asrock Z370 Pro 4 lub Gigabyte Z370 D3 .

Opcjonalnie I3 8350K + płyta na Z370 + chłodzenie do procka , I3 8xxx ma już 4 rdzenie - jedyna różnica w stosunku do I5 6xxx / 7xxx to brak trybu turbo .

W dodatku I3 8350K jest o ponad 200 zł tańszy w stosunku do I5 6600K ( mowa o nowych CPU a nie używkach ) .

Co do tego że Ryzen wypada gorzej niż I5 4C - co z tego że ten konkretny Ryzen ma więcej rdzeni / wątków czy wyższe takty skoro wydajność jednego wątku jest niższa , w dodatku gry nie zawsze poprawnie ogarniają SMT

• Upvote 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Gość OutsiderMax

Mam jeszcze propozycje odkupienia i5 6600k z płytą asus z170 pro gaming i chlodzeniem silentiumpc Fortis 3, nigdy nie kręcony za 1180zł, nie wiem czy się nie skusić?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi