Skocz do zawartości
davede

Do produkcji 8600k - nada się?

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

Intensywnie rozmyślam nad przesiadka na 8600k lub - w ostateczności - R7 1700. Szukam bezpiecznego balansu między możliwością giercowania (w 1440p) oraz edycji wideo w nieco większych rozdzielczościach. Obecnie mam i5-5675C i ten już mimo bardzo dobrej wydajności w grach, w programach trochę odstaje. Np. w Da Vinci Resolve podgląd wideo klatkuje i często słabo się na to patrzy. Przewertowałem sporo testów i widzę, że taki 8600k nawet w zastosowaniach profesjonalnych całkiem nieźle sobie radzi. Dwa dodatkowe rdzenie i wątki robią robotę, ale wychodzę z założenia, że i5 zwykle kupowało się do gier, a nie do aplikacji. Co myślicie? Osobiście nie zrobi mi to większego problemu, kiedy będę musiał poczekać trochę dłużej aż film skończy się przerabiać, ale... najważniejsze, żeby nic nie zamulało przy większych rozdzielczościach - 1080/2k/max. 4k. Będzie to dobry wybór? Czy może pożałować trochę tej wydajności w grach i brać 1700?

Procesor działać będzie z GTX1080.

Pozdrawiam

Edytowane przez davede

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Budżet do 1000 zł. Wszystko inne jest. Posiadam dysk SSD 960 500GB Evo od Samsunga. Program, pisałem o Da Vinci Resolve. Kusi mnie i7 kawy ale jest trochę ponad budżet a ja nie zamierzam renderować filmów na potęgę tylko póki co sporadycznie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

5 minut temu, davede napisał:

Budżet do 1000 zł. Wszystko inne jest. Posiadam dysk SSD 960 500GB Evo od Samsunga. Program, pisałem o Da Vinci Resolve. Kusi mnie i7 kawy ale jest trochę ponad budżet a ja nie zamierzam renderować filmów na potęgę tylko póki co sporadycznie.

To w takim wypadku problem praktycznie się rozwiązał- mimo wszystko wybrałbym intela i5-8600K i do tego porządna płyta np.:ASRock Z370 Extreme4 i pamięci 3200MHz : GOODRAM 16GB 3200MHz IRIDIUM CL16 Black (2x8GB)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tak właśnie o tym myślałem. :)  Jeśli wezmę Intela to na 100% Extreme4. Co do RAM to wybierać będę z tego sklepu, tam trochę ograniczonych mam opcji.

https://www.mindfactory.de/Hardware/Arbeitsspeicher+(RAM)/DDR4+Module.html

pytanir głównie w temacie postawione było jaki procesor i dlaczego byłby akurat lepszy. Ryzen ma więcej wątków ale w grach tylka nie urywa. Tu mam właśnie dylemat. :) ta i5 to trochę odwrotność tego Ryzena. Świetna w grach ale w renderowaniu najpewniej słabsza. Pytanie o ile i czy nie będzie mieć problemów z podglądem i edycja materiałów ;) 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi